Marije Vogelzang előadássorozata Budapesten

A gasztronómiára és az evés kultúrájára nyitott közönségnek szánta vasárnap este befejeződő budapesti előadássorozatát Marije Vogelzang holland étkezési dizájner, aki háromnapos művészeti projektjét kifejezetten a magyar sajátosságokat figyelembe véve dolgozta ki adta hírül az MTI.

A leginkább színházi performanszra emlékeztető Eat Love Budapest by Marije Vogelzang című produkció minden érzékszerre ható, személyes és intenzív élményekkel ajándékozza meg a részvevőket. Minden látogatót az előadáson közreműködő tíz roma nő egyike lát vendégül egy-egy különálló, letakart paraván alatt. A vendég nem látja vendéglátója arcát: így evés közben érvényesülnek a hangok, az ízek és az érintések, előtérbe kerülnek az elmesélt személyes élettörténetek.

A mintegy húszperces étkezés során a közelségen, a bensőségességen van a hangsúly, ezt a meghittséget csak fokozza, hogy a résztvevők nem látják egymást. Az étkezés során elsősorban nem kultúrák, hanem személyek, sorsok találkoznak. Marije Vogelzang világhírű gasztrodizájner a Holland Királyság Nagykövetsége, a Wamp és a Chili&Vanília meghívásából érkezett Magyarországra, hogy a Holland Dizájn Napok rendezvénysorozatának keretében bemutassa különleges, speciálisan a magyar társadalmi-kulturális viszonyokra tervezett kreatív koncepcióját.

"Nem elsősorban az étellel magával, vagy annak anyagával foglalkozom, hiszen ezt a természet már tökéletesre alkotta, az egy kész 'dizájntermék'. Evési dijáznernek tartom magam, mivel főként az a társadalmi és kulturális háttér foglalkoztat, amely nélkül nem létezhet az étkezés" - mondta el az MTI-nek Vogelzang.

A művész a holland nagykövetség felkérésére választotta magyarországi, egyedi koncepciója témájául a roma gasztronómia bemutatását és testközelibbé tételét. Mint mondta: kívülállóként közelített ehhez a több országban is jelen lévő, internacionálisnak is tekinthető kultúrához. Vogelzang utolsó hat előadásán vasárnap este az A38 hajón vehetnek részt a különleges élményekre vágyók. A performanszokról fontos információk olvashatók a www.wamp.hu/holland_food internetes oldalon. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.