Lendületben a Duna borrégió

A bajai Bányai Júlia Szakképző Iskolában elegáns körülmények között és komoly szakmai háttérrel rendezték meg a Duna borrégió 2014. évi borversenyét.

A bírálók országosan elismert szakemberek voltak több borvidékről, szőlészeti és borászati kutatóintézetekből, valamint a Corvinus Egyetem borászati tanszékéről. Hat bizottság értékelte a több mint 150 mintát. A borverseny rangját jelzi, hogy azon részt vett és köszöntőt mondott Tornai Tamás, a HNT elnöke. Ehhez kapcsolódó hír, hogy a szervezet a napokban kapta meg a Magyar Szőlő-bor Ágazat szakmaközi szervezeti elismerését, ami tulajdonképpen jogosítvány az EU-val történő egyeztetésekre, a nemzetközi képviseletre. Tornai hangsúlyozta, a Duna borrégió hazánk legnagyobb fejlődési ívet rajzoló térsége, ahol az ültetvények és a technológia modernizálásában, valamint a borok minőségében is forradalmi változás állt be a legutóbbi nyolc-tíz esztendőben. Ezt juttatja kifejezésre a 2007-es és a 2013-as Év bortermelője díj is.

Ezekhez a gondolatokhoz kapcsolódott a borverseny elnöke, Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia elnöke, aki aláhúzta, hogy hatalmas különbség érzékelhető egy sok évvel ezelőtti és a mai alföldi borverseny mezőnye között. A szaktárcát Sztanev Bertalan képviselte, a kutatóintézeteket Májer János, a NAIK Szőlészeti Borászati főigazgatója mellett Kozma Pál professzor, Hajdú Edit és Szabó Attila képviselték. Koch Csaba, a borrégió elnöke rámutatott, hogy a Duna borrégió a magyarországi szőlőterületek több mint 40 %-át, a bortermelés több mint 50 %-át foglalja magába. A régióból a két Év Bortermelője-díjazott, Frittmann János és Gálné Dignisz Éva mellett 30-40 borászat készít világszínvonalú borokat, melyet az elmúlt évek országos és nemzetközi borversenyein elért sikerek igazolnak.

A versenyen nagyaranyérmet nyert a kecskeméti Dimenzió Borászat 2012-es kadarkája és az imrehegyi Béla Borászat 2012-es olaszrizlingje. (Megjegyezzük, ez a tétel a portálunk által szervezett borrégiós, hungarikum fajtákra fókuszáló versenyen is hasonló sikert ért el – jelezvén a Béla Borászat erejét.). A legeredményesebb termelő ezúttal is a borotai Koch Borászat lett 8 arany- és 5 ezüstéremmel. 

Forrás: Elitbor


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.