A Magyar Sommelier Szövetséget június végén jegyezték be; a szervezet mögé már indulásakor felsorakoztak a legnagyobb budapesti és vidéki éttermek sommelier-i - mondta el az MTI-nek kedden az MSSz elnöke.
Káli Ildikó felidézte: tizennégy alapító taggal indultak, de három hónap alatt a becslések szerint mintegy 60 fősre tehető hazai sommelier szakma mintegy kétharmada csatlakozott a szövetséghez. "Ez egyrészt azt jelzi, hogy a szakma mögénk állt, másfelől, hogy óriási igény volt egy ilyen közös szervezetre" - mutatott rá a szakember.
Mint hangsúlyozta, az MSSz célja a szakmai összefogás, a magyar szakemberek nemzetközi sztenderdek szerinti képzése, a minőségbiztosítás és a szakmai érdekképviselet. "Emellett szükség van a sommelier szakma definiálására is, hiszen sokan még mindig azt hiszik, hogy a sommelier dolga csak abból áll, hogy az éttermekben bort töltöget" - tette hozzá Káli Ildikó.
Pedig a sommelier-nek sokkal komplexebb feladatköre van - jegyezte meg: kapcsolatot kell tartania mind a séfekkel, mind a borászatokkal, folyamatosan nyomon kell követnie a borvilág történéseit, feltöltenie az étterem borkészleteit és ügyelnie kell arra, hogy az frissen maradjon. Természetesen nagyon fontos, hogy a vendégeknek is megadjon minden információt a pincészetekről, borokról, évjáratokról: "a sommelier az utolsó kapocs a bor és a vendég között" - fogalmazott a szövetség elnöke.
Káli Ildikó elmondása szerint több boros iskola is létezik Magyarországon, amely sommelier-ket képez, de nincs államilag akkreditált OKJ-s képzés. "Ezen a területen is egyfajta minőségbiztosítást kívánunk megteremteni, másrészt szeretnénk összefogni a tudásanyagot, és szakmai továbbképzésekkel felzárkóztatni a sommelier-ket" - szólt az MSSz terveiről.
A Magyar Sommelier Szövetség honlapja kedd délutántól elérhető a www.sommelierhungary.hu címen. (MTI)
Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség
A magyar sommelier-k rendszeres továbbképzése, a szakmai kapcsolattartás megszervezése és a közös érdekképviselet szerepel a Magyar Sommelier Szövetség (MSSz) legfőbb céljai között; a június végén alakult szakmai szervezet kedden Budapesten mutatkozik be a nyilvánosság előtt - adta hírül az MTI.

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris
A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Borünnep Szegeden
A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból
Műanyag fóliadarab lehet benne.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.