Megújul a 125 éves Centrál

(Tudósítónktól) - Könnyed Budapesti Konyha mottóval újítja meg kulináris kínálatát a legnagyobb hagyományokkal rendelkező budapesti kávéház, a belvárosi Centrál.

Egy és egynegyed évszázaddal ezelőtt nyitotta meg a Centrált1887-ben Seemann Károly, aki az akkori főváros egyik vezető kávéház tulajdonosa volt. Ezekben az évtizedekben a budapesti kávéház kultúra méltó vetélytársa volt az Európában élvonalbelinek számító bécsinek, így nem csoda, ha a Centrál is jelenséggé vált a város vendéglátásának palettáján.
A kávéházak világának lerombolását hozó évtizedek után a rendszerváltás idején dr. Somody Imre vállalta fel a hagyományok feltámasztásának embert próbáló feladatát, és most, a nyitás 125. évfordulóján új gasztronómiai szelt fogott a kávéház hajójának vitorláiba. Természetesen az új szelekhez új kormányos is jár: Kalocsai Gábor séf forgatja a kereket és a fakanalat a továbbiakban.
„Nem ez az egyetlen változás a kávéház életében – mondta dr. Somody Imre. - Rá kellett jönnünk, hogy nem elég, ha valaki csak pénzt és lehetőséget ad, igenis fontos a személyes jelenlét ahhoz, hogy lélekkel teljen meg ez a gyönyörű épület. Ezér gyakorlatilag beköltöztem a Centrálba jómagam is, és remélem, hogy a változások nem csak kulturálisan érdekes, hanem gazdaságosan működő vendéglátóhellyé teszik a kávéházat.”

Dr.Somody Imre (a háttérben Kalocsai Gábor séf)

A változás tehát két pilléren támaszkodik: a gasztronómiai hagyományok őrzésén, folytatásán és a kulturális élet katalizálásán, és szeretnék, ha a Centrál ismét kulturális találkozóhellyé válna.
Az új séf, Kalocsai Gábor felvállaltan a családi gyökerekből merít, és a nagymama konyhájára alapozza a megújulást.
„Sokat merítettem egy XIX. századi szakácskönyvből, amely 'Emma asszony szakácskönyve' címen a Hét című hetilap által közölt recepteket foglalta kötetbe. Érdekes egybeesés, hogy a lap szerkesztőségének törzshelye az akkor Centrál volt – mondta Kalocsai Gábor. - Megértettem, mit kér Somody úr, és ő megértette, mit kérek én.”
Könnyed Budapesti Konyha. Ezzel a mottóval állította össze a ház új étlapját, amely a múlt századelő polgári konyháját idézi vissza, természetesen minőségi, hazai alapanyagokra építve. Finom, ízletes ételek, amelyeket nem megfejteni, hanem egyszerűen élvezni kell.
Bemutatkozásképpen október utolsó hétvégéjén az új étlap kiemelt fogásait menübe rendezve kóstolhatják meg az érdeklődők a Centrál Kávéházban.

(kép és szöveg: Kolbe Gábor)


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.