Május 15-16-án országos borverseny

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) idén május 15-16-án a Zalai borvidéken rendezi meg Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borversenyét, a XXXIII. Országos Borversenyt. A nemzeti borversenyen – miként a tradicionális bortermelő országokban szokásos – minden számottevő borászat elindul. A már hírnévvel rendelkező borászatok új termékeiket tesztelik vagy jelzik, hogy a megszerzett imázs töretlen – közölte a HNT.

A hazai szőlő-bor ágazat fejlődése érdekében folyamatosan lehetőséget kívántak biztosítani a tehetséges feltörekvő pincészetek megjelenésének. Az Országos Borversenyen – mint a legrangosabb hazai tehetségkutató szakmai bírálaton – elért eredményeik számos borászatot indítottak el a hazai és a nemzetközi elismertség felé vezető úton – állapítja meg a HNT.
Aki nevez, a nemzetközi színvonalú minősítés keretében visszaigazolást kaphat arról, hogy a borai milyen mértékben felelnek meg a szakmai elvárásoknak. A szakmailag elismert, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező bírálók, az optimális versenyfeltételek, a szigorú éremhatárok és a teljes anonimitás révén a borok korrekt megítélésének minden feltétele adott. A világszínvonalú számítástechnikai háttér és az Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) nemzetközi borversenyekre vonatkozó előírásainak való megfelelés garantálták, hogy a bírálók a borokra koncentráljanak, a nevezők hiteles minősítést kapnak, hiszen magányos „királycsinálók” helyett szakmai zsűri mond ítéletet. Aki ebből a kínálatban is kiemelkedik, az méltán dicsérheti borát – fogalmaz a HNT tájékoztatója.
A megújulás jegyében a csúcsminőség és a magyar borkínálat megjelenítése mellett a mindennapi borfogyasztást megalapozó, magas ár-érték arányú hazai borokra is fel kívánják hívni a fogyasztók figyelmét. Az 1000 forint alatti fehér és rozé, valamint az 1300 forint alatti árfekvésű borok külön díjazása révén a fogyasztókat a napi borkiválasztásnál is szeretnék hitelesen tájékoztatni, orientálni. A cél az, hogy kerülhessen tisztes magyar bor a hétköznapi asztalra is. Ebben a körben a nevezési díjat is csökkentették – tájékoztatott a HNT.
A nemzeti tanács szerint a borversenyekkel szemben gyakran megfogalmazott kritika abban áll, hogy a szakmai értékeket nem könnyű a piacokon is elismertetni. A globalizálódó világban e szakmai elvárás egyre inkább kiterjed a nemzetközi piacokon való megmérettetés igényével is. Előző borversenyük díjazott borait tavaly június 15-én a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) székházában, Párizsban mutatták be a francia szakújságírók és gasztronómiai szakemberek körében. Idén Lengyelországban terveznek hasonló színvonalas bemutatkozást.
Idei akcióik kertében külön is keresik Magyarország legjobb öt Olasz rizlingjét és legjobb öt pezsgőjét. Külön figyelmet szentelnek e két terméknek és ezek hírverésének. Ezekben a kategóriákban a legmagasabb pontszámot elért tételeket - a versenyben elért pontszámuk megtartása mellett – ismét összevetik újra rangsorolják. Ismételten kísérletet tesznek a bírálók és bírálataik minősítésére is.
A XXXIII. Országos Borverseny hagyományosan a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szervezésében, a Vidékfejlesztési Minisztérium fővédnöksége alatt, a Magyar Bor Akadémiával és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségével együttműködve rendezik meg. (forrás: Agromonitor)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.