Klaus konyhája

Osztrák kommunikációs szakember Klaus Sommer, aki 2014 őszén úgy döntött, ideje váltani. A burgenlandi mörbischi családi birtokról a magyar fővárosba költözött, mert úgy látta, elérkezett az idő, hogy megvalósítsa élete álmát.

Amely két szintből álló, de így is mindössze hetven négyzetméternyi teret felölelő, parányi üzlethelyiséget jelent a pesti belváros szívében, ahol berendezte birodalmát. Dió Delicate Cantine néven elindította One Man Show-ját, azaz pontosabban Ein-Mann-Show-ját…

Az nem lehet, hogy két keze van

E látványos és legfőképpen az ízlelőbimbókra ható produkcióban ő a beszerző, a szakács, a mosogató, a felszolgáló, a fizetőpincér és a takarító is egy személyben. Ha kell, magyarul, németül, angolul, olaszul tökéletesen vagy a világ több más (konyha)nyelvén szívesen szól a betérőkhöz, azaz a vendégeihez. „Mindig is főzni akartam – mondja, miközben jár a keze, mint a motolla (sütőbe be a napi menüt jelentő halétel, salátadísz kerül a tányérra, közben két adag levest kimer a tűzhelynél, és viccelődésre is marad idő az egyik törzsvendégpárral) –, és bár 2014 őszén megnyitottam a Diót, az első időkben főleg csak kávéért, hozzá jó esetben szendvicsért tértek be hozzám.”

Amikor a rózsaszín álom a ködbe vész

Ma már tisztában van azzal, elég naivan érkezett a magyarországi vendéglátás világába. A szükséges engedélyek megszerzése, a bürokrácia lépcsőfokai, az érthetetlenül magas, 27 százalékos áfakulcs, és sorolhatnánk tovább azokat a nehezítő körülményeket, amelyek miatt sorra falakba ütközött. De úgy döntött, mindez nem gátolhatja abban, hogy a hét öt napján nyitva tartson, megfőzze az aznapi háromfogásos menüt, amelyek között saját kreálmányok, hagyományos osztrák receptek alapján készült ételek, sok-sok egészséges és csak minőségi alapanyagból készülő fogások szerepelnek.

Négy évszakos vital konyha

Klaus kizárólag természetes anyagokat használ, négy évszakos vital konyhának hívja saját gasztronómiáját. Konyháján ismeretlen a fehér liszt, osztrák repceolajjal főz, termelői mézet, falusi tojást, szójatejet és más, a közeli nagycsarnokból, a legjobb termelőktől beszerezhető minőségi alapanyagokat használ. Szülei pincészetéből bort, saját készítésű pestót, olajokat, dzsemeket vehet a hozzá betérő. Heti menüjének érdekessége, hogy mindennap más koncepció szerint főz: a hétfő nála a tésztanap, a kedd a hagyományos osztrák konyháé, szerdánként a húsimádók keresik fel, a csütörtök az édességek jegyében telik, a péntek pedig a halkedvelők nagy napja.

Klaus tavaly nyáron már két egész héten át volt szabadságon, most februárban is néhány nap zárva tartással kacérkodik. „Ha azt kérdezed, hogy öt év múlva is itt dolgozom-e majd, a válaszom az, biztos nem, megyek inkább vissza a számítógép előtt robotolók világba. Gondoltam, hogy a vendéglátós élet nem egy leányálom, de hogy ilyen nehéz és embert próbáló – ez legvadabb álmaimban sem szerepelt.”


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.