Az amerikai franchise a "rendkívüli gazdasági körülményekre" és az "egyedi működtetési bonyodalmakra" hivatkozik a bezárásoknál. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy az országot csak alig 300 000-en lakják, tehát a fizetőképes kereslet meglehetősen szűk körből kerülhet ki - írja a Financial Times.
A pénzügyi válság úgy érintette a céget, hogy közel megduplázta az importköltségeket. A cég ugyanis a legtöbb hozzávalót az eurót használó Németországból hozatta be, így az izlandi korona euróval szembeni zuhanása felvállalhatatlan költségeket okozott az étteremláncnak. A válság idején többször felmerült, hogy Izland gyorsan lépjen be az Európai Unióba és kezdje meg a közös pénz átvételét, amellyel a hasonló árfolyam-ingadozások kiküszöbölhetőek.
Az utolsó nyitvatartási napra az éttermeknek kisegítő személyzetet kellett felvenniük, a szigetlakók ugyanis hosszú sorokban vártak az utolsó menükre. Legalább húsz percbe került, mire a vevő megkapott egy hamburgert, míg az úgynevezett drive-in ablakok előtt valódi forgalmi dugók alakultak ki a vacsorára várakozó autósok miatt.
Izlandról tizenhat év után vonul ki a McDonald's, és ezzel a szigetország egyike lesz annak a kevés nyugati államnak, ahol a vevők nem ehetnek többé Mc-menüket. A három étterem fenntartása eddig sem volt olcsó, mert az elszigetelt országba Németországból hozták az alapanyagokat. Az izlandi korona gyengülésével azonban a költségek kétszeresére nőttek, indokolta a bezárást Jon Gardar Ogmundsson. a gyorsétterem hálózat helyi vezetője. Ogmunddson most azt tervezi, hogy üzleteit átnevezi és ott olcsóbb, izlandi alapanyagokat felhasználó vendéglátóhelyeket hoz létre. A válság pusztításának így egyfajta szimbóluma, hogy olyan McDonald's nélküli államokhoz csatlakozik most Izland, mint Albánia, Örményország vagy Bosznia-Hercegovina. (FT, index, origo)
Megrohanták a McDonald'sokat Izlandon
Kígyózó sorok és forgalmi káosz kísérte Izlandon a McDonald's éttermek utolsó munkanapját. A háromszázezer lakosú szigetország három amerikai gyorséttermének bezárását múlt hétfőn jelentette be a hálózat helyi vezetője, aki a pénzügyi válsággal indokolta a döntést.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.