Megrohanták a McDonald'sokat Izlandon

Kígyózó sorok és forgalmi káosz kísérte Izlandon a McDonald's éttermek utolsó munkanapját. A háromszázezer lakosú szigetország három amerikai gyorséttermének bezárását múlt hétfőn jelentette be a hálózat helyi vezetője, aki a pénzügyi válsággal indokolta a döntést.

Az amerikai franchise a "rendkívüli gazdasági körülményekre" és az "egyedi működtetési bonyodalmakra" hivatkozik a bezárásoknál. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy az országot csak alig 300 000-en lakják, tehát a fizetőképes kereslet meglehetősen szűk körből kerülhet ki - írja a Financial Times. A pénzügyi válság úgy érintette a céget, hogy közel megduplázta az importköltségeket. A cég ugyanis a legtöbb hozzávalót az eurót használó Németországból hozatta be, így az izlandi korona euróval szembeni zuhanása felvállalhatatlan költségeket okozott az étteremláncnak. A válság idején többször felmerült, hogy Izland gyorsan lépjen be az Európai Unióba és kezdje meg a közös pénz átvételét, amellyel a hasonló árfolyam-ingadozások kiküszöbölhetőek. Az utolsó nyitvatartási napra az éttermeknek kisegítő személyzetet kellett felvenniük, a szigetlakók ugyanis hosszú sorokban vártak az utolsó menükre. Legalább húsz percbe került, mire a vevő megkapott egy hamburgert, míg az úgynevezett drive-in ablakok előtt valódi forgalmi dugók alakultak ki a vacsorára várakozó autósok miatt. Izlandról tizenhat év után vonul ki a McDonald's, és ezzel a szigetország egyike lesz annak a kevés nyugati államnak, ahol a vevők nem ehetnek többé Mc-menüket. A három étterem fenntartása eddig sem volt olcsó, mert az elszigetelt országba Németországból hozták az alapanyagokat. Az izlandi korona gyengülésével azonban a költségek kétszeresére nőttek, indokolta a bezárást Jon Gardar Ogmundsson. a gyorsétterem hálózat helyi vezetője. Ogmunddson most azt tervezi, hogy üzleteit átnevezi és ott olcsóbb, izlandi alapanyagokat felhasználó vendéglátóhelyeket hoz létre. A válság pusztításának így egyfajta szimbóluma, hogy olyan McDonald's nélküli államokhoz csatlakozik most Izland, mint Albánia, Örményország vagy Bosznia-Hercegovina. (FT, index, origo)

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.