Kocsmatörténeti kiállítás és pálinkaszentelés a Szigeten

Újra nyit a Hungarikum falu, fókuszban a szüret és a bor. Lesz pálinka is - adta hírül a 4cent.

A Hungarikum falu sikeres. Ezúttal – a 2009-es lakodalom és 2010-es aratás után –a szüret tematikája köré szerveznek programokat. Bemutatják a magyar borvidékeket, szüreti hagyományaikat, táncaikat, dalaikat és persze kiváló boraikat, pálinkáikat.

Augusztus közepén még nincs ideje az igazi szüretnek, így a munkából nem, de a szürethez kapcsolódó mulatságokból bárki kiveheti a részét, aki idén a Hungarikum falu programsátraiba látogat. Dologidőben pedig a szüretre készülve nemcsak táncokat, szüreti nótákat tanulhatnak az érdeklődők, de készíthetnek szüretelő puttonyt, fonott demizsont, madárijesztőt és más madárriogatókat is. Idén a kiállítások és a gasztronómiai bemutatók is a szőlő, a szüret és a kocsma témája köré szerveződnek. Büszkén hírdetik az érdeklődőknek, hogy a magyarok és a bor barátsága mennyire egyedülálló és milyen sok okunk van rá, hogy egy egész héten át ünnepeljük a magyar szüretet. Hiszen kevés bortermelő nemzet büszkélkedhet a latin vinumtól független elnevezéssel, ám nekünk magyaroknak itt van a bor, és rögtön utána itt a fröccs is, amit a legenda szerint Jedlik Ányosnak köszönhetünk, aki a világ legelső szódásüvegével felfegyverkezve állított be egy fóti szüretre.

Az érdeklődők nemcsak megkóstolhatják a badacsonyi, mecseki és mátrai hegyek levét, de végig követhetik annak születését a tőkétől a hordóig. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum magyar kocsmatörténeti kiállítással, tájházak bemutatóival érkezik, foglalkozásaikon cserép és fa bortartókat készíthetnek az érdeklődők. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje is újra megnyitja hagyományos pékségét, ahol a tematikához igazodva minden nap más gyümölcsös pékáru készítését mutatják be. Napközben kézműves műhelyek, bemutatók és népi játéktér várja az érdeklődőket. Minden este más tájegység szüreti mulatságát idézzük fel; szekszárdi, somlói, villányi borvidékek táncaihoz húzzák majd a talpalávalót a mulatságok idei ügyeletes zenekarai, Pál István Szalonna és zenekara, a Poros és a Csürrentő Együttes. Vasárnap délelőtt ökumenikus bor- és pálinkaszenteléssel egybekötött istentiszteletet várja az érdeklődőket.

És pálinka? Az is lesz. A Hungarikum faluban is és mindenütt. Naná. (Forrás:sziget.hu)


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.