Magyarország a díszvendég a nemzetközi csúcsgasztronómiai rendezvényen

Alig egy héttel a San Sebastián-i filmfesztivál után a filmcsillagokat nemzetközi sztárséfek váltják az észak-spanyolországi tengerparti városban, ahol a vasárnap elkezdődött, Gastronomika elnevezésű gasztronómiai konferencián Magyarország a díszvendég.

Az idén Európa egyik kulturális fővárosának számító San Sebastián kongresszusi palotájában öt kontinens legjobb, összesen mintegy 70 Michelin-csillagot birtokló séfjei, éttermei lesznek jelen a csúcsgasztronómiai eseményen, ahol három nap alatt több mint 200 előadáson mutatják be szakmai fogásaikat, újításaikat, módszereiket. A 18 éve indult Gastronomika már a világ legnevesebb séfjeinek találkozóhelyévé vált.

A magyar díszvendégség előzményeként két spanyol gasztronómiai szakértő, Roser Torras, a Gastronomika elnöke és Xavier Agullo szakújságíró ismerkedett februárban a magyar konyhaművészettel a Magyar Konyha című szaklap meghívására.



A program az adott díszvendég ország vagy város konyhájáról, gasztronómiai hagyományairól szól. A díszvendégek között eddig olyanok országok és városok szerepeltek, mint Franciaország, az Egyesült Államok, Japán és London, a dél-amerikai országokat Peru, Chile és Brazília együtt képviselték, tavaly pedig Szingapúr és Hongkong mutatkozott be a nemzetközi találkozón.

San Sebastián világhírű rendkívüli gasztronómiájáról, jó minőségű alapanyagairól. A mintegy 190 ezres városban és környékén 9 Michelin-csillagos étterem működik, amelyek közül három elnyerte a legmagasabb, három csillagos minősítést.

Forrás: MTI


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.