Meggykóstolóval népszerűsítették a hazai kertészetet a Volton

A hazai, termelőktől vett idényzöldségek és idénygyümölcsök fogyasztásának fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) és a FruitVeB a VOLT fesztiválon.  

Az idén sokkal jobb a gyümölcstermés, mint az elmúlt két esztendőben - mondta Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a VOLT fesztiválon. Az érdekképviselet az Agrármarketing Centrummal közös promóciója keretében meggykóstolót tartott a fesztivál látogatói számára, egyúttal arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy minél többen válasszák a piacokon és termelőktől vásárolt hazai idényzöldségeket és idénygyümölcsöket, hiszen a jelenlegi háborús helyzetben felértékelődik az, hogy Magyarország élelmiszergazdasága képes az önellátásra. A magyar gazdák tudása és szorgalma megadja nekünk az ellátásbiztonságot, amit mi azzal hálálhatunk meg, hogy a nyári szezonban is hazai termesztésű idénygyümölcsöket választunk - mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.

Kelemen Péter beszámolt arról, hogy a meggy ágazat helyzetét nehezíti, hogy a Tiszántúlon, illetve a Duna-Tisza közén – ahol meggytermelésünk körülbelül 75 százaléka zajlik – a gazdák aszállyal küzdenek. A konzervmeggy esetében Magyarország rendelkezik a legjobb fajtákkal: mind méretüket, mind beltartalmukat illetően a világ legjobb fajtái.

Magyarország Európa meggybefőtt-termelésében meghatározó export-szereplő, az évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával mintegy 60 százalékos piaci részesedést ér el az európai piacon, azonban az egy főre jutó hazai meggyfogyasztás még mindig alacsony. Az őshonos gyümölcs minden fajtája gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Vasat, kálciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Erősíti az immunrendszer és az idegek működését, segíti az emésztést és kiváló regeneráló hatással is rendelkezik. 

Kajszibarackból nagyon jó termés van, cseresznyéből túl vagyunk a szezon felén és jól halad a betakarítás, amelyet a Dunántúli csapadékos időjárás hátráltatott, keleten pedig az aszály. Őszibarackot szintén lehet kapni 1-2 hete a boltokban, illetve a szilvának is elérkezik hamarosan a szezonja - hívta fel a figyelmet Kelemen Péter. 

A paprikánál – annak ellenére, hogy a paradicsom mellett éves piaca van - mutatkozik némi szezonalitás. A legfontosabb magyar zöldség betakarítása szintén néhány héttel ezelőtt kezdődött el. Mára például Szentesen a termelők 55-60 tonna paprikát szállítanak napi szinten a szövetkezetbe. Görögdinnyéből – meleg időjárás miatt - a legkorábbi tételek már szintén elérhetők Dél-Baranyából, és fóliás termelésből.

Érdemes rendszeresen figyelni az idénykínálatot. Bár a növekvő energiaköltségek és a termelési költségek az ágazatot is érintik, így drágábbak tavalyhoz képest, a piacokon és a termelőknél friss, minőségi, változatos zöldségek és gyümölcsök érhetőek el ebben a szezonban, valamint az egészséges táplálkozáshoz is elengedhetetlenek - jegyezte meg Ondré Péter. 

 

Forrás: AMC


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.