Meki-boom Kínában

(MTI) - Az amerikai McDonald's óriáslánc Kínában meglévő 1.400 étterme mellé 225-250 új megnyitását tervezi az idén, és a jelenlegi 80 ezres létszámát 70 ezerrel növeli.

A munkaerő-toborzást a hétvégén kezdte meg a McDonald's, amely - közleménye szerint - ezzel is nagyratörő terjeszkedését akarja biztosítani. A vállalat tervei szerint 2012 végére több mint 1.600, 2013 végére pedig már 2.000 McDonald's étterem szolgálja majd ki a középosztály növekedésével párhuzamosan bővülő kínai igényeket. A gyorséttermi dolgozóknak az éttermekben kifüggesztett álláshirdetés szerint a vállalat óránként 10 jüan (370 forint) fizetést és évi 13 havi bért ajánl, illetve társadalombiztosítási járulékot is fizet és teljesítmény alapján bónuszt ad.
"Az éttermi kiszolgáló személyzet mellett menedzsment pozíciókra főiskolásokat és egyetemistákat keresünk, akiknek versenyképes béreket és egyéb ösztönzőket kínálunk" - mondta Lin Huj-zsong (Lin Huirong), a vállalat emberi erőforrásért felelős helyi vezetője. A munkaerő-állomány felduzzasztását a Kínában az elmúlt években a versenytársak növekedésének hatására éleződő verseny, a munkaképes korú lakosság arányának növekedése, a képzett munkaerő hiánya és a tehetségek elszívásának veszélye is indokolttá teszi - a demográfiai trendek ugyanis a jelenleginél nagyobb nehézségeket vetítenek előre a következő években. A gyorsétterem-láncok közti versenyt 40 százalékos piaci részesedésével jelenleg a Kentucky Fried Chicken vezeti, amelynek már több mint háromezer étterme van Kínában, és összesen mintegy 250 ezer főt alkalmaz. A KFC a helyi piachoz alkalmazkodásban adott mintát, és agresszív terjeszkedésével nyert elsőséget magának. A McDonald's évek óta próbálkozik a második helyről felkapaszkodni, jelenleg 16 százalékos piaci részesedést tud magáénak. (MTI)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.