Közel a világvége: már a Toblerone sem a régi

A Toblerone hamarosan eltávolítja a svájci Matterhorn hegycsúcsot a csomagolásáról, és ezzel együtt a csokoládé gyártásának egy részét Svájcból Szlovákiába helyezik át.

„A háromszögekből álló Toblerone csokoládérúd, amely az alpesi csúcsot tükrözi, új címkézésen fog átesni és tartalmazni fogja az alapító aláírását”, jelentette be a gyártó, számolt be a BBC híre nyomán a napi.hu portál.

Az amerikai Mondelez cég közölte, hogy a 4478 méter magas hegy képét egy általánosabb csúcsképre cserélik.

 

Egy 2017-ben elfogadott svájci törvény szerint a nemzeti szimbólumokat használó vagy svájci gyártásúnak minősített élelmiszerek alapanyagának legalább 80 százalékának Svájcból kell származnia, a tej és tejtermékek esetében pedig 100 százalék ez az arány. Kivételt képeznek a Svájcban nem megtalálható alapanyagok, például a kakaó, ami az emelkedő ára miatt lassan már lluxusterméknek számít világszerte.

A kakaó ára ugyanis az inflációval szintén emelkedett: az Európai Unióban 2022 decemberében átlagosan 12,6 százalékkal haladta meg a kakaó és a kakaópor ára az egy évvel korábbit. A csokoládé fogyasztói ára pedig 9,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit

Az említett svájci törvény szerint nemzeti szimbólumok nem használhatóak olyan tejalapú termékek népszerűsítésére sem, amelyeket nem kizárólag Svájcban gyártanak.

BBC-nek adott nyilatkozatában a Mondelez azt közölte, hogy a termelés egy részét az országon kívülre helyezi, hogy ezzel reagáljon a világszerte megnövekedett keresletre, és hogy a Toblerone márkát a jövőre nézve fejlessze.

 

Forrás: BBC / napi.hu


Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.