Ennek nyomán a Kínai Szabadalmi Hivatal törölte annak a kínai magánembernek védjegyoltalmát, amely négy magyar borvidék nevét kívánta a Kínai Népköztársaságban szóvédjegyként bejegyeztetni bor áruosztályba.
Így a Tokaj, az Eger, a Mátra és a Villány oltalom alatt álló eredet-megjelölésekre benyújtott védjegy kérelmet 2011. augusztus 31-ei hatállyal törölte a kínai Szabadalmi Hivatal a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa felszólalása alapján, a kínai kereskedelmi törvény 30. cikkére hivatkozva.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának sikeres fellépésével akadályozta meg azt, hogy a Mátrai, a Villányi, az Egri és a Tokaji termelők kiszoruljanak termékeikkel a világ egyik legdinamikusabban fejlődő borpiacáról.
A fellépés hiányában jóhiszeműen eljáró Kínai Szabadalmi Hivatal, amennyiben szóvédjegyként bejegyezte volna a kérelmezett neveket, úgy a kínai bejelentő bármilyen bort értékesíthetett volna a magyar borvidékek nevével Kínában. A Kínába valódi mátrai, egri, tokaji és villányi bort exportáló magyar borászokkal szemben pedig jogbitorlási eljárást indíthatott volna a kínai magánember.
A bejegyzési kérelem elutasításával a magyar bormegnevezések védelmét az EU és Kína közötti kereskedelmi egyezmények is garantálják a jövőben - közölte a HNT. (MTI)
Megakadályozták a magyar bornevek kínai védjegyeztetését
Sikeres lépett fel közösen a magyar bormegnevezések védelmében Kínában a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a négy érintett borvidék hegyközségi tanácsa - tájékoztatta a HNT az MTI-t.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.