Még nem lélegezhetnek fel a vendéglátósok

A turisztikai ágazat szereplői számára a május 4-i enyhítés azt jelenti, hogy hétfőtől Magyarország vidéki településein kinyithatnak a szállodák, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei, kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek, a szabadtéri múzeumok.

Guller Zoltán az újranyitás kapcsán óvatosságra és fegyelmezettségre intett, arra kért minden turizmusban dolgozót és vendéget, ne úgy értékelje a hétfői nyitást, hogy minden elmúlt és minden visszaállt a rendes kerékvágásba. Ha a járványt nem tudjuk kordában tartani, akkor a kormányzat kénytelen lesz újabb megszorításokat eszközölni. "Lassan fog visszaállni a régi rend, de a fegyelmezettségünkkel, a távolságtartással, azt gondolom meg fogjuk tudni közösen ugorni ezt a nehéz feladatot" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy az új helyzetben a biztonság lesz az elsődleges szempont, és azok a szálláshelyek és vendéglátóhelyek fognak tudni jól szerepelni, amelyek oda fognak figyelni arra, hogy a vendég biztonságban érezze magát. A turisztikai ügynökség elősegítve a felkészülést, hétfőn minden szálláshelynek és vendéglátóipari egységnek eljuttatja azt a kézikönyvet, amelyben ajánlásokat fogalmaz meg nyugat-európai minták és egészségügyi szervezetek ajánlásai alapján - mondta, azt javasolva az ágazat szereplőinek, hogy fogadják meg ezeket az ajánlásokat és tartassák azokat be a munkatársaikkal.

Április harmadik hetében újabb reprezentatív kutatást végzett az MTÜ, ezer embert kérdeztek meg nyaralási, utazási terveikről. A tendencia nem változott az előző felméréshez képest: a járvány lecsengését követő fél évben a magyarok 54 százaléka akar belföldön utazni, a többség aktív szabadidős tevékenységet szeretne végezni és fürdőszolgáltatásokat kíván igénybe venni; külföldi utazást a magyarok 23 százaléka tervez. április 29-ig a magyarországi szállodákba külföldi vendégek részéről 12 900 foglalás érkezett, a belföldi foglalások száma elérte a 21 700-at, ami több mint 46 százalékkal magasabb, mint 35 nappal korábban. Megjegyezte, hogy a miniszterelnök bejelentését követő 24 órában megugrott a foglalások száma. Balatonfüreden például 20-50 százalék közötti foglaltságot értek el a szállodák a nyári hónapokra. Mindezek alapján a turisztikai ügynökségnél egyre bizakodóbban látják a magyar turizmus következő néhány hetének, hónapjának alakulását.

Forrás: napi.hu


Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?