Mosonmagyaróvár egy napra a magyar bor fővárosa lesz

Mosonmagyaróváron megmozdult valami a borkultúra kapcsán - miután a tavaly októberben megrendezett I. VinÓvár osztatlan sikert aratott, a szervezők már akkor jelezték: ha a vírushelyzet engedi, lesz folytatás.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának védnöksége alatt szervezett rendezvényt nem véletlenül emlegetik a régió legnagyobb és legszínesebb boros eseményeként, hiszen az I. VinÓváron közel 400 vendég 3 helyszínen 14 kiváló borászat kínálatával tudott megismerkedni.

A koronavírus-járvány két hulláma között megrendezett tavalyi eseményen Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett, aki a VinÓváron tapasztalt pozitív közösségi élményt a következőképpen fogalmazta meg: “Egyszerűen ünnepély volt, a szó szoros értelmében, az életnek az ünnepe és az élet öröme”.

A szeptember 25-ére tervezett II. VinÓváron a szervezők emelik a tétet: immár 24 borászatot hívtak meg és kétszer annyi vendéget várnak a történelmi városmagban található 3 helyszínen: két egyetemi épület aulájában és Mosonmagyaróvár megszépült emblematikus épületében, a megújult Várban.



Határtalan lelkesedés és szakmaiság

Ahhoz, hogy mindez meg tudjon valósulni, széleskörű stratégiai összefogásra volt szükség, amelyben részt vesz a már említett Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a Vár üzemeltetője, a Pannon Famulus Kft., az Óvári Gazdászok Szövetsége és az adminisztratív szervezésért felelős VinÓvár Kft. Az esemény minél színvonalasabb módon történő megszervezéséhez az Agrármarketing Centrum - a tavalyi évhez hasonlóan - 2021-ben is együttműködő partnerként járul hozzá.

“A II. VinÓvár nem csak grandiózus sétáló kóstoló lesz, hanem szőlészeti és borászati témájú előadások sorozata és borverseny is” - tudtuk meg Vajas Pétertől, az eseményt szervező VinÓvár Kft. képviselőjétől.

A rendezvény szakmai felvezető programjainak keretében ugyanis borakadémikusok részvételével előadásokat, szemináriumokat és rapid borkóstolókat szerveznek az Egyetem hallgatói számára. A Vár épületében pedig független borszakértők részvételével borversenyt tartanak, amely során a kiállító borászatok által nevezett borokból a Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezette szakmai zsűri kiválasztja Mosonmagyaróvár város és a Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Karának borait.

További információ: https://vinovar.hu/


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.