Lett gasztro lett a hónap slágere

Gasztrovonalon erősít idén Lettország, és legfőképp a főváros, Riga. Pedig eddig sem takarékoskodtak a lett konyhákon, idén azonban egyértelműen a kulináriának osztották a főszerepet.

 2017-et a gasztronómia évének szentelik a lettek. Ennek keretében számos baltikumi étterem speciális menüt és mesterkurzusokat állított össze, gasztrofesztiválok sorát rendezik, gasztrotúrák érik egymást (amelynek során piacokra, helyi farmokba, sörfőzdékbe és ki, a természetbe, a zöldbe invitálják a vendégeket), valamint tematikus éttermi heteket rendeznek, amelyben az egyik program minden alkalommal a rigai központi vásárcsarnok felkeresése. Ez a különleges épület amúgy egyáltalán nem piacnak épült, hiszen az egymásba kapcsolódó hangárokat eredetileg a németek építették az I. világháború idején, zeppelin léghajóik számára.

Wild at Palate az idei év szlogenje Rigában és környékén, tudtuk meg a budapesti Lett Nagykövetségen, április 6-án tartott szakmai tájékoztatón. Ahol többek közt elhangzott, hogy idén Riga és a környező Gauja Nemzeti Park nyerte el az előkelő European Region of Gastronomy címet.

Riga sosem alszik, mondta a turisztikai szakértő, és sokan tartják a fővárost a hipszterek kedvelt helyének is. A Wild at Palate különben azt jelenti, hallhattuk Inese Strava turisztikai szakértőtől, a Lett Befektetési és Fejlesztési Ügynökség turisztikai vezetőjétől, hogy a vadon termő növények, az ország 3000 tavában, 2000 folyójában, a Balti-tengerben, valamint az óriási területeket beborító erdőkben fellelhető növények (elsősorban piros bogyósok, gyümölcsök) és erdei, mezei, tengeri, tavi, valamint a folyókban élő állatok szerepelnek alapanyagként az idei kulináris kínálatban.

Nemcsak a gasztronómia szerepelt különben a szakmai tájékoztató programjában, más információ is elhangzott. Többek közt az, hogy a rigai repülőtérről 89 desztináció felé indulnak az airBaltic járatai, tavaly itt már 5,4 millió utast regisztráltak, és Budapestre a nyári menetrend idején már hetente négyszer közlekednek. Az airBaltic különben 30 új desztinációt vett fel kínálatába, többek közt Abu Dhabiba, Cataniába és Madridba is szállítanak utasokat. Flottájának legújabb tagjai a Bombardier CS300-asok, amelyen basic, premium és business osztályon lehet helyet foglalni.Lettország, benne elsősorban Riga nagyon közkedvelt úticél. 2015-ben 6,8 millióan érkeztek a Balti-tengeri országba, közülük a legtöbben orosz, német, litván, észt, brit, skandináv nyelvterületekről érkeztek. Magyarországról tavaly 6 ezren jutottak el Lettországba, és ez nagyon komoly növekedés, hiszen 40 százalékos növekedést jelent az előző mért időszakhoz képest.

A turisták különben elsősorban a fővárost keresik fel, ahol különleges és híres az építészet: a szecesszió egyik fellegvárának számít Riga. Emellett Jurmalába, a közeli tengerparti városba is sokan látogatnak (sok orosz ajkú vesz itt magának üdülőt), emellett divatos még Sigulda Gauja Nemzeti Park, Rundala palotája és történelmi helyei, valamint Bauska vára. Nem mindennapi ajánlat Liepeja, ahol egykor börtön volt, ma pedig múzeumként látogatható. És idén nyílt meg a Riga Motor Múzeum – ahol különleges kétkerekű járgányokat állítottak ki.

Végül Bogáts Balázs a Budapest Airport képviseletében beszámolt a jelen lévő turisztikai szakembereknek a reptéren folyó fejlesztésekről, valamint tőle hallhattuk azt is, hogy tavaly 26 ezer utas indult a magyar reptérről Lettország irányába (az airBaltic mellett más légitársaság kínálatában is szerepel Riga), ami jelentős utasforgalmat jelent, és minden bizonnyal idén ez az utasszám növekedni fog.

További információk: www.latvia.travel

Forrás: Vendég & Hotel


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.