Megújul idén a Gyulai Pálinkafesztivál

Nagyobb sátorral, a hungarikumok hangsúlyosabb jelenlétével várja az érdeklődőket április 15. és 17. között a Gyulai Pálinkafesztivál, amelyet idén új tulajdonosi kör szervez - mondta hétfőn, a békési fürdővárosban tartott sajtótájékoztatón Bora Imre, a rendezvény új főszervezője.

Kifejtette: arra törekszenek, hogy a rendezvény ismét az ország és a szakma elsőszámú pálinkafesztiválja legyen, hozzájáruljon Gyula ismertségének növeléséhez, valamint a fürdőváros és a környező települések vendégéjszakáinak növeléséhez.

Az MTI kérdésére válaszolva Bora Imre elmondta: újdonság lesz idén, hogy nagyobb sátrat állítanak fel a Várkertben, amelyet az eddigi gyakorlattal ellentétben nem osztanak több térre. Arra törekszenek, hogy a Gyulához kötődő termékek, a kolbász, a májas, a csokoládé, valamint a hungarikumok, például a mangalica- és szürkemarha-termékek, a méz, a kürtős kalács hangsúlyosabban jelenjenek meg a fesztiválon.     Hozzátette: idén is szerveznek pálinkaversenyt, ám ezúttal a kereskedelmi főzdék nem nevezhetnek a termékeikkel. Újdonság lesz az is, hogy külön kategóriát alakítanak ki a bérfőzdék által, valamint az otthon, saját fogyasztásra főzött pálinkák számára. A nevezési feltételekről és határidőkről később adnak tájékoztatást.

Bora Imre közölte: a rendezvény szakma általi elismertségét programokkal és konferenciákkal szeretnék emelni, emellett kiemelten figyelnek arra, hogy színvonalas kísérőrendezvényeket is szervezzenek, minden korosztálynak megfelelő zenei kínálatot nyújtsanak.

Koncertet ad idén az Ismerős Arcok, Majka és Curtis, a Kiscsillag, az Irigy Hónaljmirigy, Gáspár Laci, a Bikini, Kis Grófo, Bódi Guszti és Bódi Margit, továbbá a gyulai zenészekből álló Magna Cum Laude együttes.

Görgényi Ernő polgármester elmondta: a fesztivál kiemelt eseménye Gyulának, örülnek, hogy egy tőkeerős, professzionális tulajdonos kezébe került a rendezvény. Bejelentette: öt évre szóló megállapodást szeretne kötni a főszervezővel, amely szerint a város minden évben legalább négymillió forinttal támogatná a szervezést és ingyenesen rendelkezésre bocsátaná a helyszíneket. Erről a január végi képviselő-testületi ülésen döntenek - mondta a polgármester.

Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált Lovász Sándor ötletgazda szervezte meg 2000-ben Gyulán. Az azóta eltelt több mint másfél évtizedben számos hasonló rendezvényt szerveztek országszerte, a békési fesztivál sem színvonalában, sem látogatottságában nem tudta hozni a megfelelő fejlődést. Ezért döntött úgy Lovász Sándor, hogy átadja a rendezési jogokat a Bora Ital-nagykereskedelmi Kft.-nek, amely már 16 éve szervezi a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét - közölték a szervezők.

A 17. Gyulai Pálinkafesztivált április 15. és 17. között rendezik meg a Várkertben.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.