Kistücsök forever

Idén novemberben ünnepli 30. születésnapját a balatonszemesi Kistücsök Étterem. Az évforduló kapcsán a Balaton déli partjának ikonikus vendégváróhelye, amelyet a kezdetektől Csapody Balázs vezet, különleges gasztronómiai programsorozatot állított össze a Stílusos Vidéki Éttermiséggel együttműködve. Céljuk az volt, hogy tematikusan bemutassák hazánk gasztronómiai- és borrégióit törzsvendégeiknek, barátaiknak, ismerőseiknek és a hozzájuk betérőknek.

A család szeretete, biztonsága és összetartó ereje, a nagymama konyhájának feledhetetlen ízei, klasszikus fogások felsorakoztatásával, hozzávaló szép borokkal a környék legjobb pincészeteiből, mellé ráérős, igazi bensőséges, családias beszélgetésekkel - ezek azok az alappilérek, amelyekre ráépült az az ünnepi programsorozat, amelynek egyik részeként, a sajtó november 22-re szóló meghívásakor Balatonszemes felé vesszük az irányt, hogy a Csapody család szemesi birtokán, a tavalyi évben egy négycsillagos szálláshellyel kibővült Kistücsök-birodalomban eltöltsünk egy kellemes, valóban slow dining stílust hozó ebédidőt.

 

És ha már előbb érkezünk, mint a többi médiamunkás - hiszen közel egy órányi autózás után máris elérjük úti célunkat -, akkor Balázs fia, Csapody Bence vezetésével megnézzük a Kistücsök Food & Room**** hangulatos, elegáns, modern, letisztult stílusban berendezett, 19 szobával és két lakosztállyal rendelkező szálláshely részét, ahol a család legújabb büszkeségét, a mindig friss szezonális alapanyagra épülő koncepcióval működő, több fogásos menüket kínáló "Séfszobát" is megnyitották nyáron a vendégeik számára.

 

Ezt követően asztalhoz ülünk a közben megérkező többi kollégával együtt, és neki látunk az elénk tálalt ebédsornak. Ezt azonban innentől kezdve nagyon nehéz szavakba önteni. Mert az az igazság, ezt inkább átélni és a Kistücsök konyhájáról kiérkező ételeket, akinek csak módja van rá, ráérősen élvezni kell. Akár családi környezetben vagy párban, barátok, ismerősök körében, de lehet akár úgy, hogy valaki errefelé utazva egymaga lefékez a Kistücsök parkolójában, és beesik ebéd- vagy vacsoraidőben a vendéglőbe, hiszen itt úgyis egy ismerős családhoz érkezik, nem tölti egymagában az étkezésre szánt időt.

 

Mondjuk, az első, elénk tálalt fogás hallatán először kissé megrémülök. Ugyanis mindent lehet rólam állítani (szeretek enni, és egyáltalán nem vagyok válogatós), de a ponty valahogy nem tartozik a nagy kedvenceim közé. Ezért félve vizslatom az elém kerülő, házi ropogós rozscipón elterülő halkrémet, tetején kaporral, selymes tejfölös ízzel a krémben keveredve, benne még valami kukoricára emlékeztető dologgal. Kóstolva kiderül, ez a ponty nem az a ponty, ami emlékezetemben él, hanem olajos nyurgapontynak hívják, és tényleg isteni alapanyag.

Az a baj, magyarázza Balázs, hogy legtöbben a rosszult kezelt, algás vízben tartott pontyot kóstolták, pedig vannak pontyokat rejtő halastavak - például ahonnét ők beszerzik a halat, a közelükben lévő Balatoni Halgazdálkodási Zrt -től -, ahol úgy tartják a kopoltyúsokat, ahogy kell: tiszta vízben, egészséges körülmények között. "Innen jön hozzánk a harcsa is, és remélhetőleg nemsokára fogast is vehetünk tőlük", teszi hozzá.

Szász húsleves, azaz egy tárkonyos, ízekben és alapanyagokban bőséges, tartalmas, ősi erdélyi receptúra alapján készült leves érkezik másodikként Jahni László konyhájáról elénk.

És itt most álljunk meg egy pillanatra. Ugyanis aki Csapody Balázs Kistücsök helyét ismeri és szereti, az Jahni László séf tudásával is pontosan tisztában van, hiszen 1992-ben történt nyitásuk első percétől kezdve ő vezeti töretlen lelkesedéssel és hihetetlen szakmai tudással a konyhai munkát. És ez azért, valljuk be, ritka és páratlan eset a hazai gasztronómia történetében.

