Egy és egynegyed évszázaddal ezelőtt nyitotta meg a Centrált1887-ben Seemann Károly, aki az akkori főváros egyik vezető kávéház tulajdonosa volt. Ezekben az évtizedekben a budapesti kávéház kultúra méltó vetélytársa volt az Európában élvonalbelinek számító bécsinek, így nem csoda, ha a Centrál is jelenséggé vált a város vendéglátásának palettáján.
A kávéházak világának lerombolását hozó évtizedek után a rendszerváltás idején dr. Somody Imre vállalta fel a hagyományok feltámasztásának embert próbáló feladatát, és most, a nyitás 125. évfordulóján új gasztronómiai szelt fogott a kávéház hajójának vitorláiba. Természetesen az új szelekhez új kormányos is jár: Kalocsai Gábor séf forgatja a kereket és a fakanalat a továbbiakban.
„Nem ez az egyetlen változás a kávéház életében – mondta dr. Somody Imre. - Rá kellett jönnünk, hogy nem elég, ha valaki csak pénzt és lehetőséget ad, igenis fontos a személyes jelenlét ahhoz, hogy lélekkel teljen meg ez a gyönyörű épület. Ezér gyakorlatilag beköltöztem a Centrálba jómagam is, és remélem, hogy a változások nem csak kulturálisan érdekes, hanem gazdaságosan működő vendéglátóhellyé teszik a kávéházat.”
Dr.Somody Imre (a háttérben Kalocsai Gábor séf)
A változás tehát két pilléren támaszkodik: a gasztronómiai hagyományok őrzésén, folytatásán és a kulturális élet katalizálásán, és szeretnék, ha a Centrál ismét kulturális találkozóhellyé válna.
Az új séf, Kalocsai Gábor felvállaltan a családi gyökerekből merít, és a nagymama konyhájára alapozza a megújulást.
„Sokat merítettem egy XIX. századi szakácskönyvből, amely 'Emma asszony szakácskönyve' címen a Hét című hetilap által közölt recepteket foglalta kötetbe. Érdekes egybeesés, hogy a lap szerkesztőségének törzshelye az akkor Centrál volt – mondta Kalocsai Gábor. - Megértettem, mit kér Somody úr, és ő megértette, mit kérek én.”
Könnyed Budapesti Konyha. Ezzel a mottóval állította össze a ház új étlapját, amely a múlt századelő polgári konyháját idézi vissza, természetesen minőségi, hazai alapanyagokra építve. Finom, ízletes ételek, amelyeket nem megfejteni, hanem egyszerűen élvezni kell.
Bemutatkozásképpen október utolsó hétvégéjén az új étlap kiemelt fogásait menübe rendezve kóstolhatják meg az érdeklődők a Centrál Kávéházban.
(kép és szöveg: Kolbe Gábor)