Marije Vogelzang előadássorozata Budapesten

A gasztronómiára és az evés kultúrájára nyitott közönségnek szánta vasárnap este befejeződő budapesti előadássorozatát Marije Vogelzang holland étkezési dizájner, aki háromnapos művészeti projektjét kifejezetten a magyar sajátosságokat figyelembe véve dolgozta ki adta hírül az MTI.

A leginkább színházi performanszra emlékeztető Eat Love Budapest by Marije Vogelzang című produkció minden érzékszerre ható, személyes és intenzív élményekkel ajándékozza meg a részvevőket. Minden látogatót az előadáson közreműködő tíz roma nő egyike lát vendégül egy-egy különálló, letakart paraván alatt. A vendég nem látja vendéglátója arcát: így evés közben érvényesülnek a hangok, az ízek és az érintések, előtérbe kerülnek az elmesélt személyes élettörténetek.

A mintegy húszperces étkezés során a közelségen, a bensőségességen van a hangsúly, ezt a meghittséget csak fokozza, hogy a résztvevők nem látják egymást. Az étkezés során elsősorban nem kultúrák, hanem személyek, sorsok találkoznak. Marije Vogelzang világhírű gasztrodizájner a Holland Királyság Nagykövetsége, a Wamp és a Chili&Vanília meghívásából érkezett Magyarországra, hogy a Holland Dizájn Napok rendezvénysorozatának keretében bemutassa különleges, speciálisan a magyar társadalmi-kulturális viszonyokra tervezett kreatív koncepcióját.

"Nem elsősorban az étellel magával, vagy annak anyagával foglalkozom, hiszen ezt a természet már tökéletesre alkotta, az egy kész 'dizájntermék'. Evési dijáznernek tartom magam, mivel főként az a társadalmi és kulturális háttér foglalkoztat, amely nélkül nem létezhet az étkezés" - mondta el az MTI-nek Vogelzang.

A művész a holland nagykövetség felkérésére választotta magyarországi, egyedi koncepciója témájául a roma gasztronómia bemutatását és testközelibbé tételét. Mint mondta: kívülállóként közelített ehhez a több országban is jelen lévő, internacionálisnak is tekinthető kultúrához. Vogelzang utolsó hat előadásán vasárnap este az A38 hajón vehetnek részt a különleges élményekre vágyók. A performanszokról fontos információk olvashatók a www.wamp.hu/holland_food internetes oldalon. (MTI)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.