Meglepő, de vannak hazai bárzongoristák

... és össze is fogtak egy szép cél érdekében: a Magyar Bárzongoristák Egyesülete újjáéleszti, és ápolja a nagy múltú hazai zeneszerzők dallamait.

 A bárzongorázás több mint száz éves múlttal rendelkezik, ám sajnálatos módon a kihalás küszöbén áll. Többek között azért alakult meg a Magyar Bárzongoristák Egyesülete, hogy egy ilyen értékes, nagy hagyománnyal, múlttal rendelkező művészeti ágazatot megmentsenek, és a jelenleg tevékenykedő zongoristákat, művészeket, akik képviselik a bárzongorázás fortélyait, segítsék, támogassák.

 

Rendkívüli tudással rendelkező, nemzetközi szinten ismert, elismert neves művészek, zongoristák, zeneszerzők tevékenykedtek e téren, többek között Cziffra György, Szabó József, Horváth Jenő, Seress Rezső, Tóth Menyus, Kertész Kornél, Martiny Lajos, Turán László, Garay Attila, Orosz János, Szirmai Zoltán, Balogh Tibor, Torma Rudolf, és jelenleg is művelik magas szinten a szakmabeliek.

Nyári Gyula, az egyesület elnöke és a Magyar Állami Operaház zongoraművésze: A tevékenységi körünk érdekképviselet, országos szintű bárzongorista fesztiválok rendezése, a műfaj újjáélesztése, felvirágoztatása szempontjából. A határontúli magyarságnak is szeretnénk a bárzongorázást mint műfaj bemutatni, közvetíteni. Ebben a stílusban tevékenykedő magyar zeneszerzők (Horváth Jenő, Seress Rezső, Fényes Szabolcs, Szabó József) műveinek, dallamainak ismertetése a célunk.  Az országunkban ilyen “kincseket” nem engedhetünk elveszni, kihalni", hangsúlyozta a művész.

Az egyesület alapító azt is kiemeli, hogy Horváth Jenő vagy Seress Rezső mondjuk 10 ezer km-re nyugatra születnek abban az időben, a mai napig egy világ ismerte volna a nevüket.

 

Forrás: Turizmus Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.