Környezetbarát pohárra vált a Starbucks

Az amerikai központú gyorskávézó lánc 2012-ig átáll a 100 százalékosan újrafelhasználható poharak használatára. A teljes váltáshoz a csomagolóanyag ipar együttműködését is kereste a hálózat.

Az amerikaiak évente 56 milliárd(!) papírpoharat használnak el a gyorséttermekben, gyorskávézó láncokban. Azonban az ezzel keletkező 654 ezer tonna hulladék elhelyezése, kezelése egyre nagyobb problémát okoz, környezetvédelmi szempontból ez a szennyezés ugyanis megfelel félmillió gépjármű által keletkező környezetkárosítással. Bár a Starbucks a statisztikák szerint „mindössze” hárommilliárd papírpoharat használ fel, elsőként döntött úgy, keresni kezdi a megoldást, hogy három éven belül megszüntesse a forgalmával együtt járó környezetszennyezést. „A múltban sokan nevezték újrafelhasználhatónak termékeiket, pusztán marketing célból. Azonban ezek a csomagolóanyagok sosem feleltek meg valójában ennek a követelménynek – mondta Jim Hanna, a Starbucks környezetvédelemmel foglalkozó igazgatója. – Mi csak akkor hirdetjük majd annak poharainkat, ha valóban azok lesznek.” Három évvel ezelőtt a cég már bemutatott egy részben újrafelhasználható papírpoharat, most azonban ennél nagyobb lépést kívánnak tenni a környezetvédelem terén. Komoly tanácskozásra hívták össze az ellátó láncban jelen lévő valamennyi szereplőt, az alapanyag beszállítóktól a gyártókig, hogy együtt gondolkodva oldják meg a problémát. Hanna szerint a jelenlévők megértették, hogy közös a felelősségük a környezetszennyezés kérdésében, és elszánták magukat, hogy együtt találják meg 2012-ig a megfelelő megoldást. A közös fejlesztések még májusban kezdődtek, és szeptemberben hét New York Manhattan-i Starbucks egységben megkezdték az új poharak használatát, míg az újra feldolgozhatóság tesztjei egy Staton Island-i üzemben folynak. A tervek szerint 2011 második negyedévében már 130 Starbucks kávézóban használják majd az új fejlesztésű, teljes mértékben újrahasznosítható poharakat.

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.