Melyek a legjobb balatoni fagylaltozók?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal húsz Balaton-parti fagylaltozót vetett egészségügyi vizsgálat alá. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, bár kisebb hiányosságok miatt 9 létesítményt, köztük egy fagylaltalapanyag-forgalmazót összesen 800.000 forint bírság kifizetésére kötelezték a szakemberek.

Összetett vizsgálat alapján állt össze a balatoni fagyik és fagyizók végső sorrendje. A NÉBIH munkatársai érzékszervi bírálatot, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot egyaránt végeztek. A hatóság egy úgynevezett laborautót is bevetette, ami nélkülözhetetlen volt az érzékszervi vizsgálathoz. A vizsgálat hét esetben tárt fel élelmiszerszennyezési kockázatot, ami elmondásuk szerint többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből ered. A fagylalt hűtésével sehol sem volt probléma. A hatósági szakemberek szerint az ellenőrzés során a fagylaltozók többsége együtt működően viselkedett. Szintén pozitív tapasztalat, hogy a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap korrigálták.

A szakemberek a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat során egy esetben sem találtak kifogásolni valót, ami szintén a jó higiéniai állapotokat támasztja alá. A fogyasztók gfelelő tájékoztatása viszont hagyott némi kívánni valót maga utánA cukrászdások jellemzően az alapanyagok arányának, az allergén információknak és a termékek úgynevezettazo-festék tartalomának kiírásáról feledkeztek meg.

A csokoládéfagyi érzékszervi bírálatakor a leggyengébb termék is „átlagos” lett. Az eperfagyi felhozatal ennél sokkal rosszabbnak bizonyult akadt olyan termék is amely „átlag alattinak” nyilvánítottak, amit, idézzük „aromaszegénység, rossz utóíz, szájban hagyott zsíros érzet” jellemezett. A tesztelők a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták.

A NÉBIH munkatársai szerint tehát a legjobb faglaltozó a balatonfüredi Bergmann Cukrászda, a második a szigligeti Várkávézó, a harmadik pedig a balatonmáriafürdői florida fagylaltozó lett. A kedvenc balatoni fagylaltozókról a NÉBIH közösségi oldalának követői is szavazhattak. Az egy hétig tartó játékban a hatóság által is vizsgált 20 fagylaltozót értékelhették a vásárlók íz, higiénia, kiszolgálás, ár/érték arány és választék alapján. A közösségi szavazáson a révfülöpi Gombóc Fagylaltozó végzett az élen.


A laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok részletes eredményei, valamint további információk, érdekességek olvashatók a NÉBIH termékteszt blogján

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.