Magyarország bemutatkozik - az International Catering Cup döntőjében

Ezen a héten elkezdődik a rendezvénygasztronómiai cégek legrangosabb versenye a Sirha kiállításon, Lyonban. A megmérettetés egyik legfontosabb célja, a catering szakma egyesítése mellett, az iparág felfrissítése és a megújulás elősegítése a versenyből fakadó kulináris inspirációkon keresztül.

Az International Catering Cup a Bocuse d’Or-hoz hasonlóan a vendéglátóipar és gasztronómia legnagyobb eseményén, a Sirha-n kerül megrendezésre, és az elmúlt időszak alatt a catering szolgáltató cégek legrangosabb versenyévé nőtte ki magát, ahol az országok legjobb csapatai mérik össze tudásukat.

Magyarországon az első nemzeti válogatót a 2018-as Sirha Budapest szakkiállításon rendezték, ahol a résztvevők megmérettetésének a díja hazánk képviseleti joga volt a nemzetközi színtéren. Az első hazai versenyen négy cég képviseltette magát, melyek közül, a szoros verseny végén, a dobogó legfelső fokát Kasuba László, Balázs Gergő és Volenter István, vagyis az Albatros-Expo Catering Kft. csapata foglalhatta el.

A csapat vezetője Kasuba László az Albatros-Expo Catering Kft. sous chef-je korábban a Parlamentben, illetve a Michelin-csillagos Borkonyhában szerzett tapasztalatokat. A csapat másik tagja Balázs Gergő a Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ séfje, de a NATO magyar követségének is dolgozik. A coach, pedig aki a csapatot folyamatosan támogatja a 67 Étterem & Bistro korábbi séfje és a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Volenter István, aki a 2018-as Bocuse d’Or magyar döntőn második helyet szerzett. Külön büszkeség, hogy a verseny francia elnöke, Volenter Istvánnak eddigi pályafutása és munkái alapján lehetőséget adott arra, hogy a kóstoló zsűri tagja is legyen.

Ahhoz, hogy a nemzetközi megmérettetésen is megállják a helyüket, rendkívül kreatívnak és felkészültnek kell lenniük, így a csapat a tavalyi magyar döntő után már neki is állt az edzésnek. A legutóbb elkészített ételeket elemeire bontották, és teljesen újra gondolták, fél éve pedig intenzíven készülnek a versenyre az olaszországi La Peca étterem 2 csillagos chef-jének, Nicola Portinarinak a segítségével.

 VI. International Catering Cup

A nemzetközi verseny 12 éve kerül megrendezésre a Sirha szakkiállításon, ahol hazánkon kívül Oroszország lesz elsőbálozó. Összesen 12 ország legjobbjai mérik össze a tudásukat. A verseny most először kettő helyett három napos lesz, mely időszak alatt a versenyzőknek számot kell adniuk képességeikről, kreativitásukról és gyakorlati tapasztalataikról.

A verseny 24-én kezdődik az alapanyagok kiválasztásával, illetve a munka előkészítésével. A második napon a versenyzők elkészítik az ételeket, és a nap végén elhelyezik őket a hűtőautókban. A harmadik napon, pedig a korábban előkészített ételeket a Sirha kiállítás nyitónapján büféasztalra tálalják. A magyar csapat a kettes boxban versenyzik majd.

A versenyen elkészítendő ételek:

-        Előétel: kacsa és a mája

-        Meleg előétel: pisztráng, rákkal töltve

-        Főétel: töltött sertéskaraj, egy féle körettel

-        Desszert: mangó és a csokoládé, francia stílusú torta és soufflé formában


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.