Lett gasztro lett a hónap slágere

Gasztrovonalon erősít idén Lettország, és legfőképp a főváros, Riga. Pedig eddig sem takarékoskodtak a lett konyhákon, idén azonban egyértelműen a kulináriának osztották a főszerepet.

 2017-et a gasztronómia évének szentelik a lettek. Ennek keretében számos baltikumi étterem speciális menüt és mesterkurzusokat állított össze, gasztrofesztiválok sorát rendezik, gasztrotúrák érik egymást (amelynek során piacokra, helyi farmokba, sörfőzdékbe és ki, a természetbe, a zöldbe invitálják a vendégeket), valamint tematikus éttermi heteket rendeznek, amelyben az egyik program minden alkalommal a rigai központi vásárcsarnok felkeresése. Ez a különleges épület amúgy egyáltalán nem piacnak épült, hiszen az egymásba kapcsolódó hangárokat eredetileg a németek építették az I. világháború idején, zeppelin léghajóik számára.

Wild at Palate az idei év szlogenje Rigában és környékén, tudtuk meg a budapesti Lett Nagykövetségen, április 6-án tartott szakmai tájékoztatón. Ahol többek közt elhangzott, hogy idén Riga és a környező Gauja Nemzeti Park nyerte el az előkelő European Region of Gastronomy címet.

Riga sosem alszik, mondta a turisztikai szakértő, és sokan tartják a fővárost a hipszterek kedvelt helyének is. A Wild at Palate különben azt jelenti, hallhattuk Inese Strava turisztikai szakértőtől, a Lett Befektetési és Fejlesztési Ügynökség turisztikai vezetőjétől, hogy a vadon termő növények, az ország 3000 tavában, 2000 folyójában, a Balti-tengerben, valamint az óriási területeket beborító erdőkben fellelhető növények (elsősorban piros bogyósok, gyümölcsök) és erdei, mezei, tengeri, tavi, valamint a folyókban élő állatok szerepelnek alapanyagként az idei kulináris kínálatban.

Nemcsak a gasztronómia szerepelt különben a szakmai tájékoztató programjában, más információ is elhangzott. Többek közt az, hogy a rigai repülőtérről 89 desztináció felé indulnak az airBaltic járatai, tavaly itt már 5,4 millió utast regisztráltak, és Budapestre a nyári menetrend idején már hetente négyszer közlekednek. Az airBaltic különben 30 új desztinációt vett fel kínálatába, többek közt Abu Dhabiba, Cataniába és Madridba is szállítanak utasokat. Flottájának legújabb tagjai a Bombardier CS300-asok, amelyen basic, premium és business osztályon lehet helyet foglalni.Lettország, benne elsősorban Riga nagyon közkedvelt úticél. 2015-ben 6,8 millióan érkeztek a Balti-tengeri országba, közülük a legtöbben orosz, német, litván, észt, brit, skandináv nyelvterületekről érkeztek. Magyarországról tavaly 6 ezren jutottak el Lettországba, és ez nagyon komoly növekedés, hiszen 40 százalékos növekedést jelent az előző mért időszakhoz képest.

A turisták különben elsősorban a fővárost keresik fel, ahol különleges és híres az építészet: a szecesszió egyik fellegvárának számít Riga. Emellett Jurmalába, a közeli tengerparti városba is sokan látogatnak (sok orosz ajkú vesz itt magának üdülőt), emellett divatos még Sigulda Gauja Nemzeti Park, Rundala palotája és történelmi helyei, valamint Bauska vára. Nem mindennapi ajánlat Liepeja, ahol egykor börtön volt, ma pedig múzeumként látogatható. És idén nyílt meg a Riga Motor Múzeum – ahol különleges kétkerekű járgányokat állítottak ki.

Végül Bogáts Balázs a Budapest Airport képviseletében beszámolt a jelen lévő turisztikai szakembereknek a reptéren folyó fejlesztésekről, valamint tőle hallhattuk azt is, hogy tavaly 26 ezer utas indult a magyar reptérről Lettország irányába (az airBaltic mellett más légitársaság kínálatában is szerepel Riga), ami jelentős utasforgalmat jelent, és minden bizonnyal idén ez az utasszám növekedni fog.

További információk: www.latvia.travel

Forrás: Vendég & Hotel


Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.