Marije Vogelzang előadássorozata Budapesten

A gasztronómiára és az evés kultúrájára nyitott közönségnek szánta vasárnap este befejeződő budapesti előadássorozatát Marije Vogelzang holland étkezési dizájner, aki háromnapos művészeti projektjét kifejezetten a magyar sajátosságokat figyelembe véve dolgozta ki adta hírül az MTI.

A leginkább színházi performanszra emlékeztető Eat Love Budapest by Marije Vogelzang című produkció minden érzékszerre ható, személyes és intenzív élményekkel ajándékozza meg a részvevőket. Minden látogatót az előadáson közreműködő tíz roma nő egyike lát vendégül egy-egy különálló, letakart paraván alatt. A vendég nem látja vendéglátója arcát: így evés közben érvényesülnek a hangok, az ízek és az érintések, előtérbe kerülnek az elmesélt személyes élettörténetek.

A mintegy húszperces étkezés során a közelségen, a bensőségességen van a hangsúly, ezt a meghittséget csak fokozza, hogy a résztvevők nem látják egymást. Az étkezés során elsősorban nem kultúrák, hanem személyek, sorsok találkoznak. Marije Vogelzang világhírű gasztrodizájner a Holland Királyság Nagykövetsége, a Wamp és a Chili&Vanília meghívásából érkezett Magyarországra, hogy a Holland Dizájn Napok rendezvénysorozatának keretében bemutassa különleges, speciálisan a magyar társadalmi-kulturális viszonyokra tervezett kreatív koncepcióját.

"Nem elsősorban az étellel magával, vagy annak anyagával foglalkozom, hiszen ezt a természet már tökéletesre alkotta, az egy kész 'dizájntermék'. Evési dijáznernek tartom magam, mivel főként az a társadalmi és kulturális háttér foglalkoztat, amely nélkül nem létezhet az étkezés" - mondta el az MTI-nek Vogelzang.

A művész a holland nagykövetség felkérésére választotta magyarországi, egyedi koncepciója témájául a roma gasztronómia bemutatását és testközelibbé tételét. Mint mondta: kívülállóként közelített ehhez a több országban is jelen lévő, internacionálisnak is tekinthető kultúrához. Vogelzang utolsó hat előadásán vasárnap este az A38 hajón vehetnek részt a különleges élményekre vágyók. A performanszokról fontos információk olvashatók a www.wamp.hu/holland_food internetes oldalon. (MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.