A napjainkban használatos üveg borospalackmodell gyakorlatilag a XIX. század óta nem változott semmit. A globális borágazat nagyjából 35 milliárd ilyen edényt használ el, és a szállításuk alatt rendkívül tág tér marad kihasználatlanul.
Egy 2017-ben alapított, Garçon Wines nevű cég kifejlesztett egy lapos, „postaládába is bedobható”, műanyag borospalackot. A találmány idáig főleg a speciális alkalmakkor odaajándékozott különleges borok innovatív csomagolásaként tűnt fel itt-ott a piacon, de az ötletgazdák most elhatározták, hogy ipari volumenben is neki látnak a gyártásához. Sok tényező indokolja a váltást.
A palack például a kupakjával együtt újrafeldolgozott anyagokból készül, és reciklálható. A hagyományos üveg verziónál 40 százalékkal kevesebb helyet igényel, és 87(!) százalékkal könnyebb nála. Állítólag a cég saját, 10 lapos palack befogadására alkalmas kartondobozába csupán négy hagyományos borosüveg férne el. Ha az adatok igazak, az új fejlesztés hadrendbe állítása óriási mértékben leszoríthatná a borszállítás költségeit és globális szintű alkalmazása gyökeresen csökkenthetné a borászati szektor környezetterhelését.
Forrás: Élelmiszer Online