Mi a közös a kéknyelűben?

Az Istvándy Birtok szervezésében hagyományteremtő szándékkal először rendezik meg július 4-én a Kéknyelű Ízlelő elnevezésű sétálókóstolót a varázslatosan szép káptalantóti birtokon. A rendezvény központjában a Kéknyelű áll majd, a piknik hangulatú szabadtéri rendezvényre több, mint 20 badacsonyi borász jelezte részvételi szándékát.

Az Istvándy Birtok első nagyszabású gasztro rendezvényének - Gastro Weekend - nulladik napján idén rendhagyó, ám hagyományteremtő szándékkal a Kéknyelűé lesz a főszerep. Július 4-én délelőtt zárt ajtók mögött a sajtó és a szakma képviselőivel együtt kóstolják a borászok a hozott Kéknyelűiket és beszélgetnek a fajtáról, valamint keresik azt az egységes stílust, amely méltón képviselheti ezt az elsősorban a Badacsonyi borvidéken termelt szőlőfajtát. A Kéknyelű szőlőt górcső alá veszik geológiai szempontból is, illetve készül egy térkép is, amelyen a telepített ültetvényeket szeretnék majd szerepeltetni.

A rendezvény második fele a nagyközönség számára is nyitott: délután 5 órakor veszi kezdetét egy nem mindennapi sétálókóstoló az Istvándy Birtokon a Tóti-hegyen, amely naplementéig tart majd. A piknik hangulatú szabadtéri borkóstolón a badacsonyi borászok legjobb száraz Kéknyelűi lesznek kóstolhatóak, amelyek között számos díjazott bor is megtalálható.

Egy kerekasztal-beszélgetés formájában pedig a közönség is kaphat ízelítőt a délelőtti napirendi pontok eredményéből. A beszélgetést Istvándy Gergely házigazda fogja moderálni. A sétálókóstolót kísérő rendezvények is követik: a szervezők készülnek naplemente túrával, valamint a vacsorázni vágyókat külön, a Kéknyelűre hangolt menüvel várják az Istvándy Birtokon. A közlekedést megkönnyítendő a szervezők Badacsony és Köveskál irányából transzfer járatot indítanak a rendezvény előtt és azt követően is.

Kiállító pincészetek:

Bakó Ambrus Borászata

Barna Pince

Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Fata Pince

Folly Arborétum és Borászat

Imre Borpince Istvándy Birtok és Borműhely

Kiss István

Laposa Birtok

Málik Pince

Németh Pince

Nyári Pince

Sabar Borház

Sipos Borház és Vendégház

SKIZO BORHÁZ

Szabó Pince

Szászi Birtok

Szeremley Birtok

NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Badacsonyi Kutató Állomás

VáliBor - Váli Péter Borászata Badacsonyörs

Villa Tolnay Bor- és Vendégház

Forrás: Vendég & Hotel


Meghosszabbított nyitvatartás a brit puboknál a második világháborús győzelem napján

Meghosszabbított nyitvatartás a brit puboknál a második világháborús győzelem napján 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.