Lendületben a Duna borrégió

A bajai Bányai Júlia Szakképző Iskolában elegáns körülmények között és komoly szakmai háttérrel rendezték meg a Duna borrégió 2014. évi borversenyét.

A bírálók országosan elismert szakemberek voltak több borvidékről, szőlészeti és borászati kutatóintézetekből, valamint a Corvinus Egyetem borászati tanszékéről. Hat bizottság értékelte a több mint 150 mintát. A borverseny rangját jelzi, hogy azon részt vett és köszöntőt mondott Tornai Tamás, a HNT elnöke. Ehhez kapcsolódó hír, hogy a szervezet a napokban kapta meg a Magyar Szőlő-bor Ágazat szakmaközi szervezeti elismerését, ami tulajdonképpen jogosítvány az EU-val történő egyeztetésekre, a nemzetközi képviseletre. Tornai hangsúlyozta, a Duna borrégió hazánk legnagyobb fejlődési ívet rajzoló térsége, ahol az ültetvények és a technológia modernizálásában, valamint a borok minőségében is forradalmi változás állt be a legutóbbi nyolc-tíz esztendőben. Ezt juttatja kifejezésre a 2007-es és a 2013-as Év bortermelője díj is.

Ezekhez a gondolatokhoz kapcsolódott a borverseny elnöke, Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia elnöke, aki aláhúzta, hogy hatalmas különbség érzékelhető egy sok évvel ezelőtti és a mai alföldi borverseny mezőnye között. A szaktárcát Sztanev Bertalan képviselte, a kutatóintézeteket Májer János, a NAIK Szőlészeti Borászati főigazgatója mellett Kozma Pál professzor, Hajdú Edit és Szabó Attila képviselték. Koch Csaba, a borrégió elnöke rámutatott, hogy a Duna borrégió a magyarországi szőlőterületek több mint 40 %-át, a bortermelés több mint 50 %-át foglalja magába. A régióból a két Év Bortermelője-díjazott, Frittmann János és Gálné Dignisz Éva mellett 30-40 borászat készít világszínvonalú borokat, melyet az elmúlt évek országos és nemzetközi borversenyein elért sikerek igazolnak.

A versenyen nagyaranyérmet nyert a kecskeméti Dimenzió Borászat 2012-es kadarkája és az imrehegyi Béla Borászat 2012-es olaszrizlingje. (Megjegyezzük, ez a tétel a portálunk által szervezett borrégiós, hungarikum fajtákra fókuszáló versenyen is hasonló sikert ért el – jelezvén a Béla Borászat erejét.). A legeredményesebb termelő ezúttal is a borotai Koch Borászat lett 8 arany- és 5 ezüstéremmel. 

Forrás: Elitbor


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.