Megújul a nagyváradi Royal

Hamarosan visszanyeri régi pompáját Nagyvárad egyik legpatinásabb műemlék épülete, az egykori Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő Bémer tér felőli szárnya, legalábbis annak földszintje. A historizmus stílusában épült Sebes-Körös Szálloda 1900-ban felépült szárnyának földszintjén eredetileg is a szálló étterme, a Royal kávéház működött - adta hírül a nagyváradi Krónika

Az épület Körös felőli (a Libertatii térre néző) szárnyát a fürdővel együtt Várad neves építésze, id. Rimanóczy Kálmán építette 1892-ben. Ő 1900-ban a Bémer tér felőli Magyar Király kávéház helyére is kiterjesztette szállodáját, földszintjén megnyitotta a gyorsan közkedveltté vált Royal Kávéházat. Az egész ingatlant végrendeletileg a városra hagyta.

A legenda szerint a kávéház teraszán üldögélt gyakorta Ady Endre egy-egy átlumpolt éjszaka után, és itt játszott a legjobb cigányzenekar a városban, és a szálló vendégei sokszor hajnalig azt hallgatták ablakaikból.

A régebbi, a folyóra néző szárnyban, amelynek főbejárata eredetileg a Körös-part felé nyílt, néhány éve nyitották újra a bihari népi elemekkel ékesített Bihoreana éttermet, az olaszországi tulajdonos pedig december 29-én az egykori Royalt nyitja újra a szocializmus idején patinássá vált nevén, Oradea vendéglőként. A nyitás napját, illetve a szilveszteri mulatságot hirdető szórólapon „a régi hagyomány” reklámszöveg áll.

A stukkók és formák mellett arra is odafigyeltek, hogy a színpaletta ugyanaz legyen, mint a szálló megnyitásakor volt. A terem szépsége lenyűgöző: a historista és neorokokó elemekben bővelkedő, aranydíszes, hatalmas tükrökkel ellátott, oszlopos csarnok legalább kétszer-háromszor akkora, mint az L alakú épület másik szárnyában működő mostani Bihoreana étterem, amelyből egyébként egyenes átjárás nyílik ide. (forrás: Krónika)



A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.