Koleszterincsökkentő gyógyszer a hamburger mellé?

Brit kardiológusok szerint a gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentő gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit. A hazai fiatalok szerint nem egészségtelenek az Amerikában csak szemétkajának nevezett falatok - olvastuk a Somogy Televízió honlapján.

A kamaszoknak könnyed délutáni program a hamburgerezés, azt a menüt választják, amit a pénztárcájuk enged. Nem fontos nekik az összetétel, a buci vagy a sajt minősége, csupán a hús és a saláta közé került, oda nem illő "ínyencségre" allergiásak.

Amerikában több, mint fél évtizede már kiverte a biztosítékot az egyik piacvezető étteremlánc etikailag is megkérdőjelezhető magatartása, melyről a Super Size Me című, Oscar díjra is jelölt dokumentumfilm számol be. Ebből világosan kiderül, hogy ha csak sültkrumplit eszünk hamburgerrel, akkor súlyos egészségügyi problémáink lehetnek. Azóta több ország törvényben is szabályozza ezen egységek működését.

Hazánkban például a nagyobb étteremláncoknak kötelező feltüntetni, hogy milyen nyersanyagból, mennyi kerül az adott ételbe, s a különféle irányadó mutatóknak is bőven jut hely a csomagoláson. A kisebb hamburgeresek is betartják az előírásokat, csak ők nem írják rá a tálcára ezen információkat.

Peter Weissberg, a British Heart Fundation orvosigazgatója hangsúlyozta, hogy az engedélyre váró koleszterincsökkentő nem mágikus hatású. Az egészségtelen étkezés a koleszterinszint növekedése mellett magas vérnyomást és elhízást is okozhat, és ezek szintén a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az agyvérzés veszélyes rizikófaktorai közé tartoznak.

Fontos tehát a változatos étkezés, s akkor talán nem lesz szükség a hamburger mellé kínált koleszterincsökkentő pirulára. (www.somogytv.hu)


Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.