MSZÉSZ szerdai állásfoglalásában azt írta: megértik, hogy a feltöltési limit 450.000 forintra történő emelésével párhuzamosan 150.000 forint alszámla meleg étkeztetésre, 75.000 forint alszámla pedig egészségmegőrző szolgáltatások igénybevételére jogosítja a felhasználót. A szövetség szerint azonban ezzel a rendelkezéssel a SZÉP-kártya eddigi, kizárólag kereskedelmi szálláshelyi igénybevételre jogosító felső, 300.000 forintos maximális keretértéke 25 százalékkal 225.000 forintra csökken. (A SZÉP-kártya új kereteiről az Országgyűlés előtt lévő, az egyes adótörvényeket módosító javaslattal szavaznak majd.)
A szövetség ezért azt javasolja: a SZÉP-kártya bővítésének szándéka úgy változzon meg, hogy a jogalkotók elképzelése ne konkrét alszámla keretek megállapításával valósuljon meg, hanem a kártyára feltöltött keretösszeg fele legyen fordítható szálláshely-szolgáltatásra, harmada meleg étkeztetésre és hatoda pedig egészségmegőrzésre.
Az MSZÉSZ szerint ennél azonban a belföldi turizmus és a szálláshelyipar számára súlyosabb következményekkel járhat, ha a felhasználás szerkezete az új intézkedés következtében alapjaiban változik meg, és ezzel a SZÉP-kártya bevezetésének eredeti kormányzati szándéka is sérül - írja az MTI
A SZÉP-kártya bevezetésének eddigi tapasztalatai szerint ugyanis a kártyafeltöltések rendre alatta maradnak a lehetséges felső határnak. A szövetség ismeretei szerint a 75.000-100.000 forintos feltöltések a jellemzőek. Az MSZÉSZ szerint félő, hogy pont a szálláshely-szolgáltatásra, azaz a belföldi turizmus ösztönzésére, a SZÉP-kártya bevezetésének egyik legfontosabb céljára marad a korábbiaknál lényegesen kevesebb forrás.
"Szövetségünk véleménye szerint csak ezzel a megoldással biztosítható maradéktalanul a jogalkotó azon szándéka, hogy a rekreáció mindhárom eleme bármilyen kártyafeltöltés esetén a fogyasztás szerkezetében megjelenjen" - írják a közleményben.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége javaslatát október 13-án juttatta el a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseinek. (forrás: MTI)
MSZÉSZ: A SZÉP kártya keretösszeg fele szálláshely-szolgáltatásra menjen
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) kereteit módosító javaslatok miatt 25 százalékkal csökkenhet a kizárólag kereskedelmi szálláshelyi igénybevételre jogosító felső keret, ezért a szövetség más megoldást javasol a kártya bővítésére.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.