Még mindíg a Subway a világ tetején

Harmincegyedik alkalommal állította össze a világ legeredményesebb franchise vállalkozásainak listáját az amerikai Entrepreneur magazin. A januárban nyilvánosságra került rangsor nagy meglepetéseket ugyan nem tartalmaz, de érdemes tallózni kicsit a számok között.

A dobogó első két fokán stabilan őrzi helyét a Subway és a McDonald’s. A szendvics és salátaértékesítésre szakosodott hálózatot 1965-ben indította útjára Fred DeLuca és Peter Buck a Connecticut állambeli Bridgeportban, és húsz évvel később, Bahreinben nyílt az első, az Egyesült Államok területén kívüli egység. Ma a világ 90 országában 32287 Subway várja a vendégeket, és a hálózat évek óta kitartóan őrzi első helyén az Entrepreneur listáján, igaz, némi meglepetésre 2008-ban letaszította trónjáról a 7-Eleven, de egy év múlva már „helyrezökkent a világ”, újra a szendvicsesek ültek a trónra, a trónkövetelő pedig a harmincadik helyig zuhant. A McDonalds’ – amely a gazdasági válság ellenére kedvező eredményekről számolt be 2009 utolsó negyedévében is – második helye sem meglepetés, bár a gyorsétterem óriás az új évezred első dekádjának közepén erős mélyrepülésbe kezdett, 2006-ben egészen a lista 16. helyéig csúszott vissza, de a mélypont után hamar talpra állt. A hamburgerbirodalom képviseleteinek száma is meghaladja a 31 ezret világszerte, 118 országban 58 millió vendég látogatja naponta a piros-sárga (újabban zöld-sárga) éttermeket. Bár a gyorsétterem láncok az elemzők szerint nem tartoznak a gazdasági válság vesztesei közé, mindenképpen érdekes, hogy a Top 10-ben „csak” 3 vendéglátással foglalkozó hálózat található, a két nagy mellett a Donkin Donut’s verekedte be magát az elitbe. Hetedik helye jelentős javulás a tavalyi, csalódást jelentő 36. pozíciója után. Érdemes megjegyezni, hogy azt megelőzően, 2007-ben második, 2008-ban harmadik volt a Donkin Donut’s a rangsorban. A tavalyi első tízből visszaesett a Pizza Hut és az Európában ismeretlen, viszont az amerikai teljesítménye alapján akkor a negyedik helyre rangsorolt Sonic Drive In Restaurants, valamint a Papa Joe’s Pizza. Mindenképpen érdekes, hogy míg tavaly az első tízből öten képviselték a vendéglátást, ez a jelenlét a legfrissebb listán háromra csökkent. Az első ötvenben még további nyolc étteremlánc kapott helyet, így a közvetlen élmezőny több mint egyötöde képviseli a vendéglátást. Itt olyan – hazánkban is ismert neveket találunk, mint a korábban már említett Pizza Hut (12), a KFC (19), vagy a nemrég alapítóját veszítő Taco Bell (45). A második ötvenben újabb tizenegy hálózat képviseli a vendéglátást, így megállapítható, hogy a franchising továbbra is az ágazat számára kínálja a legjobb lehetőségeket – az Egyesült Államokban is. Ennek ellenére az elemzések megállapítják, hogy 2009-ben 1,2 százalékos visszaesést könyvelhetett el a franchise piac, ugyanakkor a szakemberek határozottan állítják: a legrosszabbon már túl vagyunk. Jellemző az Entrepreneur a témával foglalkozó cikkének címe: Out of the Bunker for 2010 (Ki a bunkerből 2010-ben!). Kevesebb bizakodásra ad okot, hogy a vendéglátás továbbra sem tartozik a legalacsonyabb tőkebefektetési igénnyel járó ágazatnak. A százas lista 70. helyén találhatjuk a „legolcsóbban létrehozható” franchise étteremláncot, igaz, a „Chester's Int'l.Quick-service chicken restaurant” neve nem cseng túl ismerten hazánkban, de a beugró még itt is meghaladja az 50 ezer dollárt. Nincs jelentős eltérés, ha a legdinamikusabban fejlődő hálózatok listáján tallózunk. Igaz, itt a Subway-t veri egy ruhatisztító lánc, de a szendvicsesek a lista második helyén állnak. Ebben a rangsorban negyedik a Dunkin Donut’s, hatodik a McDonald’s, tizenegyedik a Pizza Hut. A kategóriában 26 vállalkozás képviseli a vendéglátást, ami jelzi az ágazatban rejlő potenciált. És hogy itthon mi a helyzet? A Magyar Franchise Szövetség 46 tagja közül nyolc foglalkozik közvetlenül a vendéglátással, az Év Franchise hálózata címet a Fornetti nyerte. A tavalyi esztendőben a vállalkozások fokozott költségérzékenységgel reagáltak a gazdasági válságra, a Subway öt egységét zárta be, az idei esztendőben hét újabb nyitását tervezik. A McDonald’s nem lépi túl a bűvös 100-as számot, az idén nem tervez újabb étteremnyitást. A Gloria Jean’s – szintén az irreálisan magas bérleti díjakkal indokolva döntését – kivonult a magyar piacról, és a Coffeeshop Company is bezárta két egységét a tavalyi évben. Mozdul-e a magyar piac a tengerentúl kiadott jelre: Ki a bunkerből 2010-ben!?

