A hazai szőlő-bor ágazat fejlődése érdekében folyamatosan lehetőséget kívántak biztosítani a tehetséges feltörekvő pincészetek megjelenésének. Az Országos Borversenyen – mint a legrangosabb hazai tehetségkutató szakmai bírálaton – elért eredményeik számos borászatot indítottak el a hazai és a nemzetközi elismertség felé vezető úton – állapítja meg a HNT.
Aki nevez, a nemzetközi színvonalú minősítés keretében visszaigazolást kaphat arról, hogy a borai milyen mértékben felelnek meg a szakmai elvárásoknak. A szakmailag elismert, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező bírálók, az optimális versenyfeltételek, a szigorú éremhatárok és a teljes anonimitás révén a borok korrekt megítélésének minden feltétele adott. A világszínvonalú számítástechnikai háttér és az Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) nemzetközi borversenyekre vonatkozó előírásainak való megfelelés garantálták, hogy a bírálók a borokra koncentráljanak, a nevezők hiteles minősítést kapnak, hiszen magányos „királycsinálók” helyett szakmai zsűri mond ítéletet. Aki ebből a kínálatban is kiemelkedik, az méltán dicsérheti borát – fogalmaz a HNT tájékoztatója.
A megújulás jegyében a csúcsminőség és a magyar borkínálat megjelenítése mellett a mindennapi borfogyasztást megalapozó, magas ár-érték arányú hazai borokra is fel kívánják hívni a fogyasztók figyelmét. Az 1000 forint alatti fehér és rozé, valamint az 1300 forint alatti árfekvésű borok külön díjazása révén a fogyasztókat a napi borkiválasztásnál is szeretnék hitelesen tájékoztatni, orientálni. A cél az, hogy kerülhessen tisztes magyar bor a hétköznapi asztalra is. Ebben a körben a nevezési díjat is csökkentették – tájékoztatott a HNT.
A nemzeti tanács szerint a borversenyekkel szemben gyakran megfogalmazott kritika abban áll, hogy a szakmai értékeket nem könnyű a piacokon is elismertetni. A globalizálódó világban e szakmai elvárás egyre inkább kiterjed a nemzetközi piacokon való megmérettetés igényével is. Előző borversenyük díjazott borait tavaly június 15-én a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) székházában, Párizsban mutatták be a francia szakújságírók és gasztronómiai szakemberek körében. Idén Lengyelországban terveznek hasonló színvonalas bemutatkozást.
Idei akcióik kertében külön is keresik Magyarország legjobb öt Olasz rizlingjét és legjobb öt pezsgőjét. Külön figyelmet szentelnek e két terméknek és ezek hírverésének. Ezekben a kategóriákban a legmagasabb pontszámot elért tételeket - a versenyben elért pontszámuk megtartása mellett – ismét összevetik újra rangsorolják. Ismételten kísérletet tesznek a bírálók és bírálataik minősítésére is.
A XXXIII. Országos Borverseny hagyományosan a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szervezésében, a Vidékfejlesztési Minisztérium fővédnöksége alatt, a Magyar Bor Akadémiával és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségével együttműködve rendezik meg. (forrás: Agromonitor)
Május 15-16-án országos borverseny
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) idén május 15-16-án a Zalai borvidéken rendezi meg Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borversenyét, a XXXIII. Országos Borversenyt. A nemzeti borversenyen – miként a tradicionális bortermelő országokban szokásos – minden számottevő borászat elindul. A már hírnévvel rendelkező borászatok új termékeiket tesztelik vagy jelzik, hogy a megszerzett imázs töretlen – közölte a HNT.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.