Közel a világvége: már a Toblerone sem a régi

A Toblerone hamarosan eltávolítja a svájci Matterhorn hegycsúcsot a csomagolásáról, és ezzel együtt a csokoládé gyártásának egy részét Svájcból Szlovákiába helyezik át.

„A háromszögekből álló Toblerone csokoládérúd, amely az alpesi csúcsot tükrözi, új címkézésen fog átesni és tartalmazni fogja az alapító aláírását”, jelentette be a gyártó, számolt be a BBC híre nyomán a napi.hu portál.

Az amerikai Mondelez cég közölte, hogy a 4478 méter magas hegy képét egy általánosabb csúcsképre cserélik.

 

Egy 2017-ben elfogadott svájci törvény szerint a nemzeti szimbólumokat használó vagy svájci gyártásúnak minősített élelmiszerek alapanyagának legalább 80 százalékának Svájcból kell származnia, a tej és tejtermékek esetében pedig 100 százalék ez az arány. Kivételt képeznek a Svájcban nem megtalálható alapanyagok, például a kakaó, ami az emelkedő ára miatt lassan már lluxusterméknek számít világszerte.

A kakaó ára ugyanis az inflációval szintén emelkedett: az Európai Unióban 2022 decemberében átlagosan 12,6 százalékkal haladta meg a kakaó és a kakaópor ára az egy évvel korábbit. A csokoládé fogyasztói ára pedig 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit

Az említett svájci törvény szerint nemzeti szimbólumok nem használhatóak olyan tejalapú termékek népszerűsítésére sem, amelyeket nem kizárólag Svájcban gyártanak.

BBC-nek adott nyilatkozatában a Mondelez azt közölte, hogy a termelés egy részét az országon kívülre helyezi, hogy ezzel reagáljon a világszerte megnövekedett keresletre, és hogy a Toblerone márkát a jövőre nézve fejlessze.

 

Forrás: BBC / napi.hu


A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.