Május 15-16-án országos borverseny

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) idén május 15-16-án a Zalai borvidéken rendezi meg Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borversenyét, a XXXIII. Országos Borversenyt. A nemzeti borversenyen – miként a tradicionális bortermelő országokban szokásos – minden számottevő borászat elindul. A már hírnévvel rendelkező borászatok új termékeiket tesztelik vagy jelzik, hogy a megszerzett imázs töretlen – közölte a HNT.

A hazai szőlő-bor ágazat fejlődése érdekében folyamatosan lehetőséget kívántak biztosítani a tehetséges feltörekvő pincészetek megjelenésének. Az Országos Borversenyen – mint a legrangosabb hazai tehetségkutató szakmai bírálaton – elért eredményeik számos borászatot indítottak el a hazai és a nemzetközi elismertség felé vezető úton – állapítja meg a HNT.
Aki nevez, a nemzetközi színvonalú minősítés keretében visszaigazolást kaphat arról, hogy a borai milyen mértékben felelnek meg a szakmai elvárásoknak. A szakmailag elismert, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező bírálók, az optimális versenyfeltételek, a szigorú éremhatárok és a teljes anonimitás révén a borok korrekt megítélésének minden feltétele adott. A világszínvonalú számítástechnikai háttér és az Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) nemzetközi borversenyekre vonatkozó előírásainak való megfelelés garantálták, hogy a bírálók a borokra koncentráljanak, a nevezők hiteles minősítést kapnak, hiszen magányos „királycsinálók” helyett szakmai zsűri mond ítéletet. Aki ebből a kínálatban is kiemelkedik, az méltán dicsérheti borát – fogalmaz a HNT tájékoztatója.
A megújulás jegyében a csúcsminőség és a magyar borkínálat megjelenítése mellett a mindennapi borfogyasztást megalapozó, magas ár-érték arányú hazai borokra is fel kívánják hívni a fogyasztók figyelmét. Az 1000 forint alatti fehér és rozé, valamint az 1300 forint alatti árfekvésű borok külön díjazása révén a fogyasztókat a napi borkiválasztásnál is szeretnék hitelesen tájékoztatni, orientálni. A cél az, hogy kerülhessen tisztes magyar bor a hétköznapi asztalra is. Ebben a körben a nevezési díjat is csökkentették – tájékoztatott a HNT.
A nemzeti tanács szerint a borversenyekkel szemben gyakran megfogalmazott kritika abban áll, hogy a szakmai értékeket nem könnyű a piacokon is elismertetni. A globalizálódó világban e szakmai elvárás egyre inkább kiterjed a nemzetközi piacokon való megmérettetés igényével is. Előző borversenyük díjazott borait tavaly június 15-én a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) székházában, Párizsban mutatták be a francia szakújságírók és gasztronómiai szakemberek körében. Idén Lengyelországban terveznek hasonló színvonalas bemutatkozást.
Idei akcióik kertében külön is keresik Magyarország legjobb öt Olasz rizlingjét és legjobb öt pezsgőjét. Külön figyelmet szentelnek e két terméknek és ezek hírverésének. Ezekben a kategóriákban a legmagasabb pontszámot elért tételeket - a versenyben elért pontszámuk megtartása mellett – ismét összevetik újra rangsorolják. Ismételten kísérletet tesznek a bírálók és bírálataik minősítésére is.
A XXXIII. Országos Borverseny hagyományosan a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szervezésében, a Vidékfejlesztési Minisztérium fővédnöksége alatt, a Magyar Bor Akadémiával és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségével együttműködve rendezik meg. (forrás: Agromonitor)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.