2018. július 4-én először szervezte meg az Istvándy Pincészet a Kéknyelű Ízlelő elnevezésű szakmai nappal összekötött sétálókóstolóját. A szakmai részen közel 30 borász sereglett össze és hozta el megmutatni a pincészet 1-1 kiemelkedő Kéknyelűjét, amelyeket vakkóstolás útján kóstoltak végig együtt. Horkay András és Istvándy Gergely vezetésével évjáratonként beszélték meg az összegyűltek az eredményeket és vitatkoztak arról, hogy mely bor, illetve borok állnak legközelebb az Origóhoz, azaz mely borok képviselik azt a stílust, amelyet a későbbiekben egységesen követnének majd a borászok.
„Ez az esemény egy mérföldkő lett a fajta életében. A kéknyelűből szép borok készülhetnek, különböző stílusban: frissen, reduktívan is nagyon szép és élvezhető, valamint hosszabb érlelés után is lehet még forgalmazni a bort, nem fogunk benne csalódni. Mivel kevés ültetvény van belőle, így mindenképpen az egyediséget kell keresni benne. A fajta különlegessége az érlelésben rejlik, ez pedig más fajtákhoz képest többletet jelent. Ezt kell a gyakorlatba közösen átültetni. Szerencsére a borászokban megvan az erre való nyitottság, így optimista vagyok. Szerintem mindenünk adott ahhoz, hogy a bor presztízsét tovább emeljük és egyre nagyobb sikereket érjünk el a fajtával.” – mondta el a rendezvénnyel kapcsolatosan gondolatait Istvándy Gergely (Istvándy Pincészet) ötletgazda és szervező.
A top 10-es Origó lista a következő lett (nem sorrendben):
Szászi Birtok 2017
Szabó Pince 2017
Skizo Borház 2017
Folly Arborétum és Borászat 2017
Sipos Borház 2016
Fölföldi Béla 2016
Istvándy Pincészet 2016
Istvándy Pincészet 2015
Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013
A délelőtti szakmai kóstolást délután egy nyilvános sétálókóstoló követte az Istvándy Birtokon, ahol a közönség is megismerkedhetett a badacsonyi Kéknyelűvel. A sok friss tétel mellett többen készültek vintage borsorral, illetve az Első Magyar Borház – Szeremley-birtok jóvoltából 2006-os, illetve 2000-es évjáratos tételt is lehetett kóstolni.
A délelőtt megbeszélteket, a Kéknyelű jövőképét Laposa Bence (Laposa Birtok), Földi Bálint (Sabar Borház), Istvándy Gergely, Horkay András és Ercsey Dániel foglalta össze a nagyközönségnek egy rögtönzött kerekasztal-beszélgetés formájában.
Az eseménnyel a kiállító borászok és a házigazda Istvándy Gergely is szeretnének hagyományt teremteni.
Forrás: Vendég & Hotel