Kocsmatörténeti kiállítás és pálinkaszentelés a Szigeten

Újra nyit a Hungarikum falu, fókuszban a szüret és a bor. Lesz pálinka is - adta hírül a 4cent.

A Hungarikum falu sikeres. Ezúttal – a 2009-es lakodalom és 2010-es aratás után –a szüret tematikája köré szerveznek programokat. Bemutatják a magyar borvidékeket, szüreti hagyományaikat, táncaikat, dalaikat és persze kiváló boraikat, pálinkáikat.

Augusztus közepén még nincs ideje az igazi szüretnek, így a munkából nem, de a szürethez kapcsolódó mulatságokból bárki kiveheti a részét, aki idén a Hungarikum falu programsátraiba látogat. Dologidőben pedig a szüretre készülve nemcsak táncokat, szüreti nótákat tanulhatnak az érdeklődők, de készíthetnek szüretelő puttonyt, fonott demizsont, madárijesztőt és más madárriogatókat is. Idén a kiállítások és a gasztronómiai bemutatók is a szőlő, a szüret és a kocsma témája köré szerveződnek. Büszkén hírdetik az érdeklődőknek, hogy a magyarok és a bor barátsága mennyire egyedülálló és milyen sok okunk van rá, hogy egy egész héten át ünnepeljük a magyar szüretet. Hiszen kevés bortermelő nemzet büszkélkedhet a latin vinumtól független elnevezéssel, ám nekünk magyaroknak itt van a bor, és rögtön utána itt a fröccs is, amit a legenda szerint Jedlik Ányosnak köszönhetünk, aki a világ legelső szódásüvegével felfegyverkezve állított be egy fóti szüretre.

Az érdeklődők nemcsak megkóstolhatják a badacsonyi, mecseki és mátrai hegyek levét, de végig követhetik annak születését a tőkétől a hordóig. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum magyar kocsmatörténeti kiállítással, tájházak bemutatóival érkezik, foglalkozásaikon cserép és fa bortartókat készíthetnek az érdeklődők. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje is újra megnyitja hagyományos pékségét, ahol a tematikához igazodva minden nap más gyümölcsös pékáru készítését mutatják be. Napközben kézműves műhelyek, bemutatók és népi játéktér várja az érdeklődőket. Minden este más tájegység szüreti mulatságát idézzük fel; szekszárdi, somlói, villányi borvidékek táncaihoz húzzák majd a talpalávalót a mulatságok idei ügyeletes zenekarai, Pál István Szalonna és zenekara, a Poros és a Csürrentő Együttes. Vasárnap délelőtt ökumenikus bor- és pálinkaszenteléssel egybekötött istentiszteletet várja az érdeklődőket.

És pálinka? Az is lesz. A Hungarikum faluban is és mindenütt. Naná. (Forrás:sziget.hu)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.