Kínaiak vásárolják fel a Bordeaux-i szőlőket

Négymillió euróért vehetünk egy 200 négyzetméter feletti lakást Párizs történelmi negyedében, vagy vehetünk egy château-t, a hozzá tartozó néhány hektár szőlővel, valahol Bordeaux környékén – írja a borászportál.hu. A portál szerint több kínai befektető is az utóbbit választotta, és a Bordeaux-i borvidéken megtermelt szőlőből készült bor zömét a hazai piacon értékesítik.

Legutóbb a Zhang Jinshan, a Forbes listáján nem szereplő, de a pletykák szerint súlyos milliárdokkal bíró vállalatvezető vásárolta fel a 170 hektáros Château du Grand Moueys-t. Nem is lesz magányos: a falu túloldalán lévő birtok ugyanis a szintén milliárdos Qu Nai Jie-é, aki mellesleg további három château tulajdonosa is Bordeaux környékén. A kínaiak mostanra több mint egy tucat birtokot vásároltak fel, egy részüket úgy, hogy egy-két évig a korábbi tulajdonos gondozza a szőlőt, így lesz idejük megtanulni a borkészítés fortélyait.
Az eddigi tapasztalatok szerint a kínaiak a Bordeaux környékén megtermelt szőlőből készült bor zömét a hazai piacon értékesítik, emellett a dél-francia vidéken népszerű Wine and Dine fesztivál kínai adaptációján is dolgoznak. A château-tulajdonosok többsége pedig úgy tűnik, tényleg itt akar megtelepedni: a kastélyokat saját ízlésükhöz igazítják és költenek a birtokukra. Más kérdés, hogy mindez mennyire tetszik a francia gazdáknak. (forrás: Borászportál / Agromonitor)


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.