Már a gasztro-szektornak sincs kegyelem: új versenytárs a láthatáron

Az éhesen csellengő fizetőképes keresletet és a főzőcskézőket hozná össze egy az Uber mintájára alapított hazai vállalkozás, a Yummber - számolt szerdán a Világgazdaság. Kalmár Péter ötletgazda szerint a próbálkozás a kifejezetten extrovertált, és az extrém helyzetekre nyitott embereket célozza meg.

A Yummberbe szakácsként regisztrálók a menüt az általuk megszabott áron legkésőbb az aktuális napon tölthetik fel a rendszerbe, majd várnak a jelentkezőkre az általuk megszabott időben. A rendszer jelzi, hogy mikor, hány fő érkezne, a szakács pedig bármikor dönthet úgy: az illető(ke)t profiljuk vagy értékelési pontszámuk alapján inkább mégsem engedi be a lakásába. A séf kilétét és lakhelyét csak akkor tudják meg a vendégek, ha a szakács elfogadta a jelentkezésüket. Az érkezők aktuális tartózkodási helye is nyomon követhető.

Az ételért járó pénzt fogyasztás után a vendég által megadott bankkártyáról vonja le a rendszer. A vendéglátók keresetüket hetente, a következő csütörtökön kapják meg az összesített elszámolással együtt. A rendszer 15-20 százalékos jutalékkal dolgozik attól függően, hogy milyen a szakácsok értékelése. Az árakat a szakácsok szabják szabadon, a Yummber ebbe nem szól bele.

„Nem vagyok vállalkozó, show-nak tekintem a Yummbert. A piac dönti majd el, szüksége van-e erre a szolgáltatásra. Mindenesetre heteken belül leszerződünk egy magyar kockázati tőkebefektetési alappal, ami fantáziát lát az ötletünkben, ezért pénzzel is mögénk áll” – nyilatkozta Kalmár Péter a Világgazdaságnak. 

Honlapjukon mindenesetre azt ajánlják a csatlakozóknak, eleinte csak annyi ételt készítsenek, mintha magukra vagy a családjukra, barátaikra főznének bőségesen. Ha minden ételt kiárusítottak, legfeljebb pizzát rendelnek. Az elején nem érdemes erőn felül áldozni.

Ami az adóügyi és egyéb előírásokkal kapcsolatban kiderült, hogy a szakemberek által összeállított jogi és számviteli tudnivalók elolvasásán túl, senkit sem köteleznek arra, hogy eleget tegyenek például a lakáséttermekre vonatkozó bejelentési kötelezettségnek. Kalmárék csupán a rendszert üzemeltetik.

A Yummber hamarosan Bangkokban, Bukarestben, Buenos Aires-ben is startol.

Forrás: VG Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.