Liptai Zsolt lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság főborásza kapta – közölte az MBA kedden az MTI-vel.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Liptai Zsolt
Liptai Zsolt
Fotó: Pannonhalmi Főapátság pincészete

Az eseménynek otthont adó Gundel Étterem és Borpince tisztelete jeléül a Gundel Borpince egyik termét, egy évre az aktuálisan címet viselő Év Bortermelője nevére dedikálja.

A Pannonhalmi borvidékről először nyerte el borász az Év Bortermelője címet

- emelték ki a közleményben.

Liptai Zsolt irányításával a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 50 hektárnyi területen művel szőlőt, hat nagyobb dűlőben, amelyek kiválasztásánál a terroir alapú szemlélet dominált.

Liptai Zsolt irányításával a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 50 hektárnyi területen művel szőlőt, hat nagyobb dűlőben
Liptai Zsolt irányításával a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 50 hektárnyi területen művel szőlőt, hat nagyobb dűlőben
Fotó: Depositphotos

A 2001 és 2010 között zajló szőlőtelepítési munkák révén ma már a teljes területen kizárólag új telepítésű ültetvényekről érkezik be a minőségi alapanyag a pincébe.

Az ültetvények művelésében igyekszik megteremteni a korszerű gépesítés és az igényes kétkezi munka optimális egyensúlyát – írták, hozzátéve, hogy a pincészet 400 ezer palack bort készít évente.

A közleményben kiemelték: a díjazott szilárdan hisz abban, hogy a jó minőségű bor csakis kiváló alapanyagból készíthető el. Mivel a borászati technológia többet fejlődött az elmúlt öt évtizedben, mint az azt megelőző ötszáz évben, véleménye szerint nagy hibát követne el, ha kizárná magát a jelenkorból. Továbbra is klasszikus gravitációs technológiával dolgoznak, mint eleink évszázadokkal ezelőtt, viszont apró technológiai elemekben, az évjárat függvényében igyekeznek becsempészni a 21. századot is a mindennapi munkába – olvasható a közleményben.

A díjért versengők közül a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (betűrendben): Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), ifj. Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék).


Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.