Melyik nyelven reklámozzák a legtöbb kaját Amerikában?

A gyermekkori elhízás olyan gyakori jelenség az Egyesült Államokban, hogy már-már járványnak számít. Az okokat kereső tanulmányok sorában egy friss kutatás az ételreklámok szerepét vizsgálja, méghozzá nyelvi szempontból - írja a nyest.hu.

Ki ne látott volna olyan kisgyereket, akinek egyik kezében egy szelet csoki olvadozik, míg a másik kezével éppen egy chipset próbál a szájába gyömöszölni? Az őt kísérő szülők bevásárló szatyrából pedig további, kifogyhatatlannak tűnő muníció kandikál ki. Szerencsére nálunk (még) nem annyira megszokott ez a jelenség – létezik viszont olyan ország, ahol a gyerekek túlnyomó része nem barátja a mérlegnek. A tudósok nemrég a gyermekek számára csúcsidőnek számító szombat délelőtti és hétköznap délutáni tévéműsorokat elemezték 12 csatornán, típus és nyelv szerint. Azt találták, hogy a reklámoknak nem kevesebb mint egynegyede bátorította az ifjú tévénézőket különböző ételek és italok fogyasztására. A Science Daily beszámolója szerint a reklámfilmek 91,2 %-a hangzott el angol nyelven, 8,7 % célozta meg a spanyol bevándorlókat, és a majdnem hatezer felvétel közül csupán egyetlen egy volt kétnyelvű. Gyorséttermek, édességek, chipsek, ropogtatni valók és cukrozott italok: minden 5. reklám ezek fogyasztására buzdított. A vizsgált csatornák közül a gyerekadók 76 %-kal több "nasi" reklámot sugároztak, mint a felnőtteknek szóló csatornák. És nem jobb a helyzet a tiniknek szóló adókon sem (pl. MTV), ahol az arány megközelítőleg ugyanez. Ez a mostani volt az első tanulmány, ami a spanyol nyelvű ételreklámokat vizsgálta Amerikában. Bár az arányokat tekintve nem volt különbség az angol és a spanyol nyelvű csatornák között, a spanyol adók gyakrabban szerepeltettek alkohol-és gyorséttermi hirdetéseket, mint másfajta étkeket. Nem meglepő, hogy a spanyol gyerekek körében is egyre többet fenyeget a kóros kövérség. „Az iskolákban és a családokban átfogó táplálkozási programokat kell népszerűsíteni, és ezzel együtt csökkenteni kell az ételreklámok számát a médiában” – szögezik le a kutatás vezetői. „Meg kell értetni a fiatalokkal a hirdetések mögött meghúzódó gazdasági érdekeket, és fel kell hívni a figyelmüket azokra a stratégiákra, amiken keresztül a média felébreszti a vágyat a fogyasztásra. A nagyobb éberség felvértezheti a nézőket az ételreklámok kóros hatásai ellen.” Meg kell hagyni, az ételreklámok között szerepeltek gyümölcs, zöldség és gyümölcslevek fogyasztására buzdító darabok is. Ezek száma azonban elenyésző volt: mindössze 1,7 %. Talán ennek is köze van ahhoz, hogy több apróság kezd toporzékolni a boltban a csokis polc, mint a zöldséges pult előtt. (nyest.hu)

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.