Környezetbarát éttermek szervezete alakult Nagy-Britanniában

Új szervezetbe tömörülnek a brit éttermek, melynek fő célkitűzése a környezetvédelem szem előtt tartásával történő gazdasági tevékenység.

A Fenntartható Éttermek Társasága (Sustainable Restaurant Association) névre keresztelt szervezet életre hívója a Leon, idényjellegű gyorsétterem lánc tulajdonosa Henry Dimbleby, a Zetter hotel tulajdonosa Mark Sainsbury a és Giles Gibbons a vállalkozások társadalmi felelősségtudatával foglalkozó tanácsadó cég, a Good Business alapítója volt. Célkitűzésük, hogy előbb-utóbb valamennyi brit étterem vállalja a tagsággal járó kritériumokat, melyek a hozzávalók etikus beszerzésétől kezdve, a környezetkímélő energiafelhasználáson át a hulladék újrahasznosításáig lefedik a vendéglátóhelyek üzemeltetésének csaknem teljes keresztmetszetét.

A szövetség javítani szeretne az ágazat rossz környezetvédelmi megítélésén, mivel a brit környezetvédelmi hatóságok adatai szerint az éttermek Angliában és Walesben évi 3 millió tonna élelmiszer-hulladékkal és 600 ezer tonna üveghulladékkal járul hozzá a környezet terheléséhez és évente annyi vizet fogyaszt, ami 104 ezer olimpiai méretű úszómedence feltöltésére lenne elegendő.

A kezdeményezés természetesen nem talált egyértelműen jó fogadtatásra, sokan csak egyszerű pénzszerzési akciót sejtenek a szervezet mögött (évi 100 font a tagsági díj), mások egyszerűen reklámfogásnak minősítik az ajtó mellé kihelyezhető, a szervezethez tartozást jelző matricát. (forrás: HVG, The Guardian, businessgreen.com)

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.