Melyek a legjobb balatoni fagylaltozók?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal húsz Balaton-parti fagylaltozót vetett egészségügyi vizsgálat alá. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, bár kisebb hiányosságok miatt 9 létesítményt, köztük egy fagylaltalapanyag-forgalmazót összesen 800.000 forint bírság kifizetésére kötelezték a szakemberek.

Összetett vizsgálat alapján állt össze a balatoni fagyik és fagyizók végső sorrendje. A NÉBIH munkatársai érzékszervi bírálatot, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot egyaránt végeztek. A hatóság egy úgynevezett laborautót is bevetette, ami nélkülözhetetlen volt az érzékszervi vizsgálathoz. A vizsgálat hét esetben tárt fel élelmiszerszennyezési kockázatot, ami elmondásuk szerint többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből ered. A fagylalt hűtésével sehol sem volt probléma. A hatósági szakemberek szerint az ellenőrzés során a fagylaltozók többsége együtt működően viselkedett. Szintén pozitív tapasztalat, hogy a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap korrigálták.

A szakemberek a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat során egy esetben sem találtak kifogásolni valót, ami szintén a jó higiéniai állapotokat támasztja alá. A fogyasztók gfelelő tájékoztatása viszont hagyott némi kívánni valót maga utánA cukrászdások jellemzően az alapanyagok arányának, az allergén információknak és a termékek úgynevezettazo-festék tartalomának kiírásáról feledkeztek meg.

A csokoládéfagyi érzékszervi bírálatakor a leggyengébb termék is „átlagos” lett. Az eperfagyi felhozatal ennél sokkal rosszabbnak bizonyult akadt olyan termék is amely „átlag alattinak” nyilvánítottak, amit, idézzük „aromaszegénység, rossz utóíz, szájban hagyott zsíros érzet” jellemezett. A tesztelők a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták.

A NÉBIH munkatársai szerint tehát a legjobb faglaltozó a balatonfüredi Bergmann Cukrászda, a második a szigligeti Várkávézó, a harmadik pedig a balatonmáriafürdői florida fagylaltozó lett. A kedvenc balatoni fagylaltozókról a NÉBIH közösségi oldalának követői is szavazhattak. Az egy hétig tartó játékban a hatóság által is vizsgált 20 fagylaltozót értékelhették a vásárlók íz, higiénia, kiszolgálás, ár/érték arány és választék alapján. A közösségi szavazáson a révfülöpi Gombóc Fagylaltozó végzett az élen.


A laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok részletes eredményei, valamint további információk, érdekességek olvashatók a NÉBIH termékteszt blogján

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.