Megújul a nagyváradi Royal

Hamarosan visszanyeri régi pompáját Nagyvárad egyik legpatinásabb műemlék épülete, az egykori Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő Bémer tér felőli szárnya, legalábbis annak földszintje. A historizmus stílusában épült Sebes-Körös Szálloda 1900-ban felépült szárnyának földszintjén eredetileg is a szálló étterme, a Royal kávéház működött - adta hírül a nagyváradi Krónika

Az épület Körös felőli (a Libertatii térre néző) szárnyát a fürdővel együtt Várad neves építésze, id. Rimanóczy Kálmán építette 1892-ben. Ő 1900-ban a Bémer tér felőli Magyar Király kávéház helyére is kiterjesztette szállodáját, földszintjén megnyitotta a gyorsan közkedveltté vált Royal Kávéházat. Az egész ingatlant végrendeletileg a városra hagyta.

A legenda szerint a kávéház teraszán üldögélt gyakorta Ady Endre egy-egy átlumpolt éjszaka után, és itt játszott a legjobb cigányzenekar a városban, és a szálló vendégei sokszor hajnalig azt hallgatták ablakaikból.

A régebbi, a folyóra néző szárnyban, amelynek főbejárata eredetileg a Körös-part felé nyílt, néhány éve nyitották újra a bihari népi elemekkel ékesített Bihoreana éttermet, az olaszországi tulajdonos pedig december 29-én az egykori Royalt nyitja újra a szocializmus idején patinássá vált nevén, Oradea vendéglőként. A nyitás napját, illetve a szilveszteri mulatságot hirdető szórólapon „a régi hagyomány” reklámszöveg áll.

A stukkók és formák mellett arra is odafigyeltek, hogy a színpaletta ugyanaz legyen, mint a szálló megnyitásakor volt. A terem szépsége lenyűgöző: a historista és neorokokó elemekben bővelkedő, aranydíszes, hatalmas tükrökkel ellátott, oszlopos csarnok legalább kétszer-háromszor akkora, mint az L alakú épület másik szárnyában működő mostani Bihoreana étterem, amelyből egyébként egyenes átjárás nyílik ide. (forrás: Krónika)



Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.