Kocsmatörténeti kiállítás és pálinkaszentelés a Szigeten

Újra nyit a Hungarikum falu, fókuszban a szüret és a bor. Lesz pálinka is - adta hírül a 4cent.

A Hungarikum falu sikeres. Ezúttal – a 2009-es lakodalom és 2010-es aratás után –a szüret tematikája köré szerveznek programokat. Bemutatják a magyar borvidékeket, szüreti hagyományaikat, táncaikat, dalaikat és persze kiváló boraikat, pálinkáikat.

Augusztus közepén még nincs ideje az igazi szüretnek, így a munkából nem, de a szürethez kapcsolódó mulatságokból bárki kiveheti a részét, aki idén a Hungarikum falu programsátraiba látogat. Dologidőben pedig a szüretre készülve nemcsak táncokat, szüreti nótákat tanulhatnak az érdeklődők, de készíthetnek szüretelő puttonyt, fonott demizsont, madárijesztőt és más madárriogatókat is. Idén a kiállítások és a gasztronómiai bemutatók is a szőlő, a szüret és a kocsma témája köré szerveződnek. Büszkén hírdetik az érdeklődőknek, hogy a magyarok és a bor barátsága mennyire egyedülálló és milyen sok okunk van rá, hogy egy egész héten át ünnepeljük a magyar szüretet. Hiszen kevés bortermelő nemzet büszkélkedhet a latin vinumtól független elnevezéssel, ám nekünk magyaroknak itt van a bor, és rögtön utána itt a fröccs is, amit a legenda szerint Jedlik Ányosnak köszönhetünk, aki a világ legelső szódásüvegével felfegyverkezve állított be egy fóti szüretre.

Az érdeklődők nemcsak megkóstolhatják a badacsonyi, mecseki és mátrai hegyek levét, de végig követhetik annak születését a tőkétől a hordóig. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum magyar kocsmatörténeti kiállítással, tájházak bemutatóival érkezik, foglalkozásaikon cserép és fa bortartókat készíthetnek az érdeklődők. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje is újra megnyitja hagyományos pékségét, ahol a tematikához igazodva minden nap más gyümölcsös pékáru készítését mutatják be. Napközben kézműves műhelyek, bemutatók és népi játéktér várja az érdeklődőket. Minden este más tájegység szüreti mulatságát idézzük fel; szekszárdi, somlói, villányi borvidékek táncaihoz húzzák majd a talpalávalót a mulatságok idei ügyeletes zenekarai, Pál István Szalonna és zenekara, a Poros és a Csürrentő Együttes. Vasárnap délelőtt ökumenikus bor- és pálinkaszenteléssel egybekötött istentiszteletet várja az érdeklődőket.

És pálinka? Az is lesz. A Hungarikum faluban is és mindenütt. Naná. (Forrás:sziget.hu)


Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.