Mától lehet támogatásra pályázni

Október 17-től igényelhető a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatás, a kis- és középvállalkozások (kkv) negyven százalékos, míg a nagyvállalatok húsz százalékos támogatást igényelhetnek, a rendelkezésre álló négymillió eurónyi keretösszegből - írja a Vállalkozói Negyed.

A Magyar Agrárkamra hétfői közleménye szerint a kérelmeket december 16-ig lehet beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, a támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2012. október 15.

A közlemény szerint Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból származó támogatás utófinanszírozott, vagyis a felhasználónak előre meg kell vásárolnia a gépet és az üzembe helyezést követően kérelmezheti a támogatást. Támogatás kizárólag olyan új, első üzembe helyezésű gép vásárlásához nyújtható, amely javítja a vállalkozás összteljesítményét, és célja a szőlőből készült termékek előállítása vagy forgalmazásra történő előkészítése.

A meglévő gép, vagy részeinek lecserélése esetén a termelési kapacitást legalább huszonöt százalékkal kell növelni vagy a termelés jellegét vagy az alkalmazott technológiát alapvetően kell megváltoztatni.

Egy kérelmező részére nyújtható támogatási összeg, támogatási időszakonként legalább 1 millió forint, legfeljebb 100 millió forint lehet. Támogatást olyan borászati üzem igényelhet, amely kkv-nak vagy nagyvállalatnak minősül.

A támogatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról (www.mvh.gov.hu) letölthető - 2011. október 1-jétől hatályos - borászati gépkatalógusban szereplő gépekre igényelhető, amennyiben a kérelmező a berendezést 2011. március 1-jét követően vásárolta meg és a vételárat a támogatási kérelem benyújtásáig teljes egészében kifizette. A gépeket legkésőbb a támogatási kérelem benyújtásáig üzembe kell helyezni.

A közlemény szerint nem igényelhető támogatás olyan gépre, amely esetében a gyártás napja és a támogatási kérelem benyújtása között 2 évnél hosszabb idő telt el - áll a közleményben. (Vállalkozói Negyed)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.