Az amerikai franchise a "rendkívüli gazdasági körülményekre" és az "egyedi működtetési bonyodalmakra" hivatkozik a bezárásoknál. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy az országot csak alig 300 000-en lakják, tehát a fizetőképes kereslet meglehetősen szűk körből kerülhet ki - írja a Financial Times.
A pénzügyi válság úgy érintette a céget, hogy közel megduplázta az importköltségeket. A cég ugyanis a legtöbb hozzávalót az eurót használó Németországból hozatta be, így az izlandi korona euróval szembeni zuhanása felvállalhatatlan költségeket okozott az étteremláncnak. A válság idején többször felmerült, hogy Izland gyorsan lépjen be az Európai Unióba és kezdje meg a közös pénz átvételét, amellyel a hasonló árfolyam-ingadozások kiküszöbölhetőek.
Az utolsó nyitvatartási napra az éttermeknek kisegítő személyzetet kellett felvenniük, a szigetlakók ugyanis hosszú sorokban vártak az utolsó menükre. Legalább húsz percbe került, mire a vevő megkapott egy hamburgert, míg az úgynevezett drive-in ablakok előtt valódi forgalmi dugók alakultak ki a vacsorára várakozó autósok miatt.
Izlandról tizenhat év után vonul ki a McDonald's, és ezzel a szigetország egyike lesz annak a kevés nyugati államnak, ahol a vevők nem ehetnek többé Mc-menüket. A három étterem fenntartása eddig sem volt olcsó, mert az elszigetelt országba Németországból hozták az alapanyagokat. Az izlandi korona gyengülésével azonban a költségek kétszeresére nőttek, indokolta a bezárást Jon Gardar Ogmundsson. a gyorsétterem hálózat helyi vezetője. Ogmunddson most azt tervezi, hogy üzleteit átnevezi és ott olcsóbb, izlandi alapanyagokat felhasználó vendéglátóhelyeket hoz létre. A válság pusztításának így egyfajta szimbóluma, hogy olyan McDonald's nélküli államokhoz csatlakozik most Izland, mint Albánia, Örményország vagy Bosznia-Hercegovina. (FT, index, origo)
Megrohanták a McDonald'sokat Izlandon
Kígyózó sorok és forgalmi káosz kísérte Izlandon a McDonald's éttermek utolsó munkanapját. A háromszázezer lakosú szigetország három amerikai gyorséttermének bezárását múlt hétfőn jelentette be a hálózat helyi vezetője, aki a pénzügyi válsággal indokolta a döntést.

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon
Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől
Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris
A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.