Májusban ismét Pannon Bormustra

Immár 13. alkalommal mérettetnek meg a legjobb hazai borok a legnagyobb presztízsű hazai borversenyen, a Pannon Bormustrán, május 9-11 között Pannonhalmán. Május 12-én pedig Budapesten, a nagyközönség számára is nyitott rendezvényen az érdeklődők találkozhatnak az idei zsűri tagjaival és megkóstolhatják a verseny legjobb borait is. Ezen a napon lesz a rendezvény Díjátadó Gálája is. A borokat már lehet nevezni, a nevezés határideje április 20.

Nagy változáson ment tavaly keresztül a legkiválóbb hazai borok mustrája, a magának már korábban is nagy presztízst kivívó Pannon Bormustra. A megújulás és a szakmai továbbfejlődés jegyében tavaly már két elismert hazai szakember mellett hat nemzetközi szaktekintély is részt vett a zsűrizésben: a szervezőknek sikerült a világ legismertebb és legnevesebb nemzetközi borítészei közül többet is Magyarországra csábítani. Túl azon, hogy a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier zsűri mustrálta a borokat, a megújulást jelezte a Bormustra néhány új eleme is. Nevezetesen a legjobb ár-érték arányú borok „Legjobb Vétel” kategóriájának bevezetése, valamint a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbor díjazása is.
Tavaly száztizenkét hazai bortermelő több mint kettőszázhetven borral nevezett a legrangosabb honi borversenyre, s a Pannon Bormustrának a Budai Gourmet fesztiválon hirdették ki a végeredményét. A nevezett borokból 15 vörös, 15 fehér, 13 édes csúcsbor készítője vette át az elismerést jelző oklevelet. Tavaly a legjobb vétel kategóriában is hirdettek eredményt és 3 különdíjas bort is ünnepeltünk.

Idén is ismert és neves, hazai és nemzetközi ítészek részvételével folyik a Bormustra. Néhány zsűritag neve a tavalyi megmérettetésről már ismert lehet. Így például Isabelle Legeron MW, az egyetlen francia hölgy, aki megszerezte a Master of Wine címet. Szintén visszatér a magyar gyökerekkel rendelkező John Szabo MS, Kanada egyetlen Master Sommelier-jeként. Wojciech Bońkowski évekkel ezelőtt volt, s most újra tag a Bormustra zsűrijében. 1999 óta ír lengyel és angol nyelven a borról, és az összes jelentősebb lengyel boros kiadvány és esemény mögött jelen van. Főszerkesztője volt a WINO magazinnak, társszerzője a bestseller Wina Europy borkalauznak, amelyben 15,000 bort értékelt 31 országból, Franciaországtól Olaszországon át egészen Algériáig és Svájcig. Új tag Jamie Goode londoni borszakíró, aki jelenleg a brit Sunday Times boros rovatát vezeti. 2007-ben megkapta az év legjobb borszakírójának járó díját, a Glenfiddich Wine Writer of the Year Award-ot. Rendszeresen jelennek meg írásai különböző kiadványokban, így a World of Fine Wine-ban, a Wine Business Internationalban és a Wines and Vines and Sommelier Journalban. Szintén a tengerentúlról jön a Bormustrára Alder Yarrow, aki a San Francisco Magazine szerint “a bor világának legragyogóbb kibersztárja”, blogját a Vinographyt sokan a világ vezető blogjának tartják. A 2008-as American Wine Blog Awardson a legjobb boros blog díjával tüntették ki, a 2007-es Salon des Vins de la Loire Blog Díjon a legjobb nemzetközi blog díját nyerte el. „Blogja a legbefolyásosabb boros blogok egyike az interneten, amelyen a bor és szaké leírások mellett, étteremkritikák, szerkesztői levelek, könyvkritikák, boros hírek és beszámolók boros eseményekről is megtalálhatók.“ A zsűrit erősíti Tara Q. Thomas is, a Wine & Spirits Magazine szerkesztője, aki már több mint egy évtizede foglalkozik a lapnál németországi, osztrák, kelet-európai és a mediterrán országok boraival. A Culinary Institute of America diplomájával rendelkező egykori szakács rendszeres szerzője ételrovatoknak, ír a bor és a kultúra kapcsolatáról (The Word on Cheese and Real Food), publikál írásokat a legkülönbözőbb fogyasztói magazinokban. Könyve a The Complete Idiot's Guide to Wine (A totál idióta borkalauza) második kiadását éli, és ugyancsak közreműködött a díjnyertes Opus Vino megírásában.

A hazai szaktekintélyek közt ott van Mészáros Gabriella AIWS, az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetitor. A Borkalauz könyvek és Terra Benedicta – Áldott föld című könyv társszerzője. Kató András AIWS végzettsége szerint borász szakmérnök, de rendelkezik a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) diplomájával is, jelenleg pedig a Master of Wine Intézet hallgatója. A hazai zsűrit erősíti idén Romsics László AIWS, a György Villa borok főborásza, nemzetközi borakadémikus. Az első borász, aki 2003-ban megszerezte ezt a címet. 2004-től a magyarországi Decanter, 2011-től pedig a VinCe Magazin szakmai tanácsadója, lektora és számos cikk szerzője. Korábban több, jelenleg egy hazai akkreditált WSET iskolában oktat felsőfokon tanuló diákokat. A Master of Wine Intézet másodéves hallgatója.

Idén a Pannon Bormustra új, minden érdeklődő számára nyitott rendezvénnyel is jelentkezik. A zártkörű versenynapokat követően, május 12-én egy Közönségnap keretében Budapesten az érdeklődők találkozhatnak többek között a Bormustra zsűritagjaival és nemzetközi sztárjaival, mesterkurzusokon vehetnek részt és egy sétáló kóstoló keretében megkóstolhatják az idei verseny legjobb borait is. Ezen a napon kerül sor a Pannon Bormustra Díjátadó Gálájára is, ahol kiderül, hogy kiket díjazott az idei zsűri. (Sajtóközlemény)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.