Megtalálták a bor őshazáját

Törökország délkeleti részén, Anatóliában készítettek először bort préselt szőlőből 10 ezer évvel ezelőtt - állítja José Vouillamoz svájci tudós. A botanikus Vouillamoz és Patrick McGovern molekuláris biológus tíz éve eredt a bor eredetének nyomába a házi és vadszőlőfajták DNS-esének tanulmányozásával.

lőször az általam közel-keletinek nevezett anatóliai, örmény és grúz szőlőmintákat kezdtük el gyűjteni, hogy meghatározzuk, melyik vidék vadszőlője van genetikai szempontból a legközelebb a most termesztett szőlőfajtákhoz" - mondta el a botanikus. "Kiderült, hogy Anatóliáé" - tette hozzá a svájci tudós, aki úgy véli, minden valószínűség szerint itt háziasították legelőször a szőlőt.

Az elméletet Patrick McGovern munkája is alátámasztja. A pennsylvaniai egyetem múzeumának laboratóriumában az ókori hajókban talált folyadékok üledékét elemezve a molekuláris biológus is arra a következtetésre jutott, hogy a mai nagy borfajták anatóliai eredetre vezethetők vissza.

Az amerikai tudós, aki több régi borokról írt könyv szerzője, egy eredeti vegyészeti eljárást alkalmazott, ennek segítségével sikerült cserépmaradványokon is felfedeznie parányi borkősavat, amelynek egyetlen Közép-Keleten ismert forrása a szőlő lehet.

Még ha Grúzia, Örményország és Irán is szerepet játszott a bor születésében, a kutatás elsődleges eredményei arra engednek következtetni, hogy a mai Törökország délkeleti részében termesztették az első Vitis Vinifera (bortermő szőlő) fürtöket, körülbelül időszámításunk előtt és 8500 és 5000 között.

A két kutatónak DNS-szekvenálással sikerült rekonstruálnia több száz jelenlegi szőlőfajta családfáját. Valamennyi a mai Irán, Irak és a Nílus völgye között elterülő, a mezőgazdaság bölcsőjének tartott anatóliai "termékeny félholdon" termő tizenhárom vad szőlőfajból eredeztethető. A tudósok példaként a Gouais blanc (német nevén Heunisch weiss) nevű, Vouillamoz által a szőlő Casanovájának is becézett ősi szőlőfajtát említik, amely legalább 80 európai szőlőfajta, közöttük a Chardonnay, a Gamay és a rizling őse.  (Forrás:hirado.hu)

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.