A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet, hogy a tavalyihoz képest nagyobb mértékben támogatja a kis- és középvállalkozások borászati fejlesztéseit, így kiszélesül azok köre, akik borászati üzemüket modernizálhatják.
A támogatás mértéke a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő igénylőknél a vásárolt gépek nettó értékének az eddigi 30 helyett 40 százaléka, míg nagyvállalatoknál 20 százaléka. A vissza nem térítendő támogatással a VM a borászati vállalkozások teljesítményét kívánja javítani.
Az igényelt összegnek meg kell haladnia az 1 millió forintot, de nem lehet több 100 millió forintnál. A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2012. október 15.
Egy termelő egy borpiaci évben csak egy támogatási kérelmet nyújthat be, ami azonban több eszközre is vonatkozhat. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a beérkezés sorrendjében, a helyszíni ellenőrzést követően bírálja el.
A VM közölte, hogy a borászati gépek beruházásait - tavalyhoz hasonlóan - továbbra is a közösségi forrásból finanszírozott nemzeti támogatási programból teremti elő.
A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatása után az ágazat uniós nemzeti támogatási programjában ez az intézkedés a legnagyobb - húzta alá a szaktárca. (MTI)
Még négy napig pályázhatnak a borászok
(MTI) - A bortermelők december 16-ig nyújthatják be kérelmeiket a vissza nem térítendő, technológiai fejlesztést szolgáló egymilliárd forintos támogatási keretre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.