Májusban ismét Pannon Bormustra

Immár 13. alkalommal mérettetnek meg a legjobb hazai borok a legnagyobb presztízsű hazai borversenyen, a Pannon Bormustrán, május 9-11 között Pannonhalmán. Május 12-én pedig Budapesten, a nagyközönség számára is nyitott rendezvényen az érdeklődők találkozhatnak az idei zsűri tagjaival és megkóstolhatják a verseny legjobb borait is. Ezen a napon lesz a rendezvény Díjátadó Gálája is. A borokat már lehet nevezni, a nevezés határideje április 20.

Nagy változáson ment tavaly keresztül a legkiválóbb hazai borok mustrája, a magának már korábban is nagy presztízst kivívó Pannon Bormustra. A megújulás és a szakmai továbbfejlődés jegyében tavaly már két elismert hazai szakember mellett hat nemzetközi szaktekintély is részt vett a zsűrizésben: a szervezőknek sikerült a világ legismertebb és legnevesebb nemzetközi borítészei közül többet is Magyarországra csábítani. Túl azon, hogy a világ legmagasabb szakmai tudásszintjét jelentő Master of Wine vagy Master Sommelier zsűri mustrálta a borokat, a megújulást jelezte a Bormustra néhány új eleme is. Nevezetesen a legjobb ár-érték arányú borok „Legjobb Vétel” kategóriájának bevezetése, valamint a legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbor díjazása is.
Tavaly száztizenkét hazai bortermelő több mint kettőszázhetven borral nevezett a legrangosabb honi borversenyre, s a Pannon Bormustrának a Budai Gourmet fesztiválon hirdették ki a végeredményét. A nevezett borokból 15 vörös, 15 fehér, 13 édes csúcsbor készítője vette át az elismerést jelző oklevelet. Tavaly a legjobb vétel kategóriában is hirdettek eredményt és 3 különdíjas bort is ünnepeltünk.

Idén is ismert és neves, hazai és nemzetközi ítészek részvételével folyik a Bormustra. Néhány zsűritag neve a tavalyi megmérettetésről már ismert lehet. Így például Isabelle Legeron MW, az egyetlen francia hölgy, aki megszerezte a Master of Wine címet. Szintén visszatér a magyar gyökerekkel rendelkező John Szabo MS, Kanada egyetlen Master Sommelier-jeként. Wojciech Bońkowski évekkel ezelőtt volt, s most újra tag a Bormustra zsűrijében. 1999 óta ír lengyel és angol nyelven a borról, és az összes jelentősebb lengyel boros kiadvány és esemény mögött jelen van. Főszerkesztője volt a WINO magazinnak, társszerzője a bestseller Wina Europy borkalauznak, amelyben 15,000 bort értékelt 31 országból, Franciaországtól Olaszországon át egészen Algériáig és Svájcig. Új tag Jamie Goode londoni borszakíró, aki jelenleg a brit Sunday Times boros rovatát vezeti. 2007-ben megkapta az év legjobb borszakírójának járó díját, a Glenfiddich Wine Writer of the Year Award-ot. Rendszeresen jelennek meg írásai különböző kiadványokban, így a World of Fine Wine-ban, a Wine Business Internationalban és a Wines and Vines and Sommelier Journalban. Szintén a tengerentúlról jön a Bormustrára Alder Yarrow, aki a San Francisco Magazine szerint “a bor világának legragyogóbb kibersztárja”, blogját a Vinographyt sokan a világ vezető blogjának tartják. A 2008-as American Wine Blog Awardson a legjobb boros blog díjával tüntették ki, a 2007-es Salon des Vins de la Loire Blog Díjon a legjobb nemzetközi blog díját nyerte el. „Blogja a legbefolyásosabb boros blogok egyike az interneten, amelyen a bor és szaké leírások mellett, étteremkritikák, szerkesztői levelek, könyvkritikák, boros hírek és beszámolók boros eseményekről is megtalálhatók.“ A zsűrit erősíti Tara Q. Thomas is, a Wine & Spirits Magazine szerkesztője, aki már több mint egy évtizede foglalkozik a lapnál németországi, osztrák, kelet-európai és a mediterrán országok boraival. A Culinary Institute of America diplomájával rendelkező egykori szakács rendszeres szerzője ételrovatoknak, ír a bor és a kultúra kapcsolatáról (The Word on Cheese and Real Food), publikál írásokat a legkülönbözőbb fogyasztói magazinokban. Könyve a The Complete Idiot's Guide to Wine (A totál idióta borkalauza) második kiadását éli, és ugyancsak közreműködött a díjnyertes Opus Vino megírásában.

A hazai szaktekintélyek közt ott van Mészáros Gabriella AIWS, az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetitor. A Borkalauz könyvek és Terra Benedicta – Áldott föld című könyv társszerzője. Kató András AIWS végzettsége szerint borász szakmérnök, de rendelkezik a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) diplomájával is, jelenleg pedig a Master of Wine Intézet hallgatója. A hazai zsűrit erősíti idén Romsics László AIWS, a György Villa borok főborásza, nemzetközi borakadémikus. Az első borász, aki 2003-ban megszerezte ezt a címet. 2004-től a magyarországi Decanter, 2011-től pedig a VinCe Magazin szakmai tanácsadója, lektora és számos cikk szerzője. Korábban több, jelenleg egy hazai akkreditált WSET iskolában oktat felsőfokon tanuló diákokat. A Master of Wine Intézet másodéves hallgatója.

Idén a Pannon Bormustra új, minden érdeklődő számára nyitott rendezvénnyel is jelentkezik. A zártkörű versenynapokat követően, május 12-én egy Közönségnap keretében Budapesten az érdeklődők találkozhatnak többek között a Bormustra zsűritagjaival és nemzetközi sztárjaival, mesterkurzusokon vehetnek részt és egy sétáló kóstoló keretében megkóstolhatják az idei verseny legjobb borait is. Ezen a napon kerül sor a Pannon Bormustra Díjátadó Gálájára is, ahol kiderül, hogy kiket díjazott az idei zsűri. (Sajtóközlemény)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.