Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz?

Már nem csupán vendégeiknek nyújtanak szállást a magyarországi Accor/Orbis szállodák, hanem szállodánként egy-egy saját méhkaptárt is fenntartanak egy budapesti méhészetben. A 19 Accor/Orbis magyarországi szálloda 19 kaptárban, összesen közel 1 millió méhnek ad otthont. 

Az Accor Planet 21 fenntarthatósági és környezetvédelmi programja kiemelten fontosnak tartja a méhek védelmét. Hasonlóan fontosnak ítéli a fentartható, egészséges és helyi élelmiszerek használatát a szállodái konyháiban – hozzájárulva a méhpopuláció “házon belüli” növeléséhez, mindkét feladatnak egyidőben tud eleget tenni.

A kaptáranként évente megtermelt körülbelül 20 kg mézet a szállodák vendégei a reggeli büféasztalon találhatják meg, míg a szállodák VIP vendégeit különleges alkalmakkor egy-egy kis üveg saját termelésű mézzel ajándékozzák meg.

A méhészet üzemeltetéséhez partnernek az Accor/Orbis Tornyossy Csaba méhészt választotta, aki korábban már más közösségi méh-projektekben is nevet szerzett magának. A kaptárak Budapesten, nem messze az ibis Citywest szállodától, gyönyörű, nyugodt zöldterületen találhatóak. A városban termelt méz kitűnő minőségű és a méhek a kaptárakban könnyebben elviselik a téli hideget.

A méhek porozzák be a világ 90%-át tápláló 100 növényféléből 70-et, ezért munkájuk létfontosságú az emberiség számára. A mézelő méhek óriási mértékben pusztulnak a növényvédő szerek túlzott használata és bizonyos vérszívó paraziták megjelenése miatt, amelyek csak a méhcsaládokban szaporodnak. Az állomány csökkenéséhez a globális felmelegedéssel járó szélsőséges időjárás is hozzájárul. A méhek eltűnésével drasztikus károk keletkeznének az élelmiszerláncban, illetve a Föld vízkészletében. 

Az Accor/Orbis számára nem ez az első alkalom, hogy a fenntartható fejlődés jegyében közösségi kertészetet működtetett. Korábban 11 szállodában alakított ki saját városi kiskertet, ahol az ott nevelt fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök eddig is kíváló mézlegelőnek bizonyultak.


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.