A Franciaországban élő angol borszakértő kezdeményezésére létrejött, később Judgment of Paris (Párizsi ítélet) néven elhíresült vakkóstolón nagy francia és amerikai borok versengtek, és addig elképzelhetetlen módon mindkét kategóriát kaliforniai tételek nyerték.
Az 1976 óta többször megfilmesített "borcsatához" hasonlót Magyarországon még nem rendeztek; a nagyszabású budapesti borrendezvény pénteki szakmai napján tizenegy magyar csúcsbor szállt versenybe a hozzájuk illő külföldi tételekkel.
A 2009-es etyeki Kertész Chardonnay-nél (16,30 pont) ugyan magasabb pontszámot kapott a chilei Montes Alpha Chardonnay, 2010 (16,45 pont), de a másik három magyar fehér legyőzte külföldi vetélytársait: a Pócz Kokas-hegyi Chardonnay, Dél-Balaton, 2009 (15,98 pont) a 2009-es Bourgogne Blanc Les Clous-t (Aubert et Pamela de Villaine, 15,90 pont); a Szent Benedek Tokaji Furmint (Szent Tamás-dűlő), 2008 (15,33 pont) Nicolas Joly 2008-as Savennieres Les Vieuxs Clous-ját (13,62 pont), és a Fríz Mátrai Hárslevelű, 2008 (17,28 pont) a 2010-es portugál Quinta de Cidro Alvarinhó-t (16,44 pont).
Taroltak a magyar vörösek is: a Vylyan Gombás Pinot Noir, Villány, 2008, 16,61 pontot kapott a burgundi Pierre André Gevrey-Chambertin, 2006, 16,11 pontjával szemben, és bár a Takler Regnum, Szekszárd, 2007, csak 16,13 pontot gyűjtött be a kaliforniai Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon szűretlen, 2005, 16,41 pontjához képest, az egri Kovács Nimród Pincészet 2006-os NJK-je 15,80 pontot ért el a dél-afrikai Capaia, 2006, 15,00 pontja ellenében.
A Scheurebe, 2009 Nr. 2 TBA (17,91 pont) a zsűri értékelése szerint jobbnak bizonyult a szintén magasra értékelt 2006-os Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyosnál (17,45 pont), de a Degenfeld Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2006 (18 pont) diadalmaskodott az 1999-es sauternes-i Suduiraut-val (17,70 pont), a Tokaj Classic Aszú 6 puttonyos, (18,13 pont) a 2001-es német Riesling Beerenauslese Br.-J.-Sonnenuhrral (17,54 pont), a Puklus Tokaji Aszúeszencia, 2003 (17,64 pont) pedig a 2008-as ausztrál Peter Lehmann Botrytis Semillonnal szemben (17,04 pont).
„Ilyen borverseny Magyarországon nem volt, más ugyanis, ha magyarok kóstolják össze a hazai borokat a nemzetköziekkel, és ha egy túlnyomóan külföldi szakértőkből álló zsűri teszi ugyanezt” – értékelte az MTI kérdésére az eredményeket vasárnap a VinCE Budapest főszervezője.
Németh Ágnes beszámolója szerint a huszonkét bort "sosem látott össztapasztalattal rendelkező", három Master of Wine-nal felálló nemzetközi zsűri bírálta el, melyben Steven Spurrier mellett Josef Schuller (Ausztria), Frank Smulders (Hollandia), Peter McCombie (Egyesült Királyság), Tony Aspler (Kanada), Taner Ögütoglu (Törökország), Mészáros Gabriella és Romsics László (Magyarország) kapott helyet.
„Nem számítottam ekkora különbségre. Arra gondoltam, hogy a tokajiak közül egy-kettő győzni fog, de ilyen eredményre nem” – árulta el Németh Ágnes, kiemelve: nagy siker, hogy a zsűri még a Vylyan Gombását is magasabb pontszámmal jutalmazta, mint a fajta hazájából, Burgundiából származó Gevrey-Chambertin pinot noirt.
Steven Spurrier az MTI-nek nyilatkozva a furmintot és a cabernet franc-t emelte ki mint a magyarországi termőhelyeken a legnagyobb lehetőségeket magukban hordozó fajtákat, de hozzátette: a borrendezvényen nagyon szép magyar pinot noirokkal is találkozott. (MTI)
Megnyertük a borcsatát
(MTI) – Tizenegy párosításból nyolcban magyar borok győzték le a világ legnevesebb termelőitől válogatott tételeket a VinCE Budapest 2012 borrendezvényre meghirdetett vakkóstoláson, amelynek nemzetközi bíráló bizottságában Steven Spurrier, a legendás 1976-os Paris Wine Tasting szervezője is részt vett.
![Kávé, költészet, képzőművészet](https://turizmusonline.hu/i/f/3/2/5/b/d/0/6/8/5/9/9/a/c/e/4/d/a/1/d/nincs-cim_md.jpeg)
Kávé, költészet, képzőművészet
Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
![A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori](https://turizmusonline.hu/i/d/f/0/0/8/e/0/9/8/7/f/f/c/9/9/a/d/a/1/e/nincs-cim_md.jpeg)
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori
Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
![Százféle fánk a Fánkfesztiválon](https://turizmusonline.hu/i/5/7/4/4/a/7/7/e/0/9/b/1/d/3/7/9/e/b/d/3/nincs-cim_md.jpg)
Százféle fánk a Fánkfesztiválon
Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
![Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón](https://turizmusonline.hu/i/9/5/9/6/1/9/9/0/f/1/e/c/a/c/c/0/f/e/7/6/nincs-cim_md.jpg)
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón
Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
![Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe](https://turizmusonline.hu/i/a/1/e/e/4/2/5/c/7/8/2/9/a/3/a/f/3/7/6/6/nincs-cim_md.jpg)
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe
Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
![Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt](https://turizmusonline.hu/i/1/d/4/1/2/c/7/9/b/1/6/8/f/3/0/f/c/c/c/e/nincs-cim_md.jpeg)
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt
Az a biztos, ami már a tárolókban van.
![Valentin-nap a város felett](https://turizmusonline.hu/i/1/3/7/d/5/a/5/4/c/b/b/c/5/0/2/1/8/1/0/6/nincs-cim_md.jpg)
Valentin-nap a város felett
Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
![Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől](https://turizmusonline.hu/i/7/7/5/f/5/b/8/4/3/9/d/f/b/9/a/a/7/1/0/c/nincs-cim_md.jpg)
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől
Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
![Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme](https://turizmusonline.hu/i/d/9/a/8/5/c/c/2/d/5/a/d/0/f/8/5/e/b/5/9/nincs-cim_md.jpg)
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme
A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
![Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék](https://turizmusonline.hu/i/4/7/4/e/d/d/a/0/6/4/3/1/9/c/c/e/0/0/e/a/nincs-cim_md.jpg)
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék
A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
Interjú
![Nagybor vagy semmi](https://turizmusonline.hu/i/7/d/c/8/2/5/2/9/8/0/0/a/5/0/4/e/7/9/6/6/nincs-cim_md.jpg)
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
![Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk](https://turizmusonline.hu/i/1/6/0/e/f/6/7/d/c/0/f/3/2/3/f/e/3/d/1/7/nincs-cim_md.jpg)
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
![Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban](https://turizmusonline.hu/i/5/d/4/9/9/4/1/3/f/3/f/f/4/7/6/d/3/b/6/2/lisa-sigl_md.jpeg)
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.