Megújul a 125 éves Centrál

(Tudósítónktól) - Könnyed Budapesti Konyha mottóval újítja meg kulináris kínálatát a legnagyobb hagyományokkal rendelkező budapesti kávéház, a belvárosi Centrál.

Egy és egynegyed évszázaddal ezelőtt nyitotta meg a Centrált1887-ben Seemann Károly, aki az akkori főváros egyik vezető kávéház tulajdonosa volt. Ezekben az évtizedekben a budapesti kávéház kultúra méltó vetélytársa volt az Európában élvonalbelinek számító bécsinek, így nem csoda, ha a Centrál is jelenséggé vált a város vendéglátásának palettáján.
A kávéházak világának lerombolását hozó évtizedek után a rendszerváltás idején dr. Somody Imre vállalta fel a hagyományok feltámasztásának embert próbáló feladatát, és most, a nyitás 125. évfordulóján új gasztronómiai szelt fogott a kávéház hajójának vitorláiba. Természetesen az új szelekhez új kormányos is jár: Kalocsai Gábor séf forgatja a kereket és a fakanalat a továbbiakban.
„Nem ez az egyetlen változás a kávéház életében – mondta dr. Somody Imre. - Rá kellett jönnünk, hogy nem elég, ha valaki csak pénzt és lehetőséget ad, igenis fontos a személyes jelenlét ahhoz, hogy lélekkel teljen meg ez a gyönyörű épület. Ezér gyakorlatilag beköltöztem a Centrálba jómagam is, és remélem, hogy a változások nem csak kulturálisan érdekes, hanem gazdaságosan működő vendéglátóhellyé teszik a kávéházat.”

Dr.Somody Imre (a háttérben Kalocsai Gábor séf)

A változás tehát két pilléren támaszkodik: a gasztronómiai hagyományok őrzésén, folytatásán és a kulturális élet katalizálásán, és szeretnék, ha a Centrál ismét kulturális találkozóhellyé válna.
Az új séf, Kalocsai Gábor felvállaltan a családi gyökerekből merít, és a nagymama konyhájára alapozza a megújulást.
„Sokat merítettem egy XIX. századi szakácskönyvből, amely 'Emma asszony szakácskönyve' címen a Hét című hetilap által közölt recepteket foglalta kötetbe. Érdekes egybeesés, hogy a lap szerkesztőségének törzshelye az akkor Centrál volt – mondta Kalocsai Gábor. - Megértettem, mit kér Somody úr, és ő megértette, mit kérek én.”
Könnyed Budapesti Konyha. Ezzel a mottóval állította össze a ház új étlapját, amely a múlt századelő polgári konyháját idézi vissza, természetesen minőségi, hazai alapanyagokra építve. Finom, ízletes ételek, amelyeket nem megfejteni, hanem egyszerűen élvezni kell.
Bemutatkozásképpen október utolsó hétvégéjén az új étlap kiemelt fogásait menübe rendezve kóstolhatják meg az érdeklődők a Centrál Kávéházban.

(kép és szöveg: Kolbe Gábor)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.