A Magyar Sommelier Szövetséget június végén jegyezték be; a szervezet mögé már indulásakor felsorakoztak a legnagyobb budapesti és vidéki éttermek sommelier-i - mondta el az MTI-nek kedden az MSSz elnöke.
Káli Ildikó felidézte: tizennégy alapító taggal indultak, de három hónap alatt a becslések szerint mintegy 60 fősre tehető hazai sommelier szakma mintegy kétharmada csatlakozott a szövetséghez. "Ez egyrészt azt jelzi, hogy a szakma mögénk állt, másfelől, hogy óriási igény volt egy ilyen közös szervezetre" - mutatott rá a szakember.
Mint hangsúlyozta, az MSSz célja a szakmai összefogás, a magyar szakemberek nemzetközi sztenderdek szerinti képzése, a minőségbiztosítás és a szakmai érdekképviselet. "Emellett szükség van a sommelier szakma definiálására is, hiszen sokan még mindig azt hiszik, hogy a sommelier dolga csak abból áll, hogy az éttermekben bort töltöget" - tette hozzá Káli Ildikó.
Pedig a sommelier-nek sokkal komplexebb feladatköre van - jegyezte meg: kapcsolatot kell tartania mind a séfekkel, mind a borászatokkal, folyamatosan nyomon kell követnie a borvilág történéseit, feltöltenie az étterem borkészleteit és ügyelnie kell arra, hogy az frissen maradjon. Természetesen nagyon fontos, hogy a vendégeknek is megadjon minden információt a pincészetekről, borokról, évjáratokról: "a sommelier az utolsó kapocs a bor és a vendég között" - fogalmazott a szövetség elnöke.
Káli Ildikó elmondása szerint több boros iskola is létezik Magyarországon, amely sommelier-ket képez, de nincs államilag akkreditált OKJ-s képzés. "Ezen a területen is egyfajta minőségbiztosítást kívánunk megteremteni, másrészt szeretnénk összefogni a tudásanyagot, és szakmai továbbképzésekkel felzárkóztatni a sommelier-ket" - szólt az MSSz terveiről.
A Magyar Sommelier Szövetség honlapja kedd délutántól elérhető a www.sommelierhungary.hu címen. (MTI)
Megalakult a Magyar Sommelier Szövetség
A magyar sommelier-k rendszeres továbbképzése, a szakmai kapcsolattartás megszervezése és a közös érdekképviselet szerepel a Magyar Sommelier Szövetség (MSSz) legfőbb céljai között; a június végén alakult szakmai szervezet kedden Budapesten mutatkozik be a nyilvánosság előtt - adta hírül az MTI.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.