A Magyar Sommelier Szövetséget június végén jegyezték be; a szervezet mögé már indulásakor felsorakoztak a legnagyobb budapesti és vidéki éttermek sommelier-i - mondta el az MTI-nek kedden az MSSz elnöke.
Káli Ildikó felidézte: tizennégy alapító taggal indultak, de három hónap alatt a becslések szerint mintegy 60 fősre tehető hazai sommelier szakma mintegy kétharmada csatlakozott a szövetséghez. "Ez egyrészt azt jelzi, hogy a szakma mögénk állt, másfelől, hogy óriási igény volt egy ilyen közös szervezetre" - mutatott rá a szakember.
Mint hangsúlyozta, az MSSz célja a szakmai összefogás, a magyar szakemberek nemzetközi sztenderdek szerinti képzése, a minőségbiztosítás és a szakmai érdekképviselet. "Emellett szükség van a sommelier szakma definiálására is, hiszen sokan még mindig azt hiszik, hogy a sommelier dolga csak abból áll, hogy az éttermekben bort töltöget" - tette hozzá Káli Ildikó.
Pedig a sommelier-nek sokkal komplexebb feladatköre van - jegyezte meg: kapcsolatot kell tartania mind a séfekkel, mind a borászatokkal, folyamatosan nyomon kell követnie a borvilág történéseit, feltöltenie az étterem borkészleteit és ügyelnie kell arra, hogy az frissen maradjon. Természetesen nagyon fontos, hogy a vendégeknek is megadjon minden információt a pincészetekről, borokról, évjáratokról: "a sommelier az utolsó kapocs a bor és a vendég között" - fogalmazott a szövetség elnöke.
Káli Ildikó elmondása szerint több boros iskola is létezik Magyarországon, amely sommelier-ket képez, de nincs államilag akkreditált OKJ-s képzés. "Ezen a területen is egyfajta minőségbiztosítást kívánunk megteremteni, másrészt szeretnénk összefogni a tudásanyagot, és szakmai továbbképzésekkel felzárkóztatni a sommelier-ket" - szólt az MSSz terveiről.
A Magyar Sommelier Szövetség honlapja kedd délutántól elérhető a www.sommelierhungary.hu címen. (MTI)
Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség
A magyar sommelier-k rendszeres továbbképzése, a szakmai kapcsolattartás megszervezése és a közös érdekképviselet szerepel a Magyar Sommelier Szövetség (MSSz) legfőbb céljai között; a június végén alakult szakmai szervezet kedden Budapesten mutatkozik be a nyilvánosság előtt - adta hírül az MTI.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.