Környezetbarát pohárra vált a Starbucks

Az amerikai központú gyorskávézó lánc 2012-ig átáll a 100 százalékosan újrafelhasználható poharak használatára. A teljes váltáshoz a csomagolóanyag ipar együttműködését is kereste a hálózat.

Az amerikaiak évente 56 milliárd(!) papírpoharat használnak el a gyorséttermekben, gyorskávézó láncokban. Azonban az ezzel keletkező 654 ezer tonna hulladék elhelyezése, kezelése egyre nagyobb problémát okoz, környezetvédelmi szempontból ez a szennyezés ugyanis megfelel félmillió gépjármű által keletkező környezetkárosítással. Bár a Starbucks a statisztikák szerint „mindössze” hárommilliárd papírpoharat használ fel, elsőként döntött úgy, keresni kezdi a megoldást, hogy három éven belül megszüntesse a forgalmával együtt járó környezetszennyezést. „A múltban sokan nevezték újrafelhasználhatónak termékeiket, pusztán marketing célból. Azonban ezek a csomagolóanyagok sosem feleltek meg valójában ennek a követelménynek – mondta Jim Hanna, a Starbucks környezetvédelemmel foglalkozó igazgatója. – Mi csak akkor hirdetjük majd annak poharainkat, ha valóban azok lesznek.” Három évvel ezelőtt a cég már bemutatott egy részben újrafelhasználható papírpoharat, most azonban ennél nagyobb lépést kívánnak tenni a környezetvédelem terén. Komoly tanácskozásra hívták össze az ellátó láncban jelen lévő valamennyi szereplőt, az alapanyag beszállítóktól a gyártókig, hogy együtt gondolkodva oldják meg a problémát. Hanna szerint a jelenlévők megértették, hogy közös a felelősségük a környezetszennyezés kérdésében, és elszánták magukat, hogy együtt találják meg 2012-ig a megfelelő megoldást. A közös fejlesztések még májusban kezdődtek, és szeptemberben hét New York Manhattan-i Starbucks egységben megkezdték az új poharak használatát, míg az újra feldolgozhatóság tesztjei egy Staton Island-i üzemben folynak. A tervek szerint 2011 második negyedévében már 130 Starbucks kávézóban használják majd az új fejlesztésű, teljes mértékben újrahasznosítható poharakat.

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.