Balázsék Erdélyből származó nagymamájának csomborban gazdag töltött káposztája következik az ételsorban, de milyen töltött káposzta! Nem az a zsírban tocsogó, nehéz étel, ami sok helyütt gyakori, és napokig olyan érzést hoz, mintha az ember felfalta volna farkasként a nagymamát a Piroska-mesében, hanem egy habkönnyű, ízeiben tökéletesen harmónizáló, könnyen emészthető, mégis finoman laktató főfogásról van szó. Nem csoda, hogy a Kistücsök fogásai közül ez a vendégek egyik nagy kedvence, soha nem kerülhet le az étlapról, nyilván akkor lázadás törne ki törzsvendégeik körében.

"A káposzta a csicsókás siófoki illetőségű Fodor Lajostól van, a fogásokhoz kínált kenyér a hál'istennek a közeli Szóládra költözött Horváth Péter kemencéjében sül, az ételhez pedig Kistücsök Fehéret (a közeli Kislaki Bormanufaktúrából, Légli Gézától valót) ajánlanék", mondja Balázs, és milyen jól tesszük, hogy megfogadjuk a tanácsát.

A töltött káposzta utolsó falatig való eltüntetése után összenézünk kolléganőmmel, és ugyanazt gondoljuk kimondatlanul: egy falattal se többet, annyi finomat ettünk, elég ez mára. Igen ám, de akkor még nem szembesülünk azzal, hogy helyi angus marhából készült (a szintén a közeli Balatonfenyvesen található, Terra Pannóna angus marha-telepről érkező) vadasmarha kerül elénk, egy tökéletesen elkészített mártás kíséretében.

Így hát hiába ettünk előtte nem keveset, máris azt számolgatjuk, mikor térünk ide be legközelebb, és rendeljük ki magunknak megint ennek a vadasnak a folytatását. A hús mellé érkező burgonyafánkokat pedig tényleg nem lehet szavakba önteni, mert egyrészt elolvadnak rögvest a szájban, mikor az ember villára hányja és bekapja, másrészt bizonyosak vagyunk abban, nemigen készíti el senki más úgy ezt a húsfélét szerényen kísérő tészta alapú fogást, ahogy Jahni László és csapata a Kistücsök konyháján.

 

Végül a kávé mellé, az ebéd méltó lezárásaként a vendégek egyik kedvenc desszertjét, üvegpohárba tálalt kávékrémet tesznek elénk, megkoronázva ezzel ebédidőt, teljessé téve a Kistücsök-érzést.

A Kistücsök most ünnepli 30. születésnapját Csapody Balázs és családja vezetésével, és mi csak egyet kívánhatunk: még sokáig, sok-sok 30 évig tartsa meg a jóisten ezt a tökéletes harmóniában élő, és a vendéglátás legmagasabb fokára eljutó (nem véletlenül jutalmazta a ház konyháját Bib Gourmand elismeréssel épp a napokban a topgasztronómia csúcsaként ismert Michelin-kalauz) vendégvárást. Hiszen annyi bizonytalan tényező van most az életünkben, annyi váratlan és előre ki nem számítható helyzet, legalább ez maradjon biztos pontként, amiről tudja az ember, bármi történhet, de ha valaki Balatonszemesen betér a Kistücsökbe, ott mindig finom étel-ital várja, családias légkörben ehet, ihat, nem érheti csalódás.

Egy igazán stílusos hétvége, a Kistücsökben ünnepelve

A 30 éves étterem a minőségi vidéki éttermeket összefogó Stílusos Vidéki Éttermiséggel közösen ünnepelte születésnapját november 18 - 20. között, tematikusan mutatva be hazánk gasztronómiai és borrégióit. A SVÉT meghívott tagjai között szerepelt az Erhard Étterem (Sopron), a Rosinante Fogadó (Szigetmonostor), a Nomád (Noszvaj), a Páskom Cottage (Lajoskomárom) és az Anyukám mondta (Encs), a meghívott séfek egy-egy fogással mutatták be konyhájukat.

A hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető menüsor pedig a következő volt:

  • Amuse: Kovászos lángos, szarvasgomba (Erhardt Étterem és Panzió)
  • Előétel I.: Füstölt pisztráng céklákkal (Rosinante Fogadó)
  • Előétel II.: Libatepertő, csicsókás vaj, birs, füstölt libamell, kalács (Nomád Hotel & Glamping)
  • Meleg előétel I.: Korhely harcsa (Kistücsök Food&Room****)
  • Meleg előétel II.: Zeller, vargánya, alma (Páskom Cottage)
  • Főétel I.: Toszkán pacal (Anyukám mondta)
  • Főétel II.: Kakas, paszternák, lencse (Páskom Cottage)
  • Főétel III.: Szarvasgerinc, “gombák”, fekete szezám, zeller “torta” (Erhardt Étterem és Panzió)
  • Desszert I.: Mézes krémes, házi tejföl-túró-méz hab, homoktövises sütőtök (Kistücsök Food&Room****)
  • Desszert II.: Birs-sajt (Kistücsök Food&Room****)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.