Megnyertük a borcsatát

(MTI) – Tizenegy párosításból nyolcban magyar borok győzték le a világ legnevesebb termelőitől válogatott tételeket a VinCE Budapest 2012 borrendezvényre meghirdetett vakkóstoláson, amelynek nemzetközi bíráló bizottságában Steven Spurrier, a legendás 1976-os Paris Wine Tasting szervezője is részt vett.

A Franciaországban élő angol borszakértő kezdeményezésére létrejött, később Judgment of Paris (Párizsi ítélet) néven elhíresült vakkóstolón nagy francia és amerikai borok versengtek, és addig elképzelhetetlen módon mindkét kategóriát kaliforniai tételek nyerték.
Az 1976 óta többször megfilmesített "borcsatához" hasonlót Magyarországon még nem rendeztek; a nagyszabású budapesti borrendezvény pénteki szakmai napján tizenegy magyar csúcsbor szállt versenybe a hozzájuk illő külföldi tételekkel.
A 2009-es etyeki Kertész Chardonnay-nél (16,30 pont) ugyan magasabb pontszámot kapott a chilei Montes Alpha Chardonnay, 2010 (16,45 pont), de a másik három magyar fehér legyőzte külföldi vetélytársait: a Pócz Kokas-hegyi Chardonnay, Dél-Balaton, 2009 (15,98 pont) a 2009-es Bourgogne Blanc Les Clous-t (Aubert et Pamela de Villaine, 15,90 pont); a Szent Benedek Tokaji Furmint (Szent Tamás-dűlő), 2008 (15,33 pont) Nicolas Joly 2008-as Savennieres Les Vieuxs Clous-ját (13,62 pont), és a Fríz Mátrai Hárslevelű, 2008 (17,28 pont) a 2010-es portugál Quinta de Cidro Alvarinhó-t (16,44 pont).
Taroltak a magyar vörösek is: a Vylyan Gombás Pinot Noir, Villány, 2008, 16,61 pontot kapott a burgundi Pierre André Gevrey-Chambertin, 2006, 16,11 pontjával szemben, és bár a Takler Regnum, Szekszárd, 2007, csak 16,13 pontot gyűjtött be a kaliforniai Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon szűretlen, 2005, 16,41 pontjához képest, az egri Kovács Nimród Pincészet 2006-os NJK-je 15,80 pontot ért el a dél-afrikai Capaia, 2006, 15,00 pontja ellenében.
A Scheurebe, 2009 Nr. 2 TBA (17,91 pont) a zsűri értékelése szerint jobbnak bizonyult a szintén magasra értékelt 2006-os Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyosnál (17,45 pont), de a Degenfeld Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2006 (18 pont) diadalmaskodott az 1999-es sauternes-i Suduiraut-val (17,70 pont), a Tokaj Classic Aszú 6 puttonyos, (18,13 pont) a 2001-es német Riesling Beerenauslese Br.-J.-Sonnenuhrral (17,54 pont), a Puklus Tokaji Aszúeszencia, 2003 (17,64 pont) pedig a 2008-as ausztrál Peter Lehmann Botrytis Semillonnal szemben (17,04 pont).
„Ilyen borverseny Magyarországon nem volt, más ugyanis, ha magyarok kóstolják össze a hazai borokat a nemzetköziekkel, és ha egy túlnyomóan külföldi szakértőkből álló zsűri teszi ugyanezt” – értékelte az MTI kérdésére az eredményeket vasárnap a VinCE Budapest főszervezője.
Németh Ágnes beszámolója szerint a huszonkét bort "sosem látott össztapasztalattal rendelkező", három Master of Wine-nal felálló nemzetközi zsűri bírálta el, melyben Steven Spurrier mellett Josef Schuller (Ausztria), Frank Smulders (Hollandia), Peter McCombie (Egyesült Királyság), Tony Aspler (Kanada), Taner Ögütoglu (Törökország), Mészáros Gabriella és Romsics László (Magyarország) kapott helyet.
„Nem számítottam ekkora különbségre. Arra gondoltam, hogy a tokajiak közül egy-kettő győzni fog, de ilyen eredményre nem” – árulta el Németh Ágnes, kiemelve: nagy siker, hogy a zsűri még a Vylyan Gombását is magasabb pontszámmal jutalmazta, mint a fajta hazájából, Burgundiából származó Gevrey-Chambertin pinot noirt.
Steven Spurrier az MTI-nek nyilatkozva a furmintot és a cabernet franc-t emelte ki mint a magyarországi termőhelyeken a legnagyobb lehetőségeket magukban hordozó fajtákat, de hozzátette: a borrendezvényen nagyon szép magyar pinot noirokkal is találkozott. (MTI)


Egészséges sütemények az ünnepekre

Egészséges sütemények az ünnepekre 

Karácsonykor is lehet egészségeset, de egyúttal finomat is sütni!
 Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata

Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata 

Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata, a CJ Foods, zöldmezős fejlesztés keretében készételgyártó üzemet és logisztikai központot épít Dunavarsányban.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.