„Ha fenntartható módon működik egy étterem - sikerrel megszólítható a Z generáció”

„Ha fenntartható módon működik egy étterem - sikerrel megszólítható a Z generáció” 

Hallhattuk Gerendai Károlytól azon a szakmai beszélgetésen, amelyre egyik fine dining helyén, a pesti Costes Downtown-ban került sor május 29-én, és ahol a fenntarthatóság volt a fő téma.
Bemutatkozik az új Árpád Pink Málna Gin - garantáltan a nyár kedvence lesz!

Bemutatkozik az új Árpád Pink Málna Gin - garantáltan a nyár kedvence lesz! 

Az Árpád Pálinka Manufaktúra legújabb ginje friss fertődi málnából készül, aromázás nélkül. Édemes megkóstolni!
Ismét elnyerte a Megbízható Munkaadó címet a METRO Magyarország

Ismét elnyerte a Megbízható Munkaadó címet a METRO Magyarország 

A METRO Magyarország ismét átvehette a Megbízható Munkaadó címet tanúsító oklevelet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara éves taggyűlésének keretében.
Vakteszt és borkóstoló a Klasszis Média partnereinek - újratöltve

Vakteszt és borkóstoló a Klasszis Média partnereinek - újratöltve 

Második alkalommal került sor lapcsoportunk, a Klasszis Média kiemelt ügyfeleinek szóló ügyféltalálkozónkra május 28-án, kedden az ötcsillagos Aria Hotel Budapestben.
Hamarosan Napbor Ünnep Egerszalókon

Hamarosan Napbor Ünnep Egerszalókon 

Június 15-én jön a St. Andrea Szőlőbirtok nyárköszöntő fesztiválja.
Sörakadémia a bor nyári fővárosában

Sörakadémia a bor nyári fővárosában 

Már nem csak Zamárdiban,  hanem a bor nyári fővárosában, Balatonfüreden is megrendezik a balatoni sörök fesztiválját, a Balaton Beer Weekendet.
Rekordszámú nevezés a kenyérversenyen

Rekordszámú nevezés a kenyérversenyen 

Évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód.
Tovább bővül a Kreinbacher Birtok

Tovább bővül a Kreinbacher Birtok 

Jelen formájában már csak nyár végéig fogadja a látogatókat a komplexum.
Megvan, ki indul magyar színekben az idei ifjúsági szakács világbajnokságon

Megvan, ki indul magyar színekben az idei ifjúsági szakács világbajnokságon 

A Stand Étterem fiatal séfje képviseli hazánkat 2024. október 4-én, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Magyarországon megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon.
Európai városok, ahol isteni a kávé

Európai városok, ahol isteni a kávé 

Egy friss kávézási szokásokra vonatkozó kutatásban az alapján is rangsorolták Európa fővárosait, hogy mennyi az egy főre eső kávézók számának átlaga és mennyibe kerül egy kávé.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.