Magyarország a díszvendég a nemzetközi csúcsgasztronómiai rendezvényen

Alig egy héttel a San Sebastián-i filmfesztivál után a filmcsillagokat nemzetközi sztárséfek váltják az észak-spanyolországi tengerparti városban, ahol a vasárnap elkezdődött, Gastronomika elnevezésű gasztronómiai konferencián Magyarország a díszvendég.

Az idén Európa egyik kulturális fővárosának számító San Sebastián kongresszusi palotájában öt kontinens legjobb, összesen mintegy 70 Michelin-csillagot birtokló séfjei, éttermei lesznek jelen a csúcsgasztronómiai eseményen, ahol három nap alatt több mint 200 előadáson mutatják be szakmai fogásaikat, újításaikat, módszereiket. A 18 éve indult Gastronomika már a világ legnevesebb séfjeinek találkozóhelyévé vált.

A magyar díszvendégség előzményeként két spanyol gasztronómiai szakértő, Roser Torras, a Gastronomika elnöke és Xavier Agullo szakújságíró ismerkedett februárban a magyar konyhaművészettel a Magyar Konyha című szaklap meghívására.



A program az adott díszvendég ország vagy város konyhájáról, gasztronómiai hagyományairól szól. A díszvendégek között eddig olyanok országok és városok szerepeltek, mint Franciaország, az Egyesült Államok, Japán és London, a dél-amerikai országokat Peru, Chile és Brazília együtt képviselték, tavaly pedig Szingapúr és Hongkong mutatkozott be a nemzetközi találkozón.

San Sebastián világhírű rendkívüli gasztronómiájáról, jó minőségű alapanyagairól. A mintegy 190 ezres városban és környékén 9 Michelin-csillagos étterem működik, amelyek közül három elnyerte a legmagasabb, három csillagos minősítést.

Forrás: MTI


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.