Legutóbb a Zhang Jinshan, a Forbes listáján nem szereplő, de a pletykák szerint súlyos milliárdokkal bíró vállalatvezető vásárolta fel a 170 hektáros Château du Grand Moueys-t. Nem is lesz magányos: a falu túloldalán lévő birtok ugyanis a szintén milliárdos Qu Nai Jie-é, aki mellesleg további három château tulajdonosa is Bordeaux környékén. A kínaiak mostanra több mint egy tucat birtokot vásároltak fel, egy részüket úgy, hogy egy-két évig a korábbi tulajdonos gondozza a szőlőt, így lesz idejük megtanulni a borkészítés fortélyait.
Az eddigi tapasztalatok szerint a kínaiak a Bordeaux környékén megtermelt szőlőből készült bor zömét a hazai piacon értékesítik, emellett a dél-francia vidéken népszerű Wine and Dine fesztivál kínai adaptációján is dolgoznak. A château-tulajdonosok többsége pedig úgy tűnik, tényleg itt akar megtelepedni: a kastélyokat saját ízlésükhöz igazítják és költenek a birtokukra. Más kérdés, hogy mindez mennyire tetszik a francia gazdáknak. (forrás: Borászportál / Agromonitor)
Kínaiak vásárolják fel a Bordeaux-i szőlőket
Négymillió euróért vehetünk egy 200 négyzetméter feletti lakást Párizs történelmi negyedében, vagy vehetünk egy château-t, a hozzá tartozó néhány hektár szőlővel, valahol Bordeaux környékén – írja a borászportál.hu. A portál szerint több kínai befektető is az utóbbit választotta, és a Bordeaux-i borvidéken megtermelt szőlőből készült bor zömét a hazai piacon értékesítik.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.