Magyar borokat ajánl a Chicago Tribune

(MTI) - Száraz magyar furmintokat ajánl a Chicago Tribune című egyesült államokbeli napilap Great whites under 15 dollars (Nagyszerű fehérborok 15 dollár alatt) című cikkében.

A Chicago Tribune borszakértője, Bill St. John által jegyzett írás három, a tengerentúlon kevéssé ismert szőlőfajtát ajánl a vezető chicagói napilap olvasóinak figyelmébe: a furmint mellett a katalán garnacha blancát (grenache blanc) és az Argentínában igen népszerű torrontest.
Mint a cikk emlékeztet, többnyire a furmint képezi az amerikai közönség által is viszonylag könnyen elérhető tokaji aszú alapját. Az édes borkülönlegességhez azonban csak a botritizálódott szemeket használják fel a tokaji borászok, akik az egészséges szőlőből száraz borokat készítenek.
Míg a furmintból készült édes borokra a sárgabarackos, mézes ízjegyek jellemzőek, a száraz furmintokban a körte, az alma és a lime aromái köszönnek vissza. Nagy különbség azonban, hogy a tokaji aszúhoz többnyire igen borsos áron lehet hozzájutni, ezzel szemben a száraz furmintok általában olcsóbbak - emeli ki a szerző a www.chicagotribune.com oldalon olvasható cikkében.
Bill St. John szerint élénk savai miatt a száraz furmint kiválóan illik tengeri ételekhez, elsősorban füstölt vagy pácolt lazachoz, makrélához.
A szerző kiemeli a Royal Tokaji 2009-es furmintját, amelyben a tölgyfahordós érlelés mogyorós és vaníliás jegyekkel gazdagítja a klasszikus furmintos fajtajelleget. A cikk szerint szintén nagyszerű vétel a Chateau Pajzos hasonló évjáratból származó száraz furmintja. (MTI)


A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.