Magyar szakács és cukrász páros a malajziai világdöntőben

Kedden megérkezett a World Association of Chefs Societes (WorldChefs) kuala lumpuri kongresszusára a magyar delegáció, amelynek tagjai szerdán már munkához is láttak.

A világdöntőn a magyar színeket szakácsok és cukrászok is képviselik – ők részt vettek a versenyzői eligazításon, és előkészültek az esti gálavacsorához, amelyet Magyarország Kuala Lumpur-i nagykövetsége adott a meghívott diplomatáknak. Az eseményen turisztikai és gasztronómiai szakemberek, diplomaták vettek részt. A résztvevőket Káli Attila nagykövet, Soltész Levente konzul, Barabás Zoltán, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség alelnöke és Pilar Palma, a Berjaya University operatív igazgatója köszöntötte. A magyar szakácsok és cukrászok Volenter István vezetésével fantasztikus menüsort varázsoltak a vendégek asztalára, akik a vacsora végén elragadtatással beszéltek a magyar ételekről és borokról.

Még délelőtt a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Barabás Zoltán pedig a Berjaya egyetemen tartott előadást a Tokaji borokról. Az előadáson, amelyet a Berjaya egyetem és a kuala lumpuri magyar nagykövetség szervezett, a résztvevők maguk is meggyőződhettek arról, hogy a Tokaji valóban a magyar gasztronómia egyik csúcsa. Barabás Zoltán azt mondta: a mai találkozás a maláj gasztronómiai szakemberekkel segíthet abban, hogy még többen megismerjék a magyar borok, ezen belül is a Tokaji Aszú nemes és egyedi ízvilágát.

Helyi idő szerint péntek reggel 7.15-kor (magyar idő szerint 01.15-kor) kezdi meg Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis a versenyzést, melynek keretén belül 5 órájuk van arra, hogy elkészítsék 4 fogásos fine dining menüjüket, melyet a megadott kötelező alapanyagokra építettek fel és hónapokon át gyakoroltak. Az első tálalást követően fél óránként érkeznek majd a fogások. Az eredmények pedig majd a szombat esti gálavacsorán derülnek ki, és adják át a díjakat a világ minden pontjáról kongresszusra érkezett közel 2000 fő delegált előtt.

Az izgalmak azonban nem érnek ezzel véget, hiszen szombaton a szintén világdöntőbe jutott magyar cukrász párosért is szurkolhatunk. Szombat reggel Maczák Anna cukrász séf és Marosi Mónika commis mutatkozik be a világ előtt.

Forrás: Vendég & Hotel


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.