Melyek a legjobb balatoni fagylaltozók?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal húsz Balaton-parti fagylaltozót vetett egészségügyi vizsgálat alá. Élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, bár kisebb hiányosságok miatt 9 létesítményt, köztük egy fagylaltalapanyag-forgalmazót összesen 800.000 forint bírság kifizetésére kötelezték a szakemberek.

Összetett vizsgálat alapján állt össze a balatoni fagyik és fagyizók végső sorrendje. A NÉBIH munkatársai érzékszervi bírálatot, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot egyaránt végeztek. A hatóság egy úgynevezett laborautót is bevetette, ami nélkülözhetetlen volt az érzékszervi vizsgálathoz. A vizsgálat hét esetben tárt fel élelmiszerszennyezési kockázatot, ami elmondásuk szerint többnyire a rendetlenségből, vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből ered. A fagylalt hűtésével sehol sem volt probléma. A hatósági szakemberek szerint az ellenőrzés során a fagylaltozók többsége együtt működően viselkedett. Szintén pozitív tapasztalat, hogy a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap korrigálták.

A szakemberek a mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat során egy esetben sem találtak kifogásolni valót, ami szintén a jó higiéniai állapotokat támasztja alá. A fogyasztók gfelelő tájékoztatása viszont hagyott némi kívánni valót maga utánA cukrászdások jellemzően az alapanyagok arányának, az allergén információknak és a termékek úgynevezettazo-festék tartalomának kiírásáról feledkeztek meg.

A csokoládéfagyi érzékszervi bírálatakor a leggyengébb termék is „átlagos” lett. Az eperfagyi felhozatal ennél sokkal rosszabbnak bizonyult akadt olyan termék is amely „átlag alattinak” nyilvánítottak, amit, idézzük „aromaszegénység, rossz utóíz, szájban hagyott zsíros érzet” jellemezett. A tesztelők a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát a Balatonmáriafürdőn székelő Florida Fagyizóban kóstolták.

A NÉBIH munkatársai szerint tehát a legjobb faglaltozó a balatonfüredi Bergmann Cukrászda, a második a szigligeti Várkávézó, a harmadik pedig a balatonmáriafürdői florida fagylaltozó lett. A kedvenc balatoni fagylaltozókról a NÉBIH közösségi oldalának követői is szavazhattak. Az egy hétig tartó játékban a hatóság által is vizsgált 20 fagylaltozót értékelhették a vásárlók íz, higiénia, kiszolgálás, ár/érték arány és választék alapján. A közösségi szavazáson a révfülöpi Gombóc Fagylaltozó végzett az élen.


A laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatok részletes eredményei, valamint további információk, érdekességek olvashatók a NÉBIH termékteszt blogján

 


Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról

Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról 

Egy év leforgása alatt az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1 százalékkal nőtt.
Andy Warhol és az Absolut vodka

Andy Warhol és az Absolut vodka 

Limitált kiadású Andy Warhol palackkal ünnepli az Absolut a művész újra felfedezett kék festményét.
Vörösborfesztivál-nyitány Villányban

Vörösborfesztivál-nyitány Villányban 

A koncertek mellett lesz szüreti felvonulás és bemutatkoznak a borrendek is...
Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal 

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján.
Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be

Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be 

A Kék Elefánt Kávézó nyerte el Magyarország első vendéglátóhelyeként a Good Travel Seal fenntarthatósági minősítést.
Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék

Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék  

Mostantól magasabb fokozatra kapcsolnak a Gasztrohegy lakói: május végéig más és más programokkal várják a vendégeket.
Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság

Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság 

A Magyarországon megrendezésre kerülő világversenyen hazánkat idén Nyirkos Patrik képviseli.
Ünnepi rendezvény a Vámház körúton

Ünnepi rendezvény a Vámház körúton 

A mozgó éttermek a Vámház körúton ünneplik a századik rendezvényt.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól

Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól 

Tízezreket várnak az ország sörbulijára a Városligeti Műjégpályára.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.