Kreatív szakács- és cukrászverseny: jók a magyarok!

Kiváló eredményeket értek el diákjaink az egyetlen tanulók számára szervezett nemzetközi gasztronómiai versenyen. A legjobb cukrász díjat a Gundel Károly, a legjobb pincér díjat pedig a Dobos C. József Szakképző Iskola csapata érdemelte ki.

Pénteken ifjú szakácsok, cukrászok és pincérek mérték össze erejüket a Gundel Károly Szakképző Iskolában. A verseny témája a Bor és Gasztronómia volt.

A verseny különlegessége, hogy a fő témán belül a versenyzőknek igen nagy kreativitást engedett. A szakácsok például szabadon választhatták az alapanyagokat a menüsorhoz, melyet a választott pincészet borához készítettek.  A cukrászoknak tányérdesszertet és dísztortát kellett készíteniük, amelyhez a kiválasztott bort használták fel illetve a kiválasztott borászatra, borra vagy borászra utalt. A pincérek feladata pedig menüsor összeállítása, alkalmi díszasztal terítése és nagyközönség előtt végzett élőmunka volt. 

Minden csapat maga hozta és szervezte az alapanyagokat, a terítékhez az összes kelléket, a dekorációt, melyben szintén teljes szabadkezet kaptak, ezért a legkülönlegesebb stílusokkal és trendekkel találkozhattunk. Kurizum az is, hogy a Gundel Károly Szakképző Iskola nem csak a verseny helyszínét biztosította, de ők maguk szervezték a külföldi csapatok Budapestre utazását, szállását, közlekedését és a teljes programot valamint a lebonyolítást is. Az esemény lehetőséget teremtett a nemzetközi szakmai tapasztalatcserére, de a sok közös program által barátságok is szövődtek a diákok között.

Az egyetlen tanulók számára szervezett nemzetközi szakmai versenyen ebben az évben 12 csapat vett részt.

A díjazottak:

Összetett kategória, vándorserleg:StaatlicheBerufsschuleImmenstadt (Németország)
legjobb szakács: CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)
legjobb cukrász: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
legjobb pincér: BVHSzC Dobos C. József Szakképző Iskolája (Budapest)

szakács különdíjak:

a legfantáziadúsabb főételért: CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)
a legharmonikusabb menüért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
a legszervezettebb, legtisztább, leghatékonyabb munkavégzésért: Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Baptista Középiskola és Szakiskola (Budapest)

cukrász különdíjak:

a borászatot legjobban megjelenítő dísztortáért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
a legösszetettebb tányérdesszertért: BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
a legszervezettebb, legtisztább, leghatékonyabb munkavégzésért: CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)

pincér különdíjak:

a verseny szellemiségét legjobban megjelenítő díszasztalért és összkép kialakításáért: BVHSzC Giorgio Perlasca Szakképző Iskolája (Budapest)
a legkreatívabb kevert italért: Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich (Radom, Lengyelország)
a legjobb, legváltozatosabb kommunikációért: Jednota Fogyasztási Szövetkezetek Magán Szakközépiskolája (Šamorin, Szlovákia)

 Az esemény kimagasló színvonalát a zsűri összetétele is jelzi, hiszen a mai csúcsgasztronómia legjelesebb képviselői értékelték az önálló és a csapateredményeket.

A szakács zsűri: Cseh János (Chef Galéria) Fülepi Kálmán (bEAT) Kerekes Sándor (Őshonos Delikát) Varjú Viktor (Bock Bisztró) Wolf András (Boscolo Hotel Bp Salon étterem)

A cukrász zsűri:Gyenge Csaba (mestercukrász szakoktató) Juhos József (Sütizz) Kolonics Zoltán (kreatív cukrász) Mihályi László (Desszert Szalon) Pataki Ádám (Pataki Cukrászda)

A pincér zsűri:Csetnegi Zoltán (Hilton Budapest) Jakabffy László (gasztronómiai szaktanácsadó) Kovács László (La Fiesta) Kozma Kálmán (Gundel Étterem) Turák Imre (Corinthia Hotel Budapest)

A résztvevő csapatok:

  • BVHSzC Dobos C. József Szakképző Iskolája (Budapest)
  • BVHSzC Giorgio Perlasca Szakképző Iskolája (Budapest)
  • BVHSzC Gundel Károly Szakképző Iskolája (Budapest)
  • CFA Europèn Louis Prioux (Bar-le-Duc, Franciaország)
  • IAL Emilia Romagna-Scuola Alberghiera e di Ristorazione die Serramazzoni (Modena, Olaszország)
  • Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus (Jõhvi, Észtország)
  • Jednota Fogyasztási Szövetkezetek Magán Szakközépiskolája (Šamorin, Szlovákia)
  • KSzC Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolája és Szakiskolája (Kecskemét)
  • Staatliche Berufsschule Immenstadt (Németország)
  • Vendéglátó, Idegenforgalmi és Kereskedelmi Baptista Középiskola és Szakiskola (Budapest)
  • VSzC Jendrassik-Venesz Középiskolája és Szakiskolája (Veszprém)
  • Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich (Radom, Lengyelország)

Gratulálunk a nyerteseknek!

Forrás: Vendég & Hotel Online


Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál

Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál 

Több, mint 80 kiállító, mentes húsvéti készülődés, vegán sonka és húsvéti kalács- április 12-én és 13-án.
A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos

A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos 

Igaz, némi Dani Garcia-féle csavarral – de valóban egy ideje ott szerepel az előételek között.
Változóban az európai prémium borok piaca

Változóban az európai prémium borok piaca 

Trump vámpolitikája az európai prémium borok piacát is átalakítja.
Szezonnyitó piknik Noszvajon

Szezonnyitó piknik Noszvajon 

Májusban 10. alkalommal jönnek össze Noszvaj Síkfőkúton a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) éttermei és helyi borászatok, hogy egy könnyed, kötetlen hangulatú délutánon elvarázsolják a vendégeket.
Indul az idei Országos Borverseny

Indul az idei Országos Borverseny 

A nevezés április 7. és május 2. között zajlik, a bírálat pedig 2025. május 13-14-én a Danubius Hotel Heliában lesz.
Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék

Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék 

Nagy nemzetközi elismerést kapott a magyar borvidék: az Emerald Cruises friss felmérése szerint Eger Európa második legjobb borvidéke lett.
Carbonara maraton Itáliában

Carbonara maraton Itáliában 

Olaszország szerte kilencedik alkalommal ünnepelték a Carbonara napját.
Harmincegy tányér – egyszerre

Harmincegy tányér – egyszerre 

Egy felszolgáló olyan bravúrt mutat be, amitől még a legtapasztaltabb vendéglátósoknak is leesne az álluk.
Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről

Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről  

Minden keresett, ami buborékos. Emellett az Aperol, a Negroni, a gin-tonicos koktélok és az alkoholmentes, illetve gyümölcsös sörök fogyasztása jellemző.
Szlovákiában további telepeken terjed a járvány

Szlovákiában további telepeken terjed a járvány 

A ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) járvány több helyen is felütötte a fejét.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.