A kamaszoknak könnyed délutáni program a hamburgerezés, azt a menüt választják, amit a pénztárcájuk enged. Nem fontos nekik az összetétel, a buci vagy a sajt minősége, csupán a hús és a saláta közé került, oda nem illő "ínyencségre" allergiásak.
Amerikában több, mint fél évtizede már kiverte a biztosítékot az egyik piacvezető étteremlánc etikailag is megkérdőjelezhető magatartása, melyről a Super Size Me című, Oscar díjra is jelölt dokumentumfilm számol be. Ebből világosan kiderül, hogy ha csak sültkrumplit eszünk hamburgerrel, akkor súlyos egészségügyi problémáink lehetnek. Azóta több ország törvényben is szabályozza ezen egységek működését.
Hazánkban például a nagyobb étteremláncoknak kötelező feltüntetni, hogy milyen nyersanyagból, mennyi kerül az adott ételbe, s a különféle irányadó mutatóknak is bőven jut hely a csomagoláson. A kisebb hamburgeresek is betartják az előírásokat, csak ők nem írják rá a tálcára ezen információkat.
Peter Weissberg, a British Heart Fundation orvosigazgatója hangsúlyozta, hogy az engedélyre váró koleszterincsökkentő nem mágikus hatású. Az egészségtelen étkezés a koleszterinszint növekedése mellett magas vérnyomást és elhízást is okozhat, és ezek szintén a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az agyvérzés veszélyes rizikófaktorai közé tartoznak.
Fontos tehát a változatos étkezés, s akkor talán nem lesz szükség a hamburger mellé kínált koleszterincsökkentő pirulára. (www.somogytv.hu)