Megújul a nagyváradi Royal

Hamarosan visszanyeri régi pompáját Nagyvárad egyik legpatinásabb műemlék épülete, az egykori Rimanóczy Szálló és Gőzfürdő Bémer tér felőli szárnya, legalábbis annak földszintje. A historizmus stílusában épült Sebes-Körös Szálloda 1900-ban felépült szárnyának földszintjén eredetileg is a szálló étterme, a Royal kávéház működött - adta hírül a nagyváradi Krónika

Az épület Körös felőli (a Libertatii térre néző) szárnyát a fürdővel együtt Várad neves építésze, id. Rimanóczy Kálmán építette 1892-ben. Ő 1900-ban a Bémer tér felőli Magyar Király kávéház helyére is kiterjesztette szállodáját, földszintjén megnyitotta a gyorsan közkedveltté vált Royal Kávéházat. Az egész ingatlant végrendeletileg a városra hagyta.

A legenda szerint a kávéház teraszán üldögélt gyakorta Ady Endre egy-egy átlumpolt éjszaka után, és itt játszott a legjobb cigányzenekar a városban, és a szálló vendégei sokszor hajnalig azt hallgatták ablakaikból.

A régebbi, a folyóra néző szárnyban, amelynek főbejárata eredetileg a Körös-part felé nyílt, néhány éve nyitották újra a bihari népi elemekkel ékesített Bihoreana éttermet, az olaszországi tulajdonos pedig december 29-én az egykori Royalt nyitja újra a szocializmus idején patinássá vált nevén, Oradea vendéglőként. A nyitás napját, illetve a szilveszteri mulatságot hirdető szórólapon „a régi hagyomány” reklámszöveg áll.

A stukkók és formák mellett arra is odafigyeltek, hogy a színpaletta ugyanaz legyen, mint a szálló megnyitásakor volt. A terem szépsége lenyűgöző: a historista és neorokokó elemekben bővelkedő, aranydíszes, hatalmas tükrökkel ellátott, oszlopos csarnok legalább kétszer-háromszor akkora, mint az L alakú épület másik szárnyában működő mostani Bihoreana étterem, amelyből egyébként egyenes átjárás nyílik ide. (forrás: Krónika)



Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.