Klaus konyhája

Osztrák kommunikációs szakember Klaus Sommer, aki 2014 őszén úgy döntött, ideje váltani. A burgenlandi mörbischi családi birtokról a magyar fővárosba költözött, mert úgy látta, elérkezett az idő, hogy megvalósítsa élete álmát.

Amely két szintből álló, de így is mindössze hetven négyzetméternyi teret felölelő, parányi üzlethelyiséget jelent a pesti belváros szívében, ahol berendezte birodalmát. Dió Delicate Cantine néven elindította One Man Show-ját, azaz pontosabban Ein-Mann-Show-ját…

Az nem lehet, hogy két keze van

E látványos és legfőképpen az ízlelőbimbókra ható produkcióban ő a beszerző, a szakács, a mosogató, a felszolgáló, a fizetőpincér és a takarító is egy személyben. Ha kell, magyarul, németül, angolul, olaszul tökéletesen vagy a világ több más (konyha)nyelvén szívesen szól a betérőkhöz, azaz a vendégeihez. „Mindig is főzni akartam – mondja, miközben jár a keze, mint a motolla (sütőbe be a napi menüt jelentő halétel, salátadísz kerül a tányérra, közben két adag levest kimer a tűzhelynél, és viccelődésre is marad idő az egyik törzsvendégpárral) –, és bár 2014 őszén megnyitottam a Diót, az első időkben főleg csak kávéért, hozzá jó esetben szendvicsért tértek be hozzám.”

Amikor a rózsaszín álom a ködbe vész

Ma már tisztában van azzal, elég naivan érkezett a magyarországi vendéglátás világába. A szükséges engedélyek megszerzése, a bürokrácia lépcsőfokai, az érthetetlenül magas, 27 százalékos áfakulcs, és sorolhatnánk tovább azokat a nehezítő körülményeket, amelyek miatt sorra falakba ütközött. De úgy döntött, mindez nem gátolhatja abban, hogy a hét öt napján nyitva tartson, megfőzze az aznapi háromfogásos menüt, amelyek között saját kreálmányok, hagyományos osztrák receptek alapján készült ételek, sok-sok egészséges és csak minőségi alapanyagból készülő fogások szerepelnek.

Négy évszakos vital konyha

Klaus kizárólag természetes anyagokat használ, négy évszakos vital konyhának hívja saját gasztronómiáját. Konyháján ismeretlen a fehér liszt, osztrák repceolajjal főz, termelői mézet, falusi tojást, szójatejet és más, a közeli nagycsarnokból, a legjobb termelőktől beszerezhető minőségi alapanyagokat használ. Szülei pincészetéből bort, saját készítésű pestót, olajokat, dzsemeket vehet a hozzá betérő. Heti menüjének érdekessége, hogy mindennap más koncepció szerint főz: a hétfő nála a tésztanap, a kedd a hagyományos osztrák konyháé, szerdánként a húsimádók keresik fel, a csütörtök az édességek jegyében telik, a péntek pedig a halkedvelők nagy napja.

Klaus tavaly nyáron már két egész héten át volt szabadságon, most februárban is néhány nap zárva tartással kacérkodik. „Ha azt kérdezed, hogy öt év múlva is itt dolgozom-e majd, a válaszom az, biztos nem, megyek inkább vissza a számítógép előtt robotolók világba. Gondoltam, hogy a vendéglátós élet nem egy leányálom, de hogy ilyen nehéz és embert próbáló – ez legvadabb álmaimban sem szerepelt.”


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.