Lett gasztro lett a hónap slágere

Gasztrovonalon erősít idén Lettország, és legfőképp a főváros, Riga. Pedig eddig sem takarékoskodtak a lett konyhákon, idén azonban egyértelműen a kulináriának osztották a főszerepet.

 2017-et a gasztronómia évének szentelik a lettek. Ennek keretében számos baltikumi étterem speciális menüt és mesterkurzusokat állított össze, gasztrofesztiválok sorát rendezik, gasztrotúrák érik egymást (amelynek során piacokra, helyi farmokba, sörfőzdékbe és ki, a természetbe, a zöldbe invitálják a vendégeket), valamint tematikus éttermi heteket rendeznek, amelyben az egyik program minden alkalommal a rigai központi vásárcsarnok felkeresése. Ez a különleges épület amúgy egyáltalán nem piacnak épült, hiszen az egymásba kapcsolódó hangárokat eredetileg a németek építették az I. világháború idején, zeppelin léghajóik számára.

Wild at Palate az idei év szlogenje Rigában és környékén, tudtuk meg a budapesti Lett Nagykövetségen, április 6-án tartott szakmai tájékoztatón. Ahol többek közt elhangzott, hogy idén Riga és a környező Gauja Nemzeti Park nyerte el az előkelő European Region of Gastronomy címet.

Riga sosem alszik, mondta a turisztikai szakértő, és sokan tartják a fővárost a hipszterek kedvelt helyének is. A Wild at Palate különben azt jelenti, hallhattuk Inese Strava turisztikai szakértőtől, a Lett Befektetési és Fejlesztési Ügynökség turisztikai vezetőjétől, hogy a vadon termő növények, az ország 3000 tavában, 2000 folyójában, a Balti-tengerben, valamint az óriási területeket beborító erdőkben fellelhető növények (elsősorban piros bogyósok, gyümölcsök) és erdei, mezei, tengeri, tavi, valamint a folyókban élő állatok szerepelnek alapanyagként az idei kulináris kínálatban.

Nemcsak a gasztronómia szerepelt különben a szakmai tájékoztató programjában, más információ is elhangzott. Többek közt az, hogy a rigai repülőtérről 89 desztináció felé indulnak az airBaltic járatai, tavaly itt már 5,4 millió utast regisztráltak, és Budapestre a nyári menetrend idején már hetente négyszer közlekednek. Az airBaltic különben 30 új desztinációt vett fel kínálatába, többek közt Abu Dhabiba, Cataniába és Madridba is szállítanak utasokat. Flottájának legújabb tagjai a Bombardier CS300-asok, amelyen basic, premium és business osztályon lehet helyet foglalni.Lettország, benne elsősorban Riga nagyon közkedvelt úticél. 2015-ben 6,8 millióan érkeztek a Balti-tengeri országba, közülük a legtöbben orosz, német, litván, észt, brit, skandináv nyelvterületekről érkeztek. Magyarországról tavaly 6 ezren jutottak el Lettországba, és ez nagyon komoly növekedés, hiszen 40 százalékos növekedést jelent az előző mért időszakhoz képest.

A turisták különben elsősorban a fővárost keresik fel, ahol különleges és híres az építészet: a szecesszió egyik fellegvárának számít Riga. Emellett Jurmalába, a közeli tengerparti városba is sokan látogatnak (sok orosz ajkú vesz itt magának üdülőt), emellett divatos még Sigulda Gauja Nemzeti Park, Rundala palotája és történelmi helyei, valamint Bauska vára. Nem mindennapi ajánlat Liepeja, ahol egykor börtön volt, ma pedig múzeumként látogatható. És idén nyílt meg a Riga Motor Múzeum – ahol különleges kétkerekű járgányokat állítottak ki.

Végül Bogáts Balázs a Budapest Airport képviseletében beszámolt a jelen lévő turisztikai szakembereknek a reptéren folyó fejlesztésekről, valamint tőle hallhattuk azt is, hogy tavaly 26 ezer utas indult a magyar reptérről Lettország irányába (az airBaltic mellett más légitársaság kínálatában is szerepel Riga), ami jelentős utasforgalmat jelent, és minden bizonnyal idén ez az utasszám növekedni fog.

További információk: www.latvia.travel

Forrás: Vendég & Hotel


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?