Meglepő, de vannak hazai bárzongoristák

... és össze is fogtak egy szép cél érdekében: a Magyar Bárzongoristák Egyesülete újjáéleszti, és ápolja a nagy múltú hazai zeneszerzők dallamait.

 A bárzongorázás több mint száz éves múlttal rendelkezik, ám sajnálatos módon a kihalás küszöbén áll. Többek között azért alakult meg a Magyar Bárzongoristák Egyesülete, hogy egy ilyen értékes, nagy hagyománnyal, múlttal rendelkező művészeti ágazatot megmentsenek, és a jelenleg tevékenykedő zongoristákat, művészeket, akik képviselik a bárzongorázás fortélyait, segítsék, támogassák.

 

Rendkívüli tudással rendelkező, nemzetközi szinten ismert, elismert neves művészek, zongoristák, zeneszerzők tevékenykedtek e téren, többek között Cziffra György, Szabó József, Horváth Jenő, Seress Rezső, Tóth Menyus, Kertész Kornél, Martiny Lajos, Turán László, Garay Attila, Orosz János, Szirmai Zoltán, Balogh Tibor, Torma Rudolf, és jelenleg is művelik magas szinten a szakmabeliek.

Nyári Gyula, az egyesület elnöke és a Magyar Állami Operaház zongoraművésze: A tevékenységi körünk érdekképviselet, országos szintű bárzongorista fesztiválok rendezése, a műfaj újjáélesztése, felvirágoztatása szempontjából. A határontúli magyarságnak is szeretnénk a bárzongorázást mint műfaj bemutatni, közvetíteni. Ebben a stílusban tevékenykedő magyar zeneszerzők (Horváth Jenő, Seress Rezső, Fényes Szabolcs, Szabó József) műveinek, dallamainak ismertetése a célunk.  Az országunkban ilyen “kincseket” nem engedhetünk elveszni, kihalni", hangsúlyozta a művész.

Az egyesület alapító azt is kiemeli, hogy Horváth Jenő vagy Seress Rezső mondjuk 10 ezer km-re nyugatra születnek abban az időben, a mai napig egy világ ismerte volna a nevüket.

 

Forrás: Turizmus Online


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.