Módosult a 'Young Sommeliers' versenykiírása

A Chaîne új kiírása szerint május 13-ig lehet jelentkezni az ifjú sommelier tehetségek nemzeti válogató versenyére.

A Chaîne des Rôtisseurs Világszervezet szabályzata alapján a Chaîne des Rôtisseurs Baráti Asztaltársaság idén első alkalommal rendezi meg a magyarországi szállodákban, éttermekben és borászatokban dolgozó ifjú sommelier-k részére a „Young Sommeliers” nemzeti válogató versenyt.

A versenyen olyan fiatal sommelier indulhat aki:

  • 2016. szeptember 1. napjáig nem tölti be a 31. életévét,
  • egy Magyarországon működő szálloda/étterem munkatársa,
  • magyar állampolgársággal, vagy nem magyar állampolgársággal, de érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik,
  • nevezését a szálloda/étterem/borászat tulajdonosa/igazgatója támogatja és nevezési díját befizette.

Az „Young Sommelier” verseny évenkénti rendszeres megrendezésével is szeretnénk elérni, hogy fiatal sommelier-k oktatásával és nevelésével – e versenyre való felkészítéssel és részvételükkel is – magasabb színvonalat érjenek el és versenytapasztalatot szerezzenek. A versenyzőknek elméleti felkészültségükről, gyakorlati képességükről és helyzetfelismerésről kell tanúbizonyságot adniuk, valamint vakkóstolással borokat, illatolással párlatokat felismerni.

A verseny hivatalos nyelve: angol

A versenyzők öltözete: sötét öltöny, fehér ing, nyakkendő (kötény nélkül)

A versenyzők teljesítményét a zsűri a Court of Master Sommelier hagyományai szerint fogja értékelni.

A verseny dátuma: 2016. június 3. péntek

A verseny helyszíne: Gundel étterem 1146, Budapest, Gundel Károly út 4.

Az eredményhirdetés dátuma: 2016. június 4. szombat

Az eredményhirdetés helyszíne: Corinthia Hotel Budapest***** versenyzőket, kísérőiket és munkaadóikat szeretettel várjuk a Corinthia Hotel Budapest szállodában tartandó gálavacsorára, melynek végén történik az eredményhirdetés. A versenyzők a gálavacsorán a Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság vendégeként vesznek részt.

A program változtatásának jogát a Chaine Egyesület fenntartja.

A nemzeti verseny első helyezettje jogot nyer arra, hogy induljon a „Young Sommeliers” 2016. évi Világbajnokságon, amely idén Vaduzban kerül megrendezésre 2016. augusztus 26-án, pénteken. A Chaine Egyesület a nemzeti verseny győztese részére biztosítja a világversenyen való részvétel feltételét, a 600 EUR nevezési díjat.

Kérjük a nevező szállodák/éttermek/borászatok vezetőit, hogy különös gonddal készítsék fel versenyzőiket az eredményes hazai versenyre.

A 2016. évi verseny nevezési díja 20.000,- Ft, amely összeget 2016. május 13. péntekig a Chaine Egyesület számlájára utalni szíveskedjenek. Budapest Bank – 10103805-03171936-00000002

Egyesületünk részben a fenti nevezési díjból biztosítja a hazai versennyel kapcsolatos kiadásokat, valamint az ünnepélyes díjkiosztó költségeit. A verseny helyszínére és az eredményhirdetésre való utazást, valamint a versennyel kapcsolatban felmerülő egyéb kiadásokat (pl. szállás) a küldő szállodáknak, éttermeknek, vagy borászatoknak kell fedezni.

Kérjük, , hogy a „Nevezési lap”-ot az előírt mellékletekkel legkésőbb 2016. május 13. péntek 12:00-ig szíveskedjenek a Chaîne Egyesület központi e-mail címre ([email protected]) kitöltve visszaküldeni. A benevezett és jelentkezésüket elfogadott versenyzőknek a nevezést követően tájékoztatást küldünk a technikai részletekről.

A nem Chaine házakhoz tartozó ifjú versenyzőktől angol nyelvű rövid szakmai önéletrajzot is kérünk, mivel túljelentkezés esetén a részvételi lehetőségét korábbi tevékenysége alapján kell eldöntenünk. Orbán József asszisztensünk a 06-30-968-4143 telefonon, és a [email protected] e-mail címen készséggel áll rendelkezésre a versennyel és a Chaine belépéssel/tagsággal kapcsolatban felmerülő további kérdések esetén.

 Vive la Chaîne!

Forrás: Chaine des Rotisseurs

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.