Megmenekül az enyészettől a Caflisch

Haladnak a munkálatok a Király utcai, egykor szebb napokat látott Caflisch cukrászda helyén, miután - a korábbi Dantéból ismert - Horváth Tamás október elején kávézót nyit az épületben - íja a Pécsi Újság.

A két éve bezárt üzlet teljes felújításra szorul, a több millió forintból megszépülő helyiség kora szecessziós dizájnt kap, emellett rapid író-olvasó találkozókat, valamint kabarékat és bárzongoristák előadásait is hallgathatják majd a nívós kultúrára vágyó látogatók.

 

Horváth Tamás már régóta kereste a szép emlékű Dante Kávézó utódjának a helyét, noha a Király utcában a tervek szerint október elsején nyíló új szórakozóhely végül is nem az lesz.

- Korábban a Papnevelde utcában terveztem üzlethelyiséget nyitni, ám az sajnos nem valósulhatott meg, mert a megyei önkormányzat tulajdonában lévő múzeum restaurátorműhelye anyagi okok miatt nem költözött el - kezdte a sokak által csak Petőfiként ismert szakács és irodalmár.

Így került képbe a Holding tulajdonában lévő, üresen ásítozó Király utcai épület, amelynek bérleti díjáról sikerült megegyeznie a városi vagyonkezelő társasággal. Horváth a Széchenyi-terv keretén belül meghirdetett egyik üzletfejlesztési pályázaton indult el, amelynek eredményeképpen megkezdődhettek a helyiség felújítási munkálatai.

- Elég romos állapotban van az üzlet, az elmúlt két év alatt gyakorlatilag minden tönkrement, ki kellett dobni a teljes berendezést. Vizesek a falak, lerohadt a vakolat, rossz az elektromos rendszer, a fűtés, a bútoroknak és a Herendi kéváfőző burkolatnak is nyoma veszett.. A híres-nevezetes Zsolnay-kályha pedig szétfagyott, ráadásul a közepe lyukas, hiányzik egy része. A gyár szakemberei felajánlották, hogy újraöntik a csempéket, a kályhaszemeket, azonban a restaurálás óriási összegbe kerülne. Nem tudom, hogy mi lesz a sorsa, mert a Holding tulajdona, ilyen állapotban a helyiségben nem maradhat.

A megújuló térben egyébként a Caflisch fénykorát idéző, az elmúlt század húszas-harmincas éveire jellemző kora szecessziós berendezés fogadja majd a vendégeket, akik tehát teljesen más miliőben élvezhetik az eredeti receptek alapján készített süteményeket, mint a hetvenes-nyolcvanas években.

Az eredeti, nyolcvan évvel ezelőttről megmaradt Caflisch receptúrát alkalmazzák majd ugyanis a különféle sütemények, piték, torták elkészítéséhez, némileg kevesebb libazsírral. (Volt egy recept, amelynek 120 kiló libazsír volt az elnevezése.) Emellett csokoládék, különleges kávék is vonzzák majd az ínyenceket, akik hétvégenként bárzongoristák játéka mellett élvezhetik a gasztronómia nyújtotta örömöket.

A repertoárt kabarék színesítik, rapid, félórás író-olvasó találkozókat is rögtönöznek, de már jelentkeztek színészek és zenészek is, hogy különböző darabokat adnának elő a vendégek szórakoztatására. (forrás: Pécsi Újság)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.