Magyar cég is érintett a nemzetközi tojásbotrányban

Az egyik legnagyobb magyar tojástermelő tojásai is szennyeződhettek. Egyelőre nem tudni, hogy a cég önhibáján kívül szennyezte-e be a tojásokat, vagy tudtak róla, adta hírül a Magyar Nemzet információja nyomán a hvg.hu.

Magyarország második legnagyobb tojástermelő cégétől származnak a fipronillal szennyezett hazai tojások. Egy magyar származású friss tojásban is kimutatták a szennyezést, a Magyar Nemzet pedig azt írja, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei mezőhéki Vitaleggs Kft. tojóüzeméből származnak a fipronillal szennyezett tojások.

A Nébih azt közölte, a szennyezett tojások azonosítója 3HU1503T03/4, a cég viszont 3HU153T03/5 kódszámú tojásokat gyárt. A Nébih a lapnak azt írta, hogy „az állategészségügyi kerületre vonatkozó 0” kódrészlet egyenértékű a nyilvántartásban szereplő 3-assal. Hozzátette, hogy a perjel utáni szám a konkrét ólra vonatkozik. A két számjegy között tehát nincs különbség, vagyis a Vitaleggstől származik a szennyezett tétel.

A Nébih hozzátette, a szakemberek jelenleg is vizsgálják, hogy a telepen követtek-e el szabálytalanságot, vagy esetlegesen a szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataivá váltak. A tojásszennyezéses botrány ugyanis Hollandiából indult, miután egy ottani cég két növényi alapú termékbe, a DEGA–16-ba, valamint a Copper Boost elnevezésű készítménybe kevert illegálisan fipronilt. Ezt növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként, rovarok és atkák ellen hatásos. A baromfitartó telepeken e hamisított készítményeket használták, így szennyeződhettek az itt termelt tojások is.Így aztán elképzelhető, hogy a magyar cég a hamisított szereket használta az üzemben, és tudta nélkül fertőződtek meg a tojások.

A Vitaleggs Kft. egyébként Magyarország második legnagyobb tojástermelő cége, miután a kapacitása napi 200 ezer darab tojás. A cég egyelőre nem reagált a napilap megkeresésére.

Forrás: Magyar Nemzet / hvg.hu


Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.