Kreatív szakács- és cukrászverseny: jók a magyarok!

Kiváló eredményeket értek el diákjaink az egyetlen tanulók számára szervezett nemzetközi gasztronómiai versenyen. A legjobb cukrász díjat a Gundel Károly, a legjobb pincér díjat pedig a Dobos C. József Szakképző Iskola csapata érdemelte ki.

Pénteken ifjú szakácsok, cukrászok és pincérek mérték össze erejüket a Gundel Károly Szakképző Iskolában. A verseny témája a Bor és Gasztronómia volt.

A verseny különlegessége, hogy a fő témán belül a versenyzőknek igen nagy kreativitást engedett. A szakácsok például szabadon választhatták az alapanyagokat a menüsorhoz, melyet a választott pincészet borához készítettek.  A cukrászoknak tányérdesszertet és dísztortát kellett készíteniük, amelyhez a kiválasztott bort használták fel illetve a kiválasztott borászatra, borra vagy borászra utalt. A pincérek feladata pedig menüsor összeállítása, alkalmi díszasztal terítése és nagyközönség előtt végzett élőmunka volt. 

Minden csapat maga hozta és szervezte az alapanyagokat, a terítékhez az összes kelléket, a dekorációt, melyben szintén teljes szabadkezet kaptak, ezért a legkülönlegesebb stílusokkal és trendekkel találkozhattunk. Kurizum az is, hogy a Gundel Károly Szakképző Iskola nem csak a verseny helyszínét biztosította, de ők maguk szervezték a külföldi csapatok Budapestre utazását, szállását, közlekedését és a teljes programot valamint a lebonyolítást is. Az esemény lehetőséget teremtett a nemzetközi szakmai tapasztalatcserére, de a sok közös program által barátságok is szövődtek a diákok között.

Az egyetlen tanulók számára szervezett nemzetközi szakmai versenyen ebben az évben 12 csapat vett részt.

A díjazottak:

Összetett kategória, vándorserleg:StaatlicheBerufsschuleImmenstadt (Németország)
legjobb szakács: CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)
legjobb cukrász: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
legjobb pincér: BVHSzC Dobos C. József Szakképző Iskolája (Budapest)

szakács különdíjak:

a legfantáziadúsabb főételért: CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)
a legharmonikusabb menüért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
a legszervezettebb, legtisztább, leghatékonyabb munkavégzésért: Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Baptista Középiskola és Szakiskola (Budapest)

cukrász különdíjak:

a borászatot legjobban megjelenítő dísztortáért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
a legösszetettebb tányérdesszertért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
a legszervezettebb, legtisztább, leghatékonyabb munkavégzésért: CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)

pincér különdíjak:

a verseny szellemiségét legjobban megjelenítő díszasztalért és összkép kialakításáért: BVHSzC Giorgio Perlasca Szakképző Iskolája (Budapest)
a legkreatívabb kevert italért: Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich (Radom, Lengyelország)
a legjobb, legváltozatosabb kommunikációért: Jednota Fogyasztási Szövetkezetek Magán Szakközépiskolája (Šamorin, Szlovákia)

 Az esemény kimagasló színvonalát a zsűri összetétele is jelzi, hiszen a mai csúcsgasztronómia legjelesebb képviselői értékelték az önálló és a csapateredményeket.

A szakács zsűri: Cseh János (Chef Galéria) Fülepi Kálmán (bEAT) Kerekes Sándor (Őshonos Delikát) Varjú Viktor (Bock Bisztró) Wolf András (Boscolo Hotel Bp Salon étterem)

A cukrász zsűri:Gyenge Csaba (mestercukrász szakoktató) Juhos József (Sütizz) Kolonics Zoltán (kreatív cukrász) Mihályi László (Desszert Szalon) Pataki Ádám (Pataki Cukrászda)

A pincér zsűri:Csetnegi Zoltán (Hilton Budapest) Jakabffy László (gasztronómiai szaktanácsadó) Kovács László (La Fiesta) Kozma Kálmán (Gundel Étterem) Turák Imre (Corinthia Hotel Budapest)

A résztvevő csapatok:

  • BVHSzC Dobos C. József Szakképző Iskolája (Budapest)
  • BVHSzC Giorgio Perlasca Szakképző Iskolája (Budapest)
  • BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
  • CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)
  • IAL Emilia Romagna-Scuola Alberghiera e di Ristorazione die Serramazzoni (Modena, Olaszország)
  • Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus (Jõhvi, Észtország)
  • Jednota Fogyasztási Szövetkezetek Magán Szakközépiskolája (Šamorin, Szlovákia)
  • KSzC Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakiskolája (Kecskemét)
  • Staatliche Berufsschule Immenstadt (Németország)
  • Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Baptista Középiskola és Szakiskola (Budapest)
  • VSzC Jendrassik-Venesz Középiskolája és Szakiskolája (Veszprém)
  • Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich (Radom, Lengyelország)

Gratulálunk a nyerteseknek!

Forrás: Vendég & Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.