Megszülettek az első Kéknyelű origó borok

Kéknyelű Ízlelő néven először tartották meg a badacsonyi borászok a fajtának szentelt sétálókóstolót: megszülettek az első origó borok a Kéknyelűek körében is.

2018. július 4-én először szervezte meg az Istvándy Pincészet a Kéknyelű Ízlelő elnevezésű szakmai nappal összekötött sétálókóstolóját. A szakmai részen közel 30 borász sereglett össze és hozta el megmutatni a pincészet 1-1 kiemelkedő Kéknyelűjét, amelyeket vakkóstolás útján kóstoltak végig együtt. Horkay András és Istvándy Gergely vezetésével évjáratonként beszélték meg az összegyűltek az eredményeket és vitatkoztak arról, hogy mely bor, illetve borok állnak legközelebb az Origóhoz, azaz mely borok képviselik azt a stílust, amelyet a későbbiekben egységesen követnének majd a borászok.

„Ez az esemény egy mérföldkő lett a fajta életében. A kéknyelűből szép borok készülhetnek, különböző stílusban: frissen, reduktívan is nagyon szép és élvezhető, valamint hosszabb érlelés után is lehet még forgalmazni a bort, nem fogunk benne csalódni. Mivel kevés ültetvény van belőle, így mindenképpen az egyediséget kell keresni benne. A fajta különlegessége az érlelésben rejlik, ez pedig más fajtákhoz képest többletet jelent. Ezt kell a gyakorlatba közösen átültetni. Szerencsére a borászokban megvan az erre való nyitottság, így optimista vagyok. Szerintem mindenünk adott ahhoz, hogy a bor presztízsét tovább emeljük és egyre nagyobb sikereket érjünk el a fajtával.” – mondta el a rendezvénnyel kapcsolatosan gondolatait Istvándy Gergely (Istvándy Pincészet) ötletgazda és szervező.

A top 10-es Origó lista a következő lett (nem sorrendben):

Szászi Birtok 2017

Szabó Pince 2017

Skizo Borház 2017

Folly Arborétum és Borászat 2017

Sipos Borház 2016

Fölföldi Béla 2016

Istvándy Pincészet 2016

Istvándy Pincészet 2015

Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013

A délelőtti szakmai kóstolást délután egy nyilvános sétálókóstoló követte az Istvándy Birtokon, ahol a közönség is megismerkedhetett a badacsonyi Kéknyelűvel. A sok friss tétel mellett többen készültek vintage borsorral, illetve az Első Magyar Borház – Szeremley-birtok jóvoltából 2006-os, illetve 2000-es évjáratos tételt is lehetett kóstolni.

A délelőtt megbeszélteket, a Kéknyelű jövőképét Laposa Bence (Laposa Birtok), Földi Bálint (Sabar Borház), Istvándy Gergely, Horkay András és Ercsey Dániel foglalta össze a nagyközönségnek egy rögtönzött kerekasztal-beszélgetés formájában.

Az eseménnyel a kiállító borászok és a házigazda Istvándy Gergely is szeretnének hagyományt teremteni.

Forrás: Vendég & Hotel


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.