Lendületben a Duna borrégió

A bajai Bányai Júlia Szakképző Iskolában elegáns körülmények között és komoly szakmai háttérrel rendezték meg a Duna borrégió 2014. évi borversenyét.

A bírálók országosan elismert szakemberek voltak több borvidékről, szőlészeti és borászati kutatóintézetekből, valamint a Corvinus Egyetem borászati tanszékéről. Hat bizottság értékelte a több mint 150 mintát. A borverseny rangját jelzi, hogy azon részt vett és köszöntőt mondott Tornai Tamás, a HNT elnöke. Ehhez kapcsolódó hír, hogy a szervezet a napokban kapta meg a Magyar Szőlő-bor Ágazat szakmaközi szervezeti elismerését, ami tulajdonképpen jogosítvány az EU-val történő egyeztetésekre, a nemzetközi képviseletre. Tornai hangsúlyozta, a Duna borrégió hazánk legnagyobb fejlődési ívet rajzoló térsége, ahol az ültetvények és a technológia modernizálásában, valamint a borok minőségében is forradalmi változás állt be a legutóbbi nyolc-tíz esztendőben. Ezt juttatja kifejezésre a 2007-es és a 2013-as Év bortermelője díj is.

Ezekhez a gondolatokhoz kapcsolódott a borverseny elnöke, Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia elnöke, aki aláhúzta, hogy hatalmas különbség érzékelhető egy sok évvel ezelőtti és a mai alföldi borverseny mezőnye között. A szaktárcát Sztanev Bertalan képviselte, a kutatóintézeteket Májer János, a NAIK Szőlészeti Borászati főigazgatója mellett Kozma Pál professzor, Hajdú Edit és Szabó Attila képviselték. Koch Csaba, a borrégió elnöke rámutatott, hogy a Duna borrégió a magyarországi szőlőterületek több mint 40 %-át, a bortermelés több mint 50 %-át foglalja magába. A régióból a két Év Bortermelője-díjazott, Frittmann János és Gálné Dignisz Éva mellett 30-40 borászat készít világszínvonalú borokat, melyet az elmúlt évek országos és nemzetközi borversenyein elért sikerek igazolnak.

A versenyen nagyaranyérmet nyert a kecskeméti Dimenzió Borászat 2012-es kadarkája és az imrehegyi Béla Borászat 2012-es olaszrizlingje. (Megjegyezzük, ez a tétel a portálunk által szervezett borrégiós, hungarikum fajtákra fókuszáló versenyen is hasonló sikert ért el – jelezvén a Béla Borászat erejét.). A legeredményesebb termelő ezúttal is a borotai Koch Borászat lett 8 arany- és 5 ezüstéremmel. 

Forrás: Elitbor


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.