Megmenekül az enyészettől a Caflisch

Haladnak a munkálatok a Király utcai, egykor szebb napokat látott Caflisch cukrászda helyén, miután - a korábbi Dantéból ismert - Horváth Tamás október elején kávézót nyit az épületben - íja a Pécsi Újság.

A két éve bezárt üzlet teljes felújításra szorul, a több millió forintból megszépülő helyiség kora szecessziós dizájnt kap, emellett rapid író-olvasó találkozókat, valamint kabarékat és bárzongoristák előadásait is hallgathatják majd a nívós kultúrára vágyó látogatók.

 

Horváth Tamás már régóta kereste a szép emlékű Dante Kávézó utódjának a helyét, noha a Király utcában a tervek szerint október elsején nyíló új szórakozóhely végül is nem az lesz.

- Korábban a Papnevelde utcában terveztem üzlethelyiséget nyitni, ám az sajnos nem valósulhatott meg, mert a megyei önkormányzat tulajdonában lévő múzeum restaurátorműhelye anyagi okok miatt nem költözött el - kezdte a sokak által csak Petőfiként ismert szakács és irodalmár.

Így került képbe a Holding tulajdonában lévő, üresen ásítozó Király utcai épület, amelynek bérleti díjáról sikerült megegyeznie a városi vagyonkezelő társasággal. Horváth a Széchenyi-terv keretén belül meghirdetett egyik üzletfejlesztési pályázaton indult el, amelynek eredményeképpen megkezdődhettek a helyiség felújítási munkálatai.

- Elég romos állapotban van az üzlet, az elmúlt két év alatt gyakorlatilag minden tönkrement, ki kellett dobni a teljes berendezést. Vizesek a falak, lerohadt a vakolat, rossz az elektromos rendszer, a fűtés, a bútoroknak és a Herendi kéváfőző burkolatnak is nyoma veszett.. A híres-nevezetes Zsolnay-kályha pedig szétfagyott, ráadásul a közepe lyukas, hiányzik egy része. A gyár szakemberei felajánlották, hogy újraöntik a csempéket, a kályhaszemeket, azonban a restaurálás óriási összegbe kerülne. Nem tudom, hogy mi lesz a sorsa, mert a Holding tulajdona, ilyen állapotban a helyiségben nem maradhat.

A megújuló térben egyébként a Caflisch fénykorát idéző, az elmúlt század húszas-harmincas éveire jellemző kora szecessziós berendezés fogadja majd a vendégeket, akik tehát teljesen más miliőben élvezhetik az eredeti receptek alapján készített süteményeket, mint a hetvenes-nyolcvanas években.

Az eredeti, nyolcvan évvel ezelőttről megmaradt Caflisch receptúrát alkalmazzák majd ugyanis a különféle sütemények, piték, torták elkészítéséhez, némileg kevesebb libazsírral. (Volt egy recept, amelynek 120 kiló libazsír volt az elnevezése.) Emellett csokoládék, különleges kávék is vonzzák majd az ínyenceket, akik hétvégenként bárzongoristák játéka mellett élvezhetik a gasztronómia nyújtotta örömöket.

A repertoárt kabarék színesítik, rapid, félórás író-olvasó találkozókat is rögtönöznek, de már jelentkeztek színészek és zenészek is, hogy különböző darabokat adnának elő a vendégek szórakoztatására. (forrás: Pécsi Újság)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.