Kreatív szakács- és cukrászverseny: jók a magyarok!

Kiváló eredményeket értek el diákjaink az egyetlen tanulók számára szervezett nemzetközi gasztronómiai versenyen. A legjobb cukrász díjat a Gundel Károly, a legjobb pincér díjat pedig a Dobos C. József Szakképző Iskola csapata érdemelte ki.

Pénteken ifjú szakácsok, cukrászok és pincérek mérték össze erejüket a Gundel Károly Szakképző Iskolában. A verseny témája a Bor és Gasztronómia volt.

A verseny különlegessége, hogy a fő témán belül a versenyzőknek igen nagy kreativitást engedett. A szakácsok például szabadon választhatták az alapanyagokat a menüsorhoz, melyet a választott pincészet borához készítettek.  A cukrászoknak tányérdesszertet és dísztortát kellett készíteniük, amelyhez a kiválasztott bort használták fel illetve a kiválasztott borászatra, borra vagy borászra utalt. A pincérek feladata pedig menüsor összeállítása, alkalmi díszasztal terítése és nagyközönség előtt végzett élőmunka volt. 

Minden csapat maga hozta és szervezte az alapanyagokat, a terítékhez az összes kelléket, a dekorációt, melyben szintén teljes szabadkezet kaptak, ezért a legkülönlegesebb stílusokkal és trendekkel találkozhattunk. Kurizum az is, hogy a Gundel Károly Szakképző Iskola nem csak a verseny helyszínét biztosította, de ők maguk szervezték a külföldi csapatok Budapestre utazását, szállását, közlekedését és a teljes programot valamint a lebonyolítást is. Az esemény lehetőséget teremtett a nemzetközi szakmai tapasztalatcserére, de a sok közös program által barátságok is szövődtek a diákok között.

Az egyetlen tanulók számára szervezett nemzetközi szakmai versenyen ebben az évben 12 csapat vett részt.

A díjazottak:

Összetett kategória, vándorserleg:StaatlicheBerufsschuleImmenstadt (Németország)
legjobb szakács: CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)
legjobb cukrász: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
legjobb pincér: BVHSzC Dobos C. József Szakképző Iskolája (Budapest)

szakács különdíjak:

a legfantáziadúsabb főételért: CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)
a legharmonikusabb menüért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
a legszervezettebb, legtisztább, leghatékonyabb munkavégzésért: Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Baptista Középiskola és Szakiskola (Budapest)

cukrász különdíjak:

a borászatot legjobban megjelenítő dísztortáért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
a legösszetettebb tányérdesszertért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
a legszervezettebb, legtisztább, leghatékonyabb munkavégzésért: CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)

pincér különdíjak:

a verseny szellemiségét legjobban megjelenítő díszasztalért és összkép kialakításáért: BVHSzC Giorgio Perlasca Szakképző Iskolája (Budapest)
a legkreatívabb kevert italért: Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich (Radom, Lengyelország)
a legjobb, legváltozatosabb kommunikációért: Jednota Fogyasztási Szövetkezetek Magán Szakközépiskolája (Šamorin, Szlovákia)

 Az esemény kimagasló színvonalát a zsűri összetétele is jelzi, hiszen a mai csúcsgasztronómia legjelesebb képviselői értékelték az önálló és a csapateredményeket.

A szakács zsűri: Cseh János (Chef Galéria) Fülepi Kálmán (bEAT) Kerekes Sándor (Őshonos Delikát) Varjú Viktor (Bock Bisztró) Wolf András (Boscolo Hotel Bp Salon étterem)

A cukrász zsűri:Gyenge Csaba (mestercukrász szakoktató) Juhos József (Sütizz) Kolonics Zoltán (kreatív cukrász) Mihályi László (Desszert Szalon) Pataki Ádám (Pataki Cukrászda)

A pincér zsűri:Csetnegi Zoltán (Hilton Budapest) Jakabffy László (gasztronómiai szaktanácsadó) Kovács László (La Fiesta) Kozma Kálmán (Gundel Étterem) Turák Imre (Corinthia Hotel Budapest)

A résztvevő csapatok:

  • BVHSzC Dobos C. József Szakképző Iskolája (Budapest)
  • BVHSzC Giorgio Perlasca Szakképző Iskolája (Budapest)
  • BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
  • CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)
  • IAL Emilia Romagna-Scuola Alberghiera e di Ristorazione die Serramazzoni (Modena, Olaszország)
  • Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus (Jõhvi, Észtország)
  • Jednota Fogyasztási Szövetkezetek Magán Szakközépiskolája (Šamorin, Szlovákia)
  • KSzC Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakiskolája (Kecskemét)
  • Staatliche Berufsschule Immenstadt (Németország)
  • Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Baptista Középiskola és Szakiskola (Budapest)
  • VSzC Jendrassik-Venesz Középiskolája és Szakiskolája (Veszprém)
  • Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich (Radom, Lengyelország)

Gratulálunk a nyerteseknek!

Forrás: Vendég & Hotel Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.