Lezárult a nevezés a Pannon Bormustrára

... a legnagyobb presztízsű hazai borversenyre.

A nemzetközi szintű megmérettetésre május 8-10. között Pannonhalmán kerül sor, az eredményeket pedig május 11-én Budapesten, a Gerbeaud Házban tartott díjátadó gálaebéden hirdetik ki, amelyet követően megkóstolhatóak a díjazott borok is. Az eseményre korlátozott számban kapható még belépőjegy, bővebb információ és regisztráció a www.pannonbormustra.hu oldalon.

Lezárult a nevezés a XIV. Pannon Bormustrára, amelyre idén kereken 100 borászat jelentezett. Összesen 109 fehér, 113 vörös, és 36 édes bor méretteti meg magát a rangos zsűri előtt, akikkel május 11-én, szombaton nemcsak a nevező borászok, de a nagyközönség is találkozhat majd a díjátadó gálán és az azt követő sétáló kóstolón. Az esemény egyik sztárvendége Tim Atkin MW (Master of Wine) angol borszakíró, akit tavaly a neves nemzetközi borpiaci kutató intézet, a Wine Intelligence a világ 10 legbefolyásosabb borszakértője közé választott. Nemcsak saját hazájában számít befolyásos szakembernek az Egyesült Államokból érkező Stephen Tanzer, akinek gondozásában 1985 óta két havonta jelenik meg a nagy klasszikusnak számító International Wine Cellar folyóirat. A magyar bor fontos célpiacának számító Lengyelországból a szervezők a legnépszerűbb boros magazin, a WINO alapító-főszerkesztőjét, Tomasz Prange-Barczyński-t hívták meg, aki a lengyel boros szcéna ismert TV-s és rádiós személyisége is. A 2013. évi zsűri nemcsak elismert szakírókban bővelkedik, a versenyen idén bírál Isa Bal MS (Master Sommelier), a világhírű angol séf, Heston Blumenthal 3 Michelin csillagos éttermének, a The Fat Duck fősommelier-je, Andreas Larsson, svéd sommelier világbajnok, valamint Christian Aarø, a koppenhágai Michelin csillagos AOC étterem tulajdonosa, a Dán Sommelier Szövetség elnöke is. A zsűri magyar tagjai nemzetközi borakadémikusok: Mészáros Gabriella, Csizmadia-Honigh Péter és Kató András.

A neves szakemberek tehát jövő héten asztalhoz ülnek, hogy eldöntsék, mely borok lesznek 2013-ban Magyarország csúcsborai és legjobb vételei, továbbá kik kapják a különdíjakat: a Figula Mihály emlékdíjat, a Gál Tibor emlékdíjat és ki büszkélkedhet idén a díjak díjának számító Champion minősítéssel. A díjazottak az oklevél mellett a hagyományoknak megfelelően a Herendi Porcelánmanufaktúra kézzel festett egyedi dísztárnyait is átvehetik majd.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.