Megérkezett a Winestone 2.0

Fellélegezhet, aki külföldről érkezett vendégeivel a pesti Belváros egyik csomópontja környékén, a Kálvin térnél téblábolva olyan helyre szeretne beülni, ahol magyaros ízvilágú ételeket, borokat kóstoltatnak...

... és a gulyás-pörkölt-Gundel palacsinta szentháromságán túl jóval frissebb, modernebb felfogásban szeretné a vendéglátó bemutatni a hazai gasztronómia ízvilágát. Mert ott van mostantól a Winestone étterem (amelynek második tagja nyílt meg, az első a Váci utcában üzemel) a tér sarkán álló Mercure City Center szálló földszinti részén, jókora fedett duplaterasszal, amelynek egyik része a térre, másik a Kecskeméti utca felé nyílik.

Az Accor szállodacsoport amúgy nem itt, vagyis határainkon belül találta ki ezt a különleges koncepcióval működő éttermet, hanem lengyel szülőatyja volt az ötletnek. Azonban tény, az ételspecialitásokat, amelyek egy részét fekete palakövön tálalnak (innen az elnevezés), nagyon átgondolt koncepcióval készítik el a konyhán, és szinte mindhez tökéletesen passzol és csúszik le egy-egy szép tétel valamelyik magyar régió pincészetének kínálatából.

Buda és Pest találkozásánál

No de mit is kóstoljunk egy forró nyári estén, az étel- és itallap pazar választékából? Az előételek kiválasztása közbenl némi vita alakul közöttünk, mert egyikünk a magyaros kő mellett tenné le a voksát mangalica sonkával, másikunk a Pest névre elkeresztelt kő és a Buda közt lamentál (egyiken marhabélszín, másikon kacsamáj szerepel könnyű salátákkal). Végül egy huszárvágással megoldjuk a gordiuszi csomót: kikérjük a Buda és Pest kínálatot egy fekete lávakövön tálalva, ahol amúgy örömmel fedezzük fel, hogy a májat a bélszínből készült mennyei tartártól személyesen a Duna csíkja választja el egy habkönnyű mártás képében, némi (norvég) lazac és (olasz) kapribogyó kíséretével.

Igen ám, de mire kitálalják elénk a fővárost (és esküszöm, nem telt el sok idő), hibázunk egy óriásit: ugyanis elénk teszik a várakozás percei alatt a Winestone házak egyik specialitását, a dukkah-t (ez egy olajos magvakból,többek közt pisztáciából készült sajátos keverék), ami mellé isteni olivaolajat öntenek, és kovászos házikenyeret hoznak - és ezzel már el is veszünk. Egyik szeletet tüntetjük el a másik után - pedig még az előételnél sem tartunk!

Hozzá kezdő lépésként a hely saját márkás boraként szereplő, amúgy a Haraszty Pincészetben készült Irsaiját és Rosé-ját kortyoljuk - a nyáresti vacsora igazán jó indításaként.

Szűz lángossal, lazac salátával

Egyikünk lazaccal, buggyantott tojással dagadozó zöldsaláta egyveleget kér, hollandi mártással megbolondítva, másikunk egy olyan ételt rendel, amit már kóstolt korábban a Váci utcai Winestone egységben, és bevéste magát emlékezetébe: ez a sertésszűz lecsóval, lángossal körítve. És örömmel konstatálja, hogy a duó másik tagja félbeszakítja egészséges saláta porciója eltüntetését, mert őt is elcsábítja az izgalmas trió. E fogásnál egyébként a nagy kedvenc még a friss lecsó valamilyen rejtélyes eljárással olyan frissre, roppanósra és tökéletesen ízesítve tálalják a Winestone-osok, ami a külföldiek számára akár a magyar konyha legmagasabb kultúrájának egyik hirmondójaként szerepelhet.

Mindehhez új tételek dukálnak a 80 százalékban magyar borokat kínáló borsorból: savignon blanc-t és pinot noir-t kóstolunk. Végül pedig, lezáróként, hazai pálinkákból kerül egy-egy öntetnyi a pohárkába, lehajtjuk ugyan, de nem búcsúzunk, hamarosan ismét erre vezet majd az utunk.

 

 

 

Forrás: turizmusonline.hu


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.