Mosonmagyaróvár egy napra a magyar bor fővárosa lesz

Mosonmagyaróváron megmozdult valami a borkultúra kapcsán - miután a tavaly októberben megrendezett I. VinÓvár osztatlan sikert aratott, a szervezők már akkor jelezték: ha a vírushelyzet engedi, lesz folytatás.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának védnöksége alatt szervezett rendezvényt nem véletlenül emlegetik a régió legnagyobb és legszínesebb boros eseményeként, hiszen az I. VinÓváron közel 400 vendég 3 helyszínen 14 kiváló borászat kínálatával tudott megismerkedni.

A koronavírus-járvány két hulláma között megrendezett tavalyi eseményen Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett, aki a VinÓváron tapasztalt pozitív közösségi élményt a következőképpen fogalmazta meg: “Egyszerűen ünnepély volt, a szó szoros értelmében, az életnek az ünnepe és az élet öröme”.

A szeptember 25-ére tervezett II. VinÓváron a szervezők emelik a tétet: immár 24 borászatot hívtak meg és kétszer annyi vendéget várnak a történelmi városmagban található 3 helyszínen: két egyetemi épület aulájában és Mosonmagyaróvár megszépült emblematikus épületében, a megújult Várban.



Határtalan lelkesedés és szakmaiság

Ahhoz, hogy mindez meg tudjon valósulni, széleskörű stratégiai összefogásra volt szükség, amelyben részt vesz a már említett Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a Vár üzemeltetője, a Pannon Famulus Kft., az Óvári Gazdászok Szövetsége és az adminisztratív szervezésért felelős VinÓvár Kft. Az esemény minél színvonalasabb módon történő megszervezéséhez az Agrármarketing Centrum - a tavalyi évhez hasonlóan - 2021-ben is együttműködő partnerként járul hozzá.

“A II. VinÓvár nem csak grandiózus sétáló kóstoló lesz, hanem szőlészeti és borászati témájú előadások sorozata és borverseny is” - tudtuk meg Vajas Pétertől, az eseményt szervező VinÓvár Kft. képviselőjétől.

A rendezvény szakmai felvezető programjainak keretében ugyanis borakadémikusok részvételével előadásokat, szemináriumokat és rapid borkóstolókat szerveznek az Egyetem hallgatói számára. A Vár épületében pedig független borszakértők részvételével borversenyt tartanak, amely során a kiállító borászatok által nevezett borokból a Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezette szakmai zsűri kiválasztja Mosonmagyaróvár város és a Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Karának borait.

További információ: https://vinovar.hu/


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.