Megmenekül az enyészettől a Caflisch

Haladnak a munkálatok a Király utcai, egykor szebb napokat látott Caflisch cukrászda helyén, miután - a korábbi Dantéból ismert - Horváth Tamás október elején kávézót nyit az épületben - íja a Pécsi Újság.

A két éve bezárt üzlet teljes felújításra szorul, a több millió forintból megszépülő helyiség kora szecessziós dizájnt kap, emellett rapid író-olvasó találkozókat, valamint kabarékat és bárzongoristák előadásait is hallgathatják majd a nívós kultúrára vágyó látogatók.

 

Horváth Tamás már régóta kereste a szép emlékű Dante Kávézó utódjának a helyét, noha a Király utcában a tervek szerint október elsején nyíló új szórakozóhely végül is nem az lesz.

- Korábban a Papnevelde utcában terveztem üzlethelyiséget nyitni, ám az sajnos nem valósulhatott meg, mert a megyei önkormányzat tulajdonában lévő múzeum restaurátorműhelye anyagi okok miatt nem költözött el - kezdte a sokak által csak Petőfiként ismert szakács és irodalmár.

Így került képbe a Holding tulajdonában lévő, üresen ásítozó Király utcai épület, amelynek bérleti díjáról sikerült megegyeznie a városi vagyonkezelő társasággal. Horváth a Széchenyi-terv keretén belül meghirdetett egyik üzletfejlesztési pályázaton indult el, amelynek eredményeképpen megkezdődhettek a helyiség felújítási munkálatai.

- Elég romos állapotban van az üzlet, az elmúlt két év alatt gyakorlatilag minden tönkrement, ki kellett dobni a teljes berendezést. Vizesek a falak, lerohadt a vakolat, rossz az elektromos rendszer, a fűtés, a bútoroknak és a Herendi kéváfőző burkolatnak is nyoma veszett.. A híres-nevezetes Zsolnay-kályha pedig szétfagyott, ráadásul a közepe lyukas, hiányzik egy része. A gyár szakemberei felajánlották, hogy újraöntik a csempéket, a kályhaszemeket, azonban a restaurálás óriási összegbe kerülne. Nem tudom, hogy mi lesz a sorsa, mert a Holding tulajdona, ilyen állapotban a helyiségben nem maradhat.

A megújuló térben egyébként a Caflisch fénykorát idéző, az elmúlt század húszas-harmincas éveire jellemző kora szecessziós berendezés fogadja majd a vendégeket, akik tehát teljesen más miliőben élvezhetik az eredeti receptek alapján készített süteményeket, mint a hetvenes-nyolcvanas években.

Az eredeti, nyolcvan évvel ezelőttről megmaradt Caflisch receptúrát alkalmazzák majd ugyanis a különféle sütemények, piték, torták elkészítéséhez, némileg kevesebb libazsírral. (Volt egy recept, amelynek 120 kiló libazsír volt az elnevezése.) Emellett csokoládék, különleges kávék is vonzzák majd az ínyenceket, akik hétvégenként bárzongoristák játéka mellett élvezhetik a gasztronómia nyújtotta örömöket.

A repertoárt kabarék színesítik, rapid, félórás író-olvasó találkozókat is rögtönöznek, de már jelentkeztek színészek és zenészek is, hogy különböző darabokat adnának elő a vendégek szórakoztatására. (forrás: Pécsi Újság)


Egészséges sütemények az ünnepekre

Egészséges sütemények az ünnepekre 

Karácsonykor is lehet egészségeset, de egyúttal finomat is sütni!
 Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata

Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata 

Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata, a CJ Foods, zöldmezős fejlesztés keretében készételgyártó üzemet és logisztikai központot épít Dunavarsányban.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.