Magyar szakácsművészet: vissza a gyökerekhez

Míg Jakabffy László gasztronómiai szaktanácsadót kérdeztük a magyar vendéglátás állapotáról, asztalunkhoz lépett egy felszolgáló, és autogramot kért tőle - kezdi írását a Mindennapi közéleti portál.

− Pincér- és szakácsújoncait az első nap állítólag megkérdezte, mit esznek otthon…

− Valóban mindig érdeklődtem, milyen családi háttérből jön a gyerek, például hogyan terítenek a vasárnapi ebédhez. A legtöbbször azt a választ kaptam, hogy nincs vasárnapi ebéd, mert a szülők dolgoznak, vagy szanaszét vannak, lakótelepen pedig még körül sem lehet ülni az asztalt, és maximum rántott hús és húsleves volt a mamák repertoárján. Az evőeszközök és a szalvéta elhelyezésével pedig komoly gondban voltak a pincérjelöltek. Nincs min csodálkozni, a tévék főzőshow-i mindent elárulnak, a celeb azt sem tudja, hol kell a sütőt bekapcsolni. Sem az ételt, sem az asztaltársaságot nem tisztelik, a poharat pedig nem tudják, hol kell megfogni. Sokan azt hiszik, jó dolga lesz a gyereknek, ha pincérnek vagy szakácsnak tanul, de ezek nagyon kemény szakmák, komoly felkészülést igényelnek a nyelvismerettől az alapanyag- és borismereten át egészen az emberismeretig, viselkedéstanig. (...)

Tallián Hedvig teljes interjúját itt olvashatja.


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.