Liptai Zsolt lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság főborásza kapta – közölte az MBA kedden az MTI-vel.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Liptai Zsolt
Liptai Zsolt
Fotó: Pannonhalmi Főapátság pincészete

Az eseménynek otthont adó Gundel Étterem és Borpince tisztelete jeléül a Gundel Borpince egyik termét, egy évre az aktuálisan címet viselő Év Bortermelője nevére dedikálja.

A Pannonhalmi borvidékről először nyerte el borász az Év Bortermelője címet

- emelték ki a közleményben.

Liptai Zsolt irányításával a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 50 hektárnyi területen művel szőlőt, hat nagyobb dűlőben, amelyek kiválasztásánál a terroir alapú szemlélet dominált.

Liptai Zsolt irányításával a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 50 hektárnyi területen művel szőlőt, hat nagyobb dűlőben
Liptai Zsolt irányításával a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 50 hektárnyi területen művel szőlőt, hat nagyobb dűlőben
Fotó: Depositphotos

A 2001 és 2010 között zajló szőlőtelepítési munkák révén ma már a teljes területen kizárólag új telepítésű ültetvényekről érkezik be a minőségi alapanyag a pincébe.

Az ültetvények művelésében igyekszik megteremteni a korszerű gépesítés és az igényes kétkezi munka optimális egyensúlyát – írták, hozzátéve, hogy a pincészet 400 ezer palack bort készít évente.

A közleményben kiemelték: a díjazott szilárdan hisz abban, hogy a jó minőségű bor csakis kiváló alapanyagból készíthető el. Mivel a borászati technológia többet fejlődött az elmúlt öt évtizedben, mint az azt megelőző ötszáz évben, véleménye szerint nagy hibát követne el, ha kizárná magát a jelenkorból. Továbbra is klasszikus gravitációs technológiával dolgoznak, mint eleink évszázadokkal ezelőtt, viszont apró technológiai elemekben, az évjárat függvényében igyekeznek becsempészni a 21. századot is a mindennapi munkába – olvasható a közleményben.

A díjért versengők közül a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (betűrendben): Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), ifj. Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék).


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.