Az ünnepi ceremónia, megemlékezéssel kezdődött, ugyanis ez a nap, szeptember 23-a jeles dátum a hazai vendéglátás történetében. Ezen a napon született Gundel Károly, a magyar gasztronómia és vendéglátás valaha élt legnagyobb alakja, akinek szerepe és jelentősége még ezen a napon sem vitatható.
Egyik feljegyzett mondása szerint: „A magyar történelemben még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, márpedig népünk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos.” Ennek a „megmunkálásnak” az igényével született meg most a Lukács István Séf című könyv, amely a Gundel Károly utáni korszak kiemelkedő, kortárs konyhafőnökének, Lukács István séf úrnak önéletrajzi ihletésű műve.
A rendezvényt többek között megtisztelte jelenlétével Dr. Kiss János, a szakácstudományok doktora, a Hyatt Corporation nyugalmazott alelnöke, a könyv előszavának szerzője, Dr. Deák Imre, a Danubius Hotels vezérigazgatója, Dr. Bolgár András, a Danubius Hotels Group korábbi vezérigazgató helyettese és dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi turizmusért felelős helyettes államtitkára.
Dr. Kiss János elmondta, hogy milyen szoros barátság köti Lukács Istvánhoz. Elmondta, hogy határozott véleméyne szerint a Séf Magyarország elsőszámú szakembere volt évtizedeken át, de hiszi, hogy világviszonylatban is a legszűkebb élvonalba tartozott.
Az ünnepelt Lukács István, láthatóan meghatódva mondta el, hogy számára egészen meglepő volt látni, hogy ennyien eljöttek a könyvbemutatóra, nem számított ilyen pozitív fogadtatásra. Rövid beszédében az összefogásra az egymás segítésére szólította fel a jelen lévőket.