Megrohanták a McDonald'sokat Izlandon

Kígyózó sorok és forgalmi káosz kísérte Izlandon a McDonald's éttermek utolsó munkanapját. A háromszázezer lakosú szigetország három amerikai gyorséttermének bezárását múlt hétfőn jelentette be a hálózat helyi vezetője, aki a pénzügyi válsággal indokolta a döntést.

Az amerikai franchise a "rendkívüli gazdasági körülményekre" és az "egyedi működtetési bonyodalmakra" hivatkozik a bezárásoknál. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy az országot csak alig 300 000-en lakják, tehát a fizetőképes kereslet meglehetősen szűk körből kerülhet ki - írja a Financial Times. A pénzügyi válság úgy érintette a céget, hogy közel megduplázta az importköltségeket. A cég ugyanis a legtöbb hozzávalót az eurót használó Németországból hozatta be, így az izlandi korona euróval szembeni zuhanása felvállalhatatlan költségeket okozott az étteremláncnak. A válság idején többször felmerült, hogy Izland gyorsan lépjen be az Európai Unióba és kezdje meg a közös pénz átvételét, amellyel a hasonló árfolyam-ingadozások kiküszöbölhetőek. Az utolsó nyitvatartási napra az éttermeknek kisegítő személyzetet kellett felvenniük, a szigetlakók ugyanis hosszú sorokban vártak az utolsó menükre. Legalább húsz percbe került, mire a vevő megkapott egy hamburgert, míg az úgynevezett drive-in ablakok előtt valódi forgalmi dugók alakultak ki a vacsorára várakozó autósok miatt. Izlandról tizenhat év után vonul ki a McDonald's, és ezzel a szigetország egyike lesz annak a kevés nyugati államnak, ahol a vevők nem ehetnek többé Mc-menüket. A három étterem fenntartása eddig sem volt olcsó, mert az elszigetelt országba Németországból hozták az alapanyagokat. Az izlandi korona gyengülésével azonban a költségek kétszeresére nőttek, indokolta a bezárást Jon Gardar Ogmundsson. a gyorsétterem hálózat helyi vezetője. Ogmunddson most azt tervezi, hogy üzleteit átnevezi és ott olcsóbb, izlandi alapanyagokat felhasználó vendéglátóhelyeket hoz létre. A válság pusztításának így egyfajta szimbóluma, hogy olyan McDonald's nélküli államokhoz csatlakozik most Izland, mint Albánia, Örményország vagy Bosznia-Hercegovina. (FT, index, origo)

Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának kerek évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz 

Az idén 48 éves Magyar Konyha a főszezonra ismét olvasói kezébe adja ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.
Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány

Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány 

Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját 

Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén 

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.

Interjú

